Paraules sublims

Un relat de: Lavínia

Quina ferum!! No es podia pas aguantar. Quan van entrar la taula era plena de papers, llibres, els bolígrafs, com a mínim deu, estaven sense la tapadora. Tots secs.

I ell assegut a la cadira amb el cap alçat mirant el sostre. Les conques obertíssimes mostraven una mirada de vidre glaç.

-Fa una setmana que és mort - va dir el forense, buscant amb els ulls el comissari - De tota manera quan fem l'autòpsia ho sabrem del cert. Sembla que ha estat de mort natural - hi afegí - però també ho corroborarem quan n'analitzem les causes.

-Es veu que era escriptor. No ho sé. No n'he llegit mai res. - li contestà el comissari, des d'una altra part del pis - M'ha dit la veïna que era un tipus estrafolari i una mica estrany i que des de fa uns anys vivia sol al pis. Abans, pel que m'ha dit, vivia amb una dona - Va aclarir, mentre tornava al costat del metge.

Agafà un paper i distretament va començar a llegir:

Per què te'n vas anar? si tu eres la meva raó, tu eres l'ART. El teu coll de cigne blanc i les teves espatlles per on es deixa anar el teu cabell, han de saber que l'art és patiment, és com parir, és dessagnar-se. No comprendràs mai que el meu amor per la poesia, per l'art és dolor i tu que ets jo mateix l'has de sentir. Per què fugies quan jo t'ho feia saber? Per què t'amagaves de mi si tu, com a part meva, havies de percebre-ho?

Dessagnar-se. No importa per on! Tu mateixa m'ho vas dir! "Espero un fill teu" i jo que en faig en fulls de paper, no ho havia de saber què és tenir-ne un? Jo que en pareixo els que el patiment em dicta!.

I te'n vas anar! Deies que aquesta vegada t'havia de veure un metge!! Quin metge!! L'ART no en vol de metges!! Tu mateixa et vas trair. No vas ser digna de formar part de mi mateix i de la POESIA!! Que et pensaves que quan no vas tornar jo t'aniria a buscar on fossis? NO i mil vegades NO! Si jo, gairebé, no et deixava sortir de casa del que representaves per a mi. No calia. Et volia aquí amb mi i que sentissis el que jo sento per cada paraula.
I te'n vas anar escales avall corrents! Agafant-te el ventre i deixant anar tot el flux , tota vida creativa pels graons!! I em deies assassí I no vas tornar-hi!!.


-Anem? - Va sentir que li deia algú. Era el forense. Li va ensenyar el paper, però l'altre va refusar.


-No m'agrada llegir. Ho sento. Aquests intel·lectuals... Ja se sap - li va dir.

Però el comissari no sabia res de res. Per què? Ara poc s'hi podia fer. Ja estava mort. Potser buscaria la dona o faria que la busquessin i... o no hi calia ,ja?. Després de tot...

En uns quants dies es va saber la veritat: mort natural. Res més.

Al cap de sis mesos en un salonet d'una llibreria del centre es feia la presentació del que seria l'últim llibre de poemes de l'autor. Tingué una bona crítica rubricada pels entesos en poesia i l'encarregat de presentar el recull qualificà l'autor desaparegut com "únic dins de les lletres actuals" per la duresa de contingut que pressuposava l' obra pòstuma que era, segons l'expositor i crític, "com un cop dur a la vida" i en llegí un com a mostra:

Fet a cops
tots els colors
d'un poema
retornen al ventre
humit i tendre
de la POESIA



i, amb el llibre encara obert i decidit a continuar la lectura, davant d'un públic igual de decidit a escoltar-la perquè l'última obra de l'ARTISTA, del CREADOR (amb majúscules) va descobrir la poètica de l'autor:

"La poesia fou per a ell un motiu de cops, de lluita i de dolor viscuts amb violència creativa des del seu interior més personal. Sublimava el dolor a través de les paraules que com fiblades s'endinsen a la pell del lector"

Al fons de la sala una dona prima, amb el cabell per l'espatlla i amb mirada cansada, s'aguantà el ventre, ara buit i estèril, mentre sentia que les cames li tremolaven encara amb el sol record de les paraules "cops, dolor, pell". Llavors va pensar que el presentador - crític se n'havia deixat una que ho resumiria tot: psicopatia .






Comentaris

  • Relat fred, directe; realitat pura[Ofensiu]
    EmmaThessaM | 23-04-2006

    Mots que es claven com sagetes. Frases que diuen sense dir, però que diuen molt. Retalls de realitat que corren entre els mots de les teves frases i descobreixen el què s'amaga darrere d'un decorat de paper pinotxo.

    Bona descripció, bon ritme de la narració, bona creació de l'ambient adequat. Amb una frase, malgrat la duresa del tema (o potser precisament per això, per la forma com l'has sabut tractar): m'ha encantat.


    FELIÇ SANT JORDI!!!




    EmmaThessaM

  • A l'extraradi dels sentiments[Ofensiu]
    llu6na6 | 26-09-2005 | Valoració: 10

    Com la ment humana pot arribar a aquestes
    aberracions. Tu en dius "psicòpata" però jo he sentit i llegit que, moltes vegades són "gent corrent" els maltractadors.

    Jo n'he vist algun d'aprop i, sí, molts són "corrents".

    Fa esgarrifar pensar que es pot arribar a desitjar "devorar", poseeir l'altre, destruint-lo per sempre.

    La societat, tots una mica , en som responsables. Perdona, però m'ha commòs molt el teu relat.

    Una abraçada Lavínia, i moltes gràcies pels teus comentaris afectuosos i comprensius.
    Gràcies, de de debò!

  • Joc de paraules[Ofensiu]

    Un context angoixant, amb certa tendència a la narració d'un ambient dens, fosc, amb un toc de nauseabund per la descripció del cadàver (una vegada en vaig descriure un de 6 mesos, i la veritat, no resulta ben senzill).

    Però el missatge final va més enllà, és més profund. Mèdicament, és una mort natural. Però com diu rnbonet, hi juga una espècie de dualitat humana (la que tots tenim, potser?) amb una personalitat que així, a primer cop d'ull, sembla força complexa (la de tot escriptor/a, potser?)

    Del conjunt de la narració, hi ha quelcom que m'ha semblat que et podia criticar (ja estic fent d'advocat del diable, jo!). L'alternança inicial entre extractes del que seria l'obra, ja pòstuma, del difunt i la descripció de l'escena no del crim sinó dels fets, per dir-ho d'una manera, em sembla molt ben trobada, i aquí el meu elogi (n'aprenc molt, d'RC, jo, de debò!). Però potser en alguns moments "el tall" (el pas d'una seqüència a un altre) l'he trobat massa sec, massa directe, massa sobtat. Potser ja és el que pretenies i amb aquest comentari que t'estic fent em fico de peus a la galleda, però m'ha semblat que aquesta impressió te la podia comentar. Potser si les seqüències fossin més llargues, o d'alguna manera més marcades per no donar peu a cap confussió ja en primera lectura, etc. No sé si m'explico, vaja!

    El que si he de dir-te és també moltes gràcies pels teus comentaris! En dec un munt a molta gent, i espero que et podré anar comentant més coses!

    Una forta abraçada del teu company d'RC!

    Vicenç

  • relat...[Ofensiu]
    Capdelin | 20-05-2005 | Valoració: 10

    intrigant, emocionant... crec que un monument a la poesia visceral, fanàtica...
    el poema, una passada, m'ha colpejat i he quedat bocabadat:
    "Fert a cops
    tots els colors
    d'un poema
    retornen al ventre
    humit i tendre
    de la POESIA
    fabulós!!!
    FELICITATS!!!
    i gràcies pels teus generosos, poètics i llargs comentaris que m'omplen d'ànims i a la vegada m'avergonyeixen..
    un petó i una abraçada!!!

  • Molt bo,...[Ofensiu]
    rnbonet | 05-05-2005 | Valoració: 10

    ...xicota! Deixant feminisme i masclisme a banda -molt acusats al relat- també podríem entreveure la dualitat -o pluralitat, no ho tinc gens clar! de l'ésser humà.
    La trama l'has encadenada de forma perfecta perquè tothom puga llegir entre línies... i per si qualquú no ho havia comprés, la frase -i la paraula- final.

  • Paraules, veritats...[Ofensiu]
    Maragda | 29-04-2005 | Valoració: 10

    Quanta raó regalimen les paraules del teu relat Lavínia!
    Hi ha tants homes, i molts d'ells, homes considerats socialment dins el món cultural, que s'escuden rera una façana lliberal i progressista, fins i tot amable, i en canvi, per dins són una fosca galeria de corcs.
    M'ha agradat molt, però, com has estructurat el relat, tan net i concís. Original. I la "mirada de vidre glaç" una imatge molt ben aconseguida, molt poètica, tot i el que engloba de cruesa.
    Una abraçada!

  • ostres[Ofensiu]
    peres | 27-04-2005 | Valoració: 9

    que bo! (L'únic que no m'agrada és el títol... em perdones, oi?, que jo de vegades dic les coses massa directament...)

    La resta, sublim, en efecte. Comença com una cosa policiaca i... sorpresa! L'ídol no és d'or... encara que tothom s'ho pensi. I has de callar la veritat, perquè si no encara rebràs. Els poderosos tenen molt poder, fins i tot per canviar la veritat en mentida... i la mentida en art.

    És un pensament que em ve sovint al cap, el de la futilitat de les aparences. El gran home lloat per tothom que en el fons del fons és un desgraciat que només sap fer patir els altres. He pensat en més d'un personatge que conec, la veritat...

Valoració mitja: 9.83