On s’amaga la llibertat?

Un relat de: Jana Cooper
Cadascun de nosaltres amaga la llibertat cada dia, una i mil vegades, rere la por. Per reconèixer la llibertat hem de mirar de cara i anomenar a les coses pel seu nom. Si estàs enfadat no estàs molest, estàs enfadat. Si uns senyors enerven una bandera amb l’àguila no és una bandera preconstitucional, és una bandera franquista. Si un bombardeig causa víctimes no son danys colaterals, són crims de guerra. Si un esser estimat ha mort no diguem que ha traspassat.
Tradicionalment hem cregut que els governs d’esquerra ens permetien un ventall més divers de maneres de viure i ens donaven més garanties per poder exercir la nostra llibertat. L’esquerra però no té el patrimoni del progrés. L’església també incorpora sectors anomenats progressistes que treballen per integrar a tots aquells col•lectius que l’església oficial rebutja. Grups que s’esforcen per tornar a l’essència primera i originària del cristianisme gens dogmàtica i més mística i humana. Aquesta església no parla de caritat sinó de justícia social. Cal destacar però que hi ha una base que és tan conservada i tradicional com la jerarquia més rància. En sentit contrari tenim algun bisbe gens “oficial” com el Bisbe emèrit Pere Casaldàliga que ha estat amenaçat de mort per defensar els drets dels pobles empobrits del Mato Grosso. Un home humil i valent perseguit per Joan Pau II per la seva vinculació amb la Teologia de l’alliberament.
És obligat en aquest punt fer esment dels Jesuïtes que actualment treballen des de diferents entitats per un món més just a partir de la responsabilitat i el compromís de cada u de nosaltres. La carta que responsables de Cristianisme i Justícia i Intermón han adreçat a Marc Márquez, desprès de la noticia sobre la intenció del pilot de nacionalitzar-se andorrà, per no pagar impostos, n’és un bon exemple.
Tots volem ser lliures i tots volem decidir o al menys això diem de cara enfora. Hem d’estar disposats a responsabilitzar-nos de les nostres decisions i d’assumir, si es dóna el cas, que ens hem equivocat. Saber afrontar la por al fracàs i al què diran en una societat com la nostra que penalitza el que s’equivoca no és gens fàcil. La por de perdre el que tenim, de no ser capaços, de quedar-nos sols, del sofriment, del dolor. La por ens pot fer perdre el nord i renunciar a tot allò que realment val la pena. Insisteixo en la responsabilitat personal perquè les lleis d’uns i d’altres ens poden anar a favor o no, però la nostra actitud depèn de nosaltres. Ens conformem, ens adaptem o treballem per canviar allò que no ens agrada de la nostra vida? No tot és susceptible de canvi és cert, però allò que sí podem transformar és a les nostres mans fer-ho possible. Amb llibertat i sense por.

Comentaris

  • Una bona reflexió.[Ofensiu]
    unicorn_gris | 14-06-2015 | Valoració: 9

    És una bona reflexió sobre la realitat.

    Em fa pensar en la dreta rància, en el poder que abusa dels individuus, en la opressió, en les petites religions...

    Realment, el gran problema de la societat és que reflexiona poc i en general s'arrisca poc. I la por va a mitges. També els de dalt tenen por dels de baix.

    A veure si algun dia arribem a un món més just.

    Salut, Jana.

  • es un bon començament[Ofensiu]
    joan e.f. | 14-01-2015

    Amb aquest article l'any comença be, ens fan falta reflexions com aquesta per empenyer el mòn a una visiò mès humana.Gràcies

  • La por...[Ofensiu]
    AVERROIS | 12-01-2015 | Valoració: 10

    ...sempre ha estat l'arma dels poderosos, i això no canviarà, l'home té molt a perdre i no ho canviarà per lluitar mentre tingui per menjar i viure més o menys en dignitat. Les revolucions tan sols passen en els llocs a on les persones no tenen res a perdre, tan és morir d'un tret com de fam, doncs lluiten. A canvi d'un tros de pa el ser humà s'ha vengut la seva llibertat. I cada cop esterem més lligats de mans i peus, doncs ens manipulen per a on ells volen. La informació és bona, massa informació és una droga que ens portarà a no pensar per nosaltres mateixos.
    Una abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de Jana Cooper

Jana Cooper

14 Relats

28 Comentaris

11613 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
“Una altra manera de viure és possible”

Si vols saber alguna cosa més de mi al meu bloc geriatricparc.com te’n faig cinc cèntims més.
Gràcies per visitar-lo!