Pedra de toc

Un relat de: Mena Guiga
'El record és la pedra de toc de les amistats autèntiques' és la primera frase de la introducció d'un diccionari de sinònims i antònims l'editorial del qual no diré.

Un amic em va mostrar aquell text que començava així.

Fa gairebé quatre anys, d'això.


En Damià i jo vam esdevenir molt bons amics per casualitat.
La casualitat somriu si mira enrere tot rebobinant com va començar tot.

Una tarda de mitjans primavera el timbre de casa va sonar. Jo era al pati, observant les calèndules, les taronges i les grogues, tan d'aquella estació, tan de camp, tan senzilles i boniques. Ja em venia un poema al cap...
Vaig obrir. Era un amic dels meus fills, en Damià, un noi tirant a bohemi d'aspecte somiador, bells ulls verdosos i cabells rossencs i llànguids i que tocava la guitarra clàssica. Havia vingut com un esperitat, amb una idea fixa al cap: a la biblioteca local li havien demanat si podria col·laborar explicant un conte el dia que es dedicava a aquesta activitat, un dijous a les sis. I el noi havia dit que sí, molt molt content que haguessin pensat en ell.
Venia a demanar-me ajuda...com que jo escrivia contes!
Mentre preníem un te verd i menjàvem galetes maries cap dels dos no podia parar de dir coses, una contínua pluja d'idees. Una til·la segurament hauria pogut calmar l'èmfasi de cada idea, però no crec que ens l'haguéssim presa.
Era l'hora de sopar i encara érem al pati. Havíem omplert unes quantes pàgines...una història es confegia, amb personatges divertits i sorprenents, unes peripècies engrescadores i les lletres d'unes cançonetes originals i fàcils per fer repetir a la quitxalla.
El vaig convidar a sopar.
Havent sopar, mentre el meu home i els meus fills miraven la tele, vam seguir.
De fet, era un amic no excessivament amic dels nanos. Ells s'estimaven més els jocs d'ordinador, tan llaminers i xuclaires. En Damià llegia molt i tot allò no l'interessava gens ni mica.
Va ser una bogeria. Fins que no va estar el conte a punt i ben revisat i després assajat venia cada tarda i es quedava a sopar.

La seva hora del conte va ser un èxit, és clar. En Damià, a més, tenia un magnetisme, una simpatia especial que feia que se l'escoltés embadalidament. I jo vinga a fer-li fotos!

Va continuar venint a casa. Conversàvem. Rèiem. Seguiem escrivint històries apassionants amb molta imaginació. Jo feia coques per berenar, li agradava el dolç i ho agraïa amb comentaris sincers i afalagadors. Els meus fills agafaven matusserament talls de coca i els engolien com si fossin goril·les i marxaven a jugar a futbol. Ja era estiu, molta llum, vacances.

Fins i tot vam fer sortides amb bicicleta pels camins dels camps que feien tant de goig, amb les herbes altes i els conreus. Ens aturàvem sota un gran pi, centenari, i gaudiem del bon temps i de la nostra amistat.

Però el dimoni va fer de les seves. Un dimoni entremaliadet, de somriure burleta, banyut i amb masclet i cua llarga i giragonsaire ben marejadora.

És clar que hi ha amistats perilloses i no pas pel mateix títol d'una pel·lícula.
Les veïnes, tafaneres i xerrameques, prou que en feien safareig; i més gent del poble; i el meu home sospitava; i els meus fills ho trobaven anormal...

Tot plegat va fer que l'amistat finés. Començava el nou curs i en Damià s'allotjaria a Lleida, per seguir amb els seus estudis. No hi va haver comiat.
De cop, una tarda ja no va caldre fer coca ni em venia res al cap per escriure.

Els seus pares no em saluden.

Han passat quatre anys. En Damià s'ha quedat en aquella ciutat, hi viu amb una noia, m'ha arribat.

Però sé que quan ens veiem res haurà mort. Hi havia una frescor molt nostra...digues-li amistat?


Comentaris

  • Els sentiments son per viure'ls...[Ofensiu]
    Llem | 06-11-2012 | Valoració: 10

    ..No per pensar-los ni qüestionar-los

    La gent del nostre voltant a vegades té la santa mania de ficar el nas on no se'ls demana. I jutjar amb total lleugeresa sense tenir ni idea de la situació.

    A vegades la vida ens dona aquests moments màgics. Cal guardar-los com un petit tresor. El que vas viure, malgrat la remor de les vespes al vesper, és ben teu, ben sà, i segur que en aquell moment a la teva ànima li calia un petit recer poètic.

    Fins on va ancorar-se el sentiment...és un tema exclusivament teu, i seu. Res ni ningú n'ha de fer res, i res ni ningú t'ho pot prendre.

    Llem

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

435707 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com