Passat perfecte

Un relat de: Joanet1965

En Teodor Alsina, arqueòleg brillant, va assumir sense repensar-s'hi el repte ambiciós d'anar a treballar a la comarca més desproveïda de restes històriques del país. La visió de futur de l'eurodiputat Buissonville, l'ambició de l'alcalde Sala, així com un talonari en la moneda comuna, l'acabaren de convèncer.

Calia convertir la contrada, recentment emancipada de la tirania capitalina, en un cúmul de restes arqueològiques que provessin l'antiguitat i la transcendència del pes de cultures ja emmudides. Que els resultats fossin apòcrifs o absurds no era important, ara.

Dos mesos d'arravatament místic, plens de cafeïna, fitxes estripades i algun porret, van culminar en una brillant exposició, amb transparències incloses, per tranquil·litzar els patrocinadors. "Cal fer història i ens posarem mans a l'obra des d'ara mateix", fou la frase final de n'Alsina. L'aplaudiment per beneir la comunió interessada de les idees, la política i el capital trigà a arribar per un problema de traducció simultània. Ni en Buissonville, ni en Sala ni el mateix Alsina gosaren respirar fins que J.D. McDunn, president i accionista majoritari de McDunn Inc., inclinà el cap amb un gest ínfim en senyal d'aprovació.
Fou necessari reclutar una munió d'artistes per reconstruir un passat inexistent. El sòl estèril de la comarca anà parint, amb el ressò mediàtic pausat que convenia al projecte, restes visigòtiques, preromanes i bizantines. En una segona fase, el geni creador de n'Alsina va coordinar una legió de paleògrafs, historiadors i experts informàtics que reescrivissin les fonts històriques i esmenessin dos mil anys de buit.

Una troballa, imprevista i real, que si transcendís, faria empal·lidir la descoberta dels rotlles de Qumran o l'entrada al continent oblidat de l'Atlàntida, va estar a punt d'esguerrar l'harmonia del projecte.

Les trucades, els correus electrònics, les videoconferències esquitxaren una i altra banda de l'Atlàntic.

Finalment les pales mecàniques van destruir l'imprevist. El millor parc temàtic d'aquesta zona del país s'hi fonamenta.


Comentaris

  • No està malament...[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 23-12-2007 | Valoració: 8

    Està bé aquest relat.

    Té alguns punts fluixos, però coses bones. Jo tindria propostes a fer-hi...

    T'animo a millorar, Joanet1965 ;-)

    Salut!!

  • Fina ironia[Ofensiu]
    Naiade | 17-03-2007 | Valoració: 10


    No et coneixia, però me'n alegro d'haver clicat en els últims comentats el teu " Passat perfecte", Es bo,crític i realista. M'ha agradat.
    M'ha cridat l'atenció perquè jo tinc un relat que es diu "Futur imperfecta". A part de tot veig que tenim altres relats em el mateix títol " Metamorfosi", i també dedueixo per la citació de l'Atlàntida que estàs interessat en el tema com jo.
    De mica en mica t'aniré llegint.

    Una abraçada de Naiade

  • Virtualitat i realitat[Ofensiu]
    ciosauri | 17-03-2007 | Valoració: 10

    Molt bona la sàtira. I ens porta a una reflexió aplicable a la recerca històrica en general: malament si substituim la història real per la virtual, d'acord amb els interessos que siguin.
    La història ens aporta una lliçó de canvis en el temps, de complexitats, de matisos del blanc al negre que per força ens fa veure de manera diferent la realitat -a vegades també virtual- que ens expliquen.
    I els que diuen que deixem estar la història, que el passat no serveix per res? Crec que haurien de notar que tots fem referències constants al passat familiar, del país, de la humanitat; volguem o no tots ens alimentem del passat. Per satisfer aquesta gana podem menjar una bona dieta mediterrània o menjar porqueria, és clar.

  • em penso[Ofensiu]
    peres | 02-09-2005 | Valoració: 9

    que no et coneixia. Aquesta història està bé. És de veres? No m'estranyaria gens. Em sona haver llegit alguna cosa semblant, però ja no me'n recordo. No és Port Aventura, no? Eurodisney? Terra Mítica? Un nou parc que ara estan acabant de construir a no sé on, sobre civilitzacions antigues?

    Ara, algú que no sàpiga de què va, potser no l'entendrà a la primera. És tan sintètic...

    En qualsevol cas, posa el dit al viu de la nafra (aquesta és de Sagarra). Molt bona denúncia.

Valoració mitja: 9.25