Paraules

Un relat de: Estel

Les paraules existeixen per ser usades. Pobres les paraules que són caigudes en l'oblit! Aquelles que són reservades per grans llibres i savis Aquelles que arriben a sonar a estranyes en el seu propi país. Aquelles que són rebutjades, condemnades a desaparèixer en el passat.
Aquelles persones insensates que consideren que és millor utilitzar un llenguatge planer, estàndard, convencional i prescindir de les paraules cultes i hermoses que ens atorga la nostra llengua, estan propiciant la condemna de les nostres paraules i la ignorància de la nostra gent. Paraules que sens dubte són la riquesa més gran d'esperit que hi pot haver.
Un pensament, una emoció, una sensació, una vivència o esperança..... Tot el que ens pugui passar o no en aquesta vida té una definició plena a vessar de paraules.
Negar a la vida aquestes paraules, és treure-li part del seu sentit. Obligar-te a usar sempre les mateixes paraules en tots els casos, reduir el repertori al mínim, és ignorar molts aspectes del que s'ha viscut.
Hi ha paraules per cada cosa, per cada moment. Fins i tot hi pot haver varies paraules pel mateix, però això no vol dir que sigui inútil, sinó que tens la possibilitat d'utilitzar cada mot en la ocasió propícia.
Faig una crida d'esperança a tothom que algun dia arribi a llegir això. Prego que no us rendiu, i que digui el que digui la gent, utilitzeu totes les paraules que sapigueu i us animeu a aprendre'n de noves. I, que d'aquesta manera, regaleu als vostres oients, lectors i a vosaltres mateixos la possibilitat d'obrir-vos nous horitzons, de veure les coses amb més profunditat i sobretot, de rescatar les pobres paraules, que entre tots estem conduint a la mort.

Comentaris

  • Que mai no morin les paraules[Ofensiu]

    Encertada reivindicació de la paraula, l'eina de més poder en el món i que estem malbaratant. Coincideixo amb el teu desig i espero que no morin més mots perquè la nostra comunicació esdevindrà pobre i sense futur.
    Una abraçada

  • Ilargi betea | 17-05-2006

    acabo de llegir el teu comentari al meu relat. Només puc dir una cosa: gràcies de tot cor.

    Això ja sembla un fòrum amb aquesta conversa a través de comentaris, així que si mai vols res pots trobar-me a: klabcn@hotmail.com

    Una abraçada i, com acostumo a dir, molta màgia!

  • Estel | 17-05-2006

    no et preocupis Ilargi betea, no passa res, i anima't que encara que a vegades u passes malament, sempre benen temps millors i llavors penses que va valdre la pena pasaru malament i a canvi pots ser una mica més feiç després

    una abraçada i fins aviat

  • Gràcies i perdona[Ofensiu]
    Ilargi betea | 17-05-2006

    Em sap molt greu haver-te malinterpretat, porto una setmana dolentíssima i la meva moral està per terra. Com passa sovint paguen justos per pecadors. M'acceptes una disculpa?

    Segueix així, que no et canvïin!

    Una abraçada,

    Clàudia

  • no pretenia dir-te això ilargi betea[Ofensiu]
    Estel | 17-05-2006

    més aviat al contrari, t'agraeixo molt el repte, i quan pugui el portaré a terme, aquest text no era dirigit cap a tu, el teu comentari em va donar la idea d'escriure sobre això, però res més. Jo ja havia entès la intenció del teu comentari, no criticaves, només sugeries i t'ho agraeixo.
    amb aquest text no dic que els insensats siguin els que parlen amb paraules senzilles, si no que ho són els que no ho volen fer mai de cap altra manera
    per cert, he llegit algun dels teus relats i escrius molt bé
    moltes gràcies pel comentari

  • Gracies pel comentari Estel![Ofensiu]
    entortilligat | 16-05-2006

    Es molt bonic que amb les paraules, puguem obrir el nostre cervell...als amics...

  • Felicitats[Ofensiu]
    Ilargi betea | 16-05-2006 | Valoració: 9

    per tenir les coses tan clares i per haver escrit aquesta reflexió que no està gens malament inspirant-te en el repte que et vaig proposar.
    Veig que has sabut treure-li molt profit!

    Ho sento per haver-te fet aquella crítica-repte, pretenia ser positiva, però veient que em tatxes d'insensata deduiexo que més aviat et va molestar. No era la meva intenció, de veritat.

    Només un apunt, un llenguatge planer no és el mateix que simplista i monòton, no pretenc exterminar la llengua! Visca el Pompeu Fabra i totes les seves entrades!
    Cadascú té el seu estil i tots són igual de respectables...

    Agur!

  • tens raó.[Ofensiu]
    Capdelin | 13-05-2006 | Valoració: 10

    dintre d'una anys potser els diccionaris vivents tindran deu o onze pàgines... influïts pels mòbils, pel llenguatge de tribu urbana, per la parla col-loquial, amigable... usarem al parlar un grapadet de paraules, la meitat d'elles de mal gust. Ens costarà fer poemes i relats rics en vocabulari... potser és el futur, una llengua reduïda i superpràctica: fer-se entendre i prou!
    Ha d'haver-hi una altra llengua, aquella que t'omple i et fa estremir la pell, plena de mots que sobrevisquin a la invasió bàrbara dels temps utilitaris.
    ptons i una abraçada.