OLLER , HOME DE PARATGE

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Próspero de Bofarull i Mascaró, en la seva obra “Los Condes de Barcelona Vindicados” , diu, que el bàndol promulgat, per Borrell II a Manresa, desprès de la desfeta militar de l’any 985, oferint privilegi militar hereditari a tots el que anessin amb armes i cavall per reconquerir Barcelona, va ser tan efectiu que van acudir nou-cents homes armats i disposant cada un cavall, disposats a iniciar la reconquesta de Barcelona.

La denominació d'aquests cavallers, sigui o no cert l'origen que se'ls dóna, no deriva de cap paraula llatina, sinó de la mateixa catalana, que sona i significa el que en castellà vulgar, lloc o estada, com si diguéssim homes de "paratge", és a dir, lloc conegut, o de casa pairal, a la manera dels gentilhomes; no és presumible que el Comte convidés amb el seu privilegi indistintament, sinó a persones d'arrelament, o millor als homes de les "Masies", alqueries o cases de pagesos al camp, , "respectables per la seva hereditària honradesa"-sense la qual no hi ha noblesa en les famílies ni en els individus-" , per la seva riquesa habitual, i també per la seva antiguitat que es remunta als primers segles de la restauració".

El títol serà reconegut al Principat de Catalunya i al Regne de València, fins al segle XV. I hom l’acabarà identificant amb ; ‘ home de llinatge conegut, generós o honrat que, procedia de llinatge militar o aloer i tenia una casa pairal (un domus, torre, sala o quadra), que gaudia d'un patrimoni suficient per a no haver-se de dedicar a treballs manuals o mecànics i era apte a ésser fet cavaller, disposava de cavall i armes si era cridat pel sobirà, però no era cap professional de la milícia, com el cavaller. No formava cap estament propi dins la jerarquia social, sinó que era inclòs dins la categoria dels donzells, i alguna vegada en la dels generosos.

Tenia els mateixos drets que els cavallers, excepte els derivats del fet d'haver estat fet cavaller.

Eren considerats com la més petita noblesa de caràcter rural.

De l’actual casa dita de l’Oller del Mas trobava :
Mas de grans proporcions format per diversos cossos i tancat per un mur de pedra que dóna lloc a un gran pati davant la façana de llevant, on hi ha l'accés. La construcció està bastida en pedra, en part vista i en part arrebossada. A façana de migdia, un cos de galeria afegit, amb arcs rodons i pilars de secció quadrada, de pedra arenisca, amb capitells. A les golfes s'obre un ritme d'obertures en arc rodó. A la façana de llevant, s'avança un cos a nivell de planta baixa en forma de porxo, amb tres voltes de canó bastides en pedra i amb una terrassa al damunt. La resta de la façana és arrebossada, amb predomini del ple sobre el buit. Presenta cobertes a dues i quatre aigües en els diferents cossos. Es conserva un campanar d'espadanya de línies barroques, com a resta d'una antiga capella.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6224 Relats

693 Comentaris

4246952 Lectures

Valoració de l'autor: 9.51

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com