Per què em maltracten ?

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Per què em maltracten ?
Aquesta pregunta se la fan cada dia milers i milers de persones, la que pateix la violència de la seva parella , fill i/o progenitor, home dona, infant , jove, adult o vell, avui darrera de la porta de moltes vivendes es viuen autèntics drames com potser mai abans en la història de la humanitat, se la fan també els escolars assajats, els mestres assajats , els obrers assajats, els funcionaris assajats , els soldats assajats, i tantes i tantes persones que a canvi de no gaire més d'un plat de llenties, viuen avui sota la violència tolerada, quan no propiciada directament per les empreses, institucions, i àdhuc l'Estat mateix , que avui no és sinó una màquina poderosa de maltractar a les persones.
Com sempre una faula ens servirà per entendre - fins on això és possible - aquesta pandemia de la nostra societat, s'explica que hi havia una lluerna, o cuca de llum, o marieta de llum, que de totes aquestes maneres se'n pot dir en la llengua catalana, que per tal de comprovar la potència de la seva llum, s'anava allunyant cada vegada més de les seves companyes, que quasi juntes, constituïen un mosaic de llum; de feia temps les lluernes observaven com un serp des de molt aprop tenia la seva mirada fixa en el grup; no era una mirada d'admiració, sense poder-ho afirmar per què cap d'elles es sentia en perill, podríem dir que la serp tenia la mirada enverinada per l'odi !
La nostra cuca de llum, s'anava allunyant i allunyant cada cop mes del grup, i tot d'una la serp immòbil es va posar en marxa perseguint a la cuca !. De primer li va semblar del tot irracional, però la lluerna va començar a córrer tant com li permetien les seves cames; la persecució per valls i muntanyes, per prats i cingleres va durar quasi una setmana, i a la fi, exhaustes ja l'una i l'altra, la marieta de llum, li va dir a la serp. Et puc fer tres preguntes ?
La serp amb sorpresa, li va contestar que malgrat que no tenia per costum fer això, amb les seves víctimes li ho permetia.
De primer, la cuca li va preguntar si en la seva dieta habitual, s'hi trobaven les marietes de llum, i la serp va contestar que NO !
La segona pregunta, va demanar a la serp, sobre si aquella cuca de llum en concret, o les cuques de llum com espècie, li havíem fet cap mal en alguna ocasió, i la serp va contestar que NO !
La darrera pregunta de la marieta venia a ser com la conseqüència de les dues anteriors ; i doncs per què em persegueixes, i per què vols matar-me ?. La resposta de la serp, del tot inesperada va deixar a la cuca sense esma , perquè no suporto veure't brillar !
Com la serp de la història, hi ha cada vegada més persones que sense cap benefici per a ells, executen actes de violència extrema únicament per aquesta raó simple, no suporten que algú altre poguí brillar !
Abans l'enveja era les més de les vegades passiva, sempre miserable, però difícilment agressiva, avui no podem ja parlar NOMÉS d'enveja, hi ha en aquestes persones, com en la serp de la faula, quelcom de malaltís, diríem per a nosaltres d'inhumà !
Ens cal apropar-nos tant com ens sigui possible a persones com nosaltres, i en aquesta unitat, que fa la força, esperar que tindrem una mínima garantia de poder viure. De les Institucions, Partits, i Administracions de tota mena, no n'espereu res, almenys res de bo !
Sobretot però , aquells que puguin, que no deixin ni un sol moment de donar llum !, de foscor, de por i de misèria, n'anem per desgracia de tots , massa sobrats en aquest món !

© Antonio Mora Vergés


.







Comentaris

  • Està molt ben trobat![Ofensiu]
    Unicorn Gris | 12-03-2006 | Valoració: 9

    Ei, està molt bé! Això de la serp que persegueix cuques de llum només perquè brillen, i per acabar amb elles. Una metàfora molt enginyosa. Felicitats.

    Això que dels polítics i partits no se'n pot treure res de bo... Potser tens raó i és que no, però per altra banda els ciutadans hem de tenir inteligència i mostrar-nos actius culturalment i políticament.

    Tots hem de triar si volem ser un granet de sorra que lluiti per la platja, o no.

    En fi, endavant la causa catalana!

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5425905 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com