NOTA SOBRE EL 'CIM' AL CEMENTIRI DE SUECA (Dimecres 2-9-2015)

Un relat de: Joanjo Aguar Matoses
NOTA SOBRE EL 'CIM' AL CEMENTIRI DE SUECA (Dimecres 2-9-2015)

'CIM Sueca' (o 'Cinema Internacional de Merda de Sueca') és un festival internacional de cinema organitzat des de fa tres anys pel meu cosí Eugeni Alcañiz Alberola i més gent inquieta de Sueca. En les dues primeres temporades (2012 i 2013), el CIM s'hi presentava aixoplugat sota el benevolent paraigües del MIM, la Mostra Internacional de Mim a Sueca, dirigida i coordinada per l'entranyable Abel Guarinos. L'any passat, però, el CIM va assolir una maduresa i una existència cinematogràfica pròpia, la qual cosa li permeté emancipar-se del seu honorable mentor teatral. Enguany, el 2015, la quarta edició del Cinema Internacional de Merda està prevista que se celebre del dilluns 21 al diumenge 27 de setembre al Centre Municipal Bernat i Baldoví, tot just acabada la 26a. Mostra Internacional de MIM, que haurà tingut lloc del dimecres 16 al diumenge 20 de setembre.

Una novetat original del CIM d'enguany era que la sessió inaugural, la del dilluns 21, batejada 'DIA DEL CEMENTIRI' i composta per una projecció de curtmetratges i dues pel·lícules de por, estava programat realitzar-la a l'interior del cementiri municipal, de huit a dotze de la nit, al mateix espai o placeta on s'hi celebra cada 1 de novembre la multitudinària missa catòlica de Tots Sants.

Molts imaginàvem que aquesta proposta arriscada i innovadora del nostre Eugeni hi duria molta cua, però....... ¿TAAANTAAAAAAA? Ha sigut engegar la maquinària mediàtica, amb el repartiment del llibre de festes i la programació del 'Cinema Internacional de Merda', i començar Eugeni a rebre un imparable i salvatge allau de crítiques, a cadascuna més irreverent. Finalment, després d'un fum de pressions viscudes durant tres dies, efectuades per tota mena de persones, els organitzadors d'aquest festival audiovisual s'hi van veure obligats, ahir dimarts 1 de setembre del 2015, a avortar els seus plans i a reubicar de nou al convencional Centre Municipal Bernat i Baldoví la ja tan controvertida sessió inaugural de por i de terror.

De fet, l'afluència de visites i comentaris a la web del Facebook sobre aquesta polèmica sessió al cementiri, entre el dissabte 29 i el dilluns 31 d'agost del 2015 esdevingué inaudita. Dels tres articles d'opinió personal publicats sobre l'event del CIM a un grup comunitari de Facebook anomenat 'No eres de Sueca si...', un d'aquests articles, concretament el publicat per Santi Vendrell Rebull el dissabte 29 d'agost del 2015 a les 00:17 hores, el qual s'hi manifestava en contra de la sessió de cinema al cementiri, hi registrà més de dos-cent comentaris, en la seua major part desqualificadors, oposicionistes i ofensius contra els organitzadors del CIM.

Arran d'això, personalment, m'hi vaig veure obligat a defensar el meu cosí, publicant en la mateixa web de Facebook altres comentaris pujadets de to, comentaris tant de suport envers Eugeni com de crítica contra la intransigència i el fonamentalisme ultracatòlic que estaven demostrant alguns energúmens a Sueca. Malauradament, en compte de calmar els ànims, la meua opinió encara aixecà més polseguera. No entenc per què s'ho haurien de prendre malament, només d'escriure una sentència final tan innocent com aquesta: "De vegades em costa diferenciar els extremistes nacionalcatolicistes dels extremistes islamistes.... I això em fa feredat."

Per aclarir alguns conceptes, amb 'nacionalcatolicistes' no em referia a tots els cristians catòlics en general, sinó més bé al contrari, m'hi dirigia als 'feixistes disfressats de cristians', això és, als falsos cristians que utilitzen la creu i la fe com una arma -o com una excusa- per atacar a tots aquells que no pensen com ells. Més o menys, igual igual que fan els islamistes radicals. Per això em fan tanta por ambdós col·lectius, ja siguen catòlics o musulmans. Al cap i a la fi, tenen raó quan diuen que tots els extrems són roïns i que dos extremistes oposats acaben convertint-se en una cosa igual o similar.

Malgrat això, aquesta sonada polèmica audiovisual de segur que hi tindrà una gran contrapartida: HA OFERT A LA MOSTRA DE 'CINEMA INTERNACIONAL DE MERDA DE SUECA' UNA PRESÈNCIA MEDIÀTICA I UNA PUBLICITAT GRATUÏTA BESTIAL. ARA TOTHOM HI PARLA D'ELLA, A TOT ARREU.

A partir de hui, espere que Eugeni i els seus amics òmpliguen la sala a vessar. Tal i com vaig escriure a un altre comentari de Facebook, el dilluns 31 d'agost a les 19:11 hores, abans que hi rebentés al nostre poble el vesper ultraconservador: "L'Alcanyís Eugeni, quin geni!".


Sueca, dimecres 2 de setembre del 2015.
Joanjo Aguar Matoses.

____

https://www.facebook.com/cimsueca
____

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Joanjo Aguar Matoses

Joanjo Aguar Matoses

204 Relats

246 Comentaris

250028 Lectures

Valoració de l'autor: 9.30

Biografia:
Sóc de Sueca, poble situat a la Ribera del Xúquer, al País Valencià i, per tant, a Marènia (com li dic jo) o Països Catalans (com li diu la resta del món).