Notícies del 1970. Fragments de la memòria. 17

Un relat de: minotaure

El meu germà s'indignava amb les notícies:
-Has vist que podrits que són? Ho has vist?-Em deia.
L'any 1970 hi hagué moltes notícies però la majoria ni ens interessaven ni significaven res per a nosaltres. El president americà Nixon va visitar Espanya. Durant dies la televisió en va anar plena: les entrevistes amb Franco, les recepcions, les visites que havia fet. També aquell any Allende havia guanyat les eleccions a Xile. Per primer cop un socialista era elegit democràticament president d'un país llatinoamericà.
Quan feien les notícies per la televisió el meu germà s'indignava:
-Has vist que podrits que són? Ho has vist?
Jo no veia res, només notícies, cadascuna més avorrida que l'anterior.
-Quan hi ha les notícies d'aquí tot va bé: inauguracions, visites, recepcions d'ambaixadors... No parlen mai de problemes, ni vagues ni manifestacions ni res. I de la tancada de Montserrat què? No en diuen res, oi?
I després venien les notícies internacionals. Imatges de manifestacions a Londres, avalots a Tòkio, combats a Biafra, s'hi rabejaven, hi dedicaven temps.
-Ho veus? Ho veus? Ho fan a propòsit, com si a fora tot anés malament i aquí tot fos pau i tranquil·litat.
Un dia va aparèixer per casa, al migdia, quan havia d'estar a la feina. En aquella època a la fàbrica on treballava es feien assemblees, es preparava una vaga.
-Diuen que la policia està registrant les cases dels que s'han significat més en les assemblees i que n'han detingut uns quants.
A corre-cuita la mare, el meu germà i jo vam omplir dues bosses de llibres, diaris i pamflets clandestins i els vam llençar a les escombraries. I durant un parell de setmanes, fins que va passar el perill, el meu germà es va estar a casa d'uns oncles. Els pares em van avisar molt seriosament que no podia dir res fora de casa. Em va saber greu perquè tenia moltes ganes d'explicar-ho als de la colla, segur que als seus germans grans no els havia perseguit mai la policia.

-Houston, tenim un problema.-Deia el Jordi amb veu ofegada.
-Aquí Houston, -Contestàvem des de fora- expliqui'ns què els passa.
Havíem pres una gran caixa del pati d'una fàbrica, l'havíem tancat amb fustes i l'havíem condicionat per dins amb cables elèctrics, velles vàlvules de ràdio i altres materials inservibles. Hi cabien estrets els tres astronautes.
-Se'ns acaba l'oxigen, no podrem aguantar gaire.
-Aguantin una mica, de seguida començaran el descens.
Una mànega servia de canal de comunicació entre la nau i el control de la missió a fora. Quan s'iniciava la reentrada a l'atmosfera els de fora movíem i sacsejàvem amb fúria la càpsula fins que ameritzava. Després sortien els astronautes, suats i baquetejats, i tots ens fèiem grans abraçades com havíem vist a la televisió.
Una de les poques notícies que ens havia interessat havia estat la missió fallida de l'Apollo XIII a la Lluna. Durant molts mesos vam aprofitar aquella nau espacial de construcció casolana per jugar-hi.
-Houston, tenim un problema.
-Aquí control de la missió, expliqui'ns quin problema tenen.

L'altra gran notícia de l'any havia estat el penal de Guruceta. Al juny, en un partit Barça-Madrid al Camp Nou, l'àrbitre havia xiulat un penal contra el Barça per una falta comesa fora de l'àrea. El públic es va indignar i durant setmanes va ser el principal tema de conversa al vell carrer.
-Gurucetas, més que Gurucetas -Els cridàvem als nois de les cases noves, que eren tots del Madrid. Ens insultàvem, ens barallàvem i fins i tot un dia vam acabar a pedrades.
Un dia a un dels tres bars que hi havia al vell carrer dos borratxos es van estomacar tot discutint pel penal del Guruceta. Els de la colla vam córrer a veure-ho i a animar al del Barça. Al final els van haver de separar, un sagnant pel nas que feia por, l'altra amb la camisa tota esquinçada.



Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

minotaure

25 Relats

11 Comentaris

19710 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
Relats encadenats que també podríem anomenar novel·la.

M'interessa molt que em critiqueu ja que és la manera de millorar aquesta primera novel·la que he escrit. Sobretot la prosa, l'estil, l'estructura narrativa.... ja que la història és més difícil de jutjar amb aquest sistema de lliuraments a termini.

Gràcies a tots

Lluís

També he d'agrair a Copèrnic i Vladimir que fa uns mesos es llegissin la novel·la (llavors tenia un altre nom) i em fessin la crítica.