On anirem a parar...! (Equívocs)

Un relat de: Jere Soler G

La senyora entra a la botiga.
-On anirem a parar...? No arribo a la cantonada que ja em creuo un moro... són a tot arreu. I caminen amb aquesta gansoneria que sembla que ho tinguin tot fet. I no els parlis de llevar-se d'hora per anar a treballar, que et fugiran més de pressa que un espiadimonis...
Contempla un jove guineà que escull un quilo de tomàquets.
-I em miren. Negrot que em creuo, negrot que em mira...! Si poguessin em violarien i em tallarien el coll... n'estic segura. I els ho donen tot...! Diuen que són immigrants, i apa...! Arreglat...!
I examina, metòdica, les taronges, mentre escruta una noia que porta un mocador al cap.
-¿Com pot anar bé el país si els filibusters que ahir tallaven caps al mar de Mallorca avui es dediquen a recollir subvencions? I són dolents... Tots són dolents...! Posen cara de xai i són més verinosos que les serps...! Em somriuen, però pel darrere freturen de clavar-me la punyalada...! Tots són iguals...!
S'acosta a la caixa, allunyant-se neguitosa del guineà que segons ella l'està despullant amb la mirada.
Surt al carrer i s'adona que el noi comença a córrer darrere d'ella i que li fa escarafalls; amb la qual cosa, veu confirmades les seves sospites.
La dona, amb el cor que li surt del pit, comença a córrer i a esgaripar. El xicot corre més que ella i se li planta al costat.
-Escolti, senyora...
-Fuig, bèstia...! Carallot...! Porto un ganivet a la bossa...!
-Tranquil·la dona... tranquil·la... -fa el noi amb un català gairebé perfecte -. En sortir de la botiga, li ha caigut això...
La dona se'l mira amb cara de fàstic.
-No em feu llàstima... -mastega, incòmode, mentre li agafa la cartera . -. Ja no sabeu què empescar-vos per a perseguir a les dones de bé com jo...!
I s'allunya, tota ofesa, mirant que hi siguin tots els diners.

Comentaris

  • Em sap una mica de greu[Ofensiu]
    L'home sense nom | 19-01-2007

    que el meu primer comentari per a tu, un autor tan prolífic com destacable, sigui en un to poc elogiós. Però he pensat que et seria més útil una crítica que la clássica ensabonada, que et deixa cofoi però no t'aporta gaire res. De manera que, com diria l'adolescent davant del mirall, anem al gra.

    A diferència d'altres que t'he llegit, aquest relat no m'ha agradat gaire. Formalment, em refereixo a l'estil, no t'hi poso pegues. Em sembla indiscutible que saps escriure, tens un bon vocabulari i un domini competent del llenguatge. Però el conjunt em falla per diversos motius:

    a) D'una banda, el discurs de la senyora em sembla poc creïble. Per què? Per l'utilització de paraules com "Gansoneria", "freturen" o l'alusió als filibusters -massa acadèmica, francament-. Tot això fa que, sense embuts, no em cregui el personatge.

    b) Tot el relat en sí te un aire, no sé com dir-ho, "benpensant" que, en el meu cas, aconsegueix l'efecte contrari del que desitges. I això em sembla especialment rellevant quan utilitzes aquesta frase:

    "S'acosta a la caixa, allunyant-se neguitosa del guineà que segons ella l'està despullant amb la mirada. "

    Perquè aqui, el narrador deixa de ser neutral i pren partit. Ho fa quan aclareix que tot això és "SEGONS ELLA". Aquestes dues paraules canvien totalment el punt de vista i diuen molt més del que haurien de dir. No sé si m'explico bé.

    c) També, i perdona, em resulta poc creïble el guineà que parla un català perfecte. No perquè no n'hi hagi, que n'hi ha (pocs), sinó, segurament, perquè com que es creua amb una senyora que fretura i parla de filibusters del segle XV, doncs l'acumulació ja em sembla excessiva.

    En conjunt, et diria que al relat li manca subtilesa i li sobren situacions que resulten difícils de creure. Suposo que a un autor com tu, que te tanta facilitat per explicar històries i escriure-les, i tants relats publicats, és senzill trobar-li dintre de la seva producció alguna nota discrdant (al meu entendre) com és aquest conte.

    En tot cas, i per ser just amb tu, no vull acabar sense dir-te que, després del que porto vist al web, un mal relat teu és un bon relat del 80% dels autors que he anat llegint.

l´Autor

Foto de perfil de Jere Soler G

Jere Soler G

188 Relats

825 Comentaris

261863 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Aquests últims anys m'he allunyat una mica d'aquest web en el qual he passat moments fascinants. Hi vaig arribar al 2005. Potser sigui el moment de tornar-m'hi a acostar, tot i que ara no escric tant, faig més cinema que altra cosa; i estic una mica més diversificat, i una mica espatllat, només una mica.

Tinc un canal de YouTube de cançons:

... CANÇONS

També tinc un blog que està a punt de fer setze anys:

...:-))) : NUESA LITERÀRIA