Orenetes

Un relat de: kukisu

Diuen que no hi ha orenetes! Deu ser perquè els qui parlen són de Barcelona, on és veritat que costa de veure'n.
Si voleu tenir el goig de veure-les, veniu a Blanes. Els estols d'orenetes omplen l'aire dels seus sons peculiars i dibuixen l'espai amb formes sorprenents. Són les companyes fidels de les gavines i dels coloms, amb els quals conviuen harmònicament. Quan et despertes, saps que ja és de dia pels seus crits saludant el sol
Es diu popularment que no poden tocar el terra, perquè si ho fessin moririen. Fan els nius sota els balcons de les cases o dels porxos i sempre es mantenen fidels al mateix niu, per això no convé desfer-lo perquè elles hi tornen succesivament a cada niuada. Els petits s'alimenten dels insectes que els porten els pares. Netegen l'atmosfera de mosquits i d'altres espècies.
Quin deu ser el depredador de les orenetes? Perquè totes elles són ales, quasi no tenen cos, per tant no són cobejades pels grans animals.
Orenetes, gavines, coloms i mar, una combinació que fascina l'espectador atent, tant a la platja com a tot arreu.

Un dia vaig escoltar les paraules d'un bon home que parlava de les orenetes que vivien sota la teulada de l'eixida de casa seva. Per no molestar-les, evitava que el fill s'hi fiqués amb la seva escandalosa moto i que la dona hi estengués la roba... sobretot quan niaven. Deia que les orenetes eren a casa seva, i tenia raons amb la dona per això.

Comentaris

  • Dolços records de les orenetes... [Ofensiu]
    Maria Pilar Palau Bertran | 04-12-2005 | Valoració: 10

    Quan era nena i sentia les orenetes quina sort! arribava el bon temps! sempre ho he trobat molt bonic i molt alegre.
    M'agrada molt con escrius, gràcies per les teves amables paraules, m'ha fet il·lusió que et fixesis en els relats que li dedico a la meva àvia , com ja pots veure es que me l'estimaba molt, ella em va criar.
    Referent a lo que em dius que ho has trobat curt, a lo de la Vall d'Aran, hi ha un altre relat que es diu "lo que sento i vui dir en aquest Aran t'estimo".
    Et felicito pels teus estils , es veu que ets una persona de sentiments, espero llegir tot lo teu aviat. Una abraçada i fins aviat.