NOIS D'AVUI I DE SEMPRE

Un relat de: EULALIA MOLINS ARAGALL

NOIS D'AVUI, I DE SEMPRE

En Pep i en Jaume, dos germans nascuts entre finals dels anys setanta i principis dels vuitanta, portaven més de vint-i-cinc anys convivint a casa dels pares.
Estudiosos; bona canalla; amics dels seus amics; agradables i cordials amb els avis; una mica entremaliats quan jugaven amb la seva germana, la Pilar, que patia totes les malifetes i mals acudits dels dos trapelles. Dos nois d'avui i de sempre.
Mai havien sabut el que eren les feines de casa. Com que la mare ho feia tot!... Com que l'àvia ja ho tenia fet molt abans de manar-ho!... Com que ja hi havia la Pilar per endreçar el que ells desendreçaven!... Pobres nois d'avui i de sempre!
En Jaume, el mitjà dels tres germans, va ser el primer a deixar la casa paterna quan, juntament amb la seva promesa, varen decidir anar a viure junts.
Un bon dia, parlava amb el seu germà gran tot dient-li:
-Pep, no et pots imaginar quin procés que porta la roba des que la llences a terra bruta, fins que tornes a trobar-la a dintre de l'armari. Mai m'ho havia plantejat!
-Fixa-t'hi bé -li continuà explicant-. Poses la roba a la rentadora. Has d'aprendre a fer anar tots el botons i saber on es posa el sabó, el suavitzant i el lleixiu. Quan la màquina es para, has d'estendre tota la roba, i quan la tornes a despenjar, et trobes coses que només es pleguen, però hi ha moltes peces, moltíssimes, que s'han de planxar. Saps qui la fa aquesta tasca? Doncs, jo mateix. Pensa que em queda perfecta. T'imagines quan l'àvia ens explicava que de jove anava a rentar al safareig? T'imagines el que devia ser escalfar la planxa a sobre dels fogons? Jo no ho vull ni pensar!
-Ostres, noi, quina feinada, no? -li respongué en Pep, una mica atabalat, tot pensant que potser a ell també li tocaria aquesta elaborada tasca algun dia.
Però, al cap de poc temps, era en Pep qui parlava amb el seu germà, una setmana després d'anar-se'n a viure amb la seva xicota.
-Renoi, Jaume! Saps quina feinada que tinc a la cuina després de cada àpat? Això que trobo el menjar preparat!
-Haig de passar tots els plats per sota de l'aixeta -li explicà al seu germà petit- els haig de posar al rentaplats amb els gots i els coberts; haig de programar la màquina i posar-hi sabó, abrillantador i sal, si en falta, i finalment haig de rentar a mà les cassoles i les paelles. Tu t'imagines la feinada que han tingut sempre l'àvia i la mare sense rentaplats? Pobres dones, no? A més a mes l'àvia ens va dir que a casa seva no tenien aigua corrent i que anaven a buscar-la al pou.
En Jaume li respongué:
-Quina sort que tenim de ser nois d'avui! No sé pas com hauria estat la nostra vida de sempre!
FI

Comentaris

  • Felicitats![Ofensiu]
    Alba Vila | 23-06-2010 | Valoració: 10

    Només dir-te que m'ha encantat el teu relat. De fet, a mi, la meva mare i el meu pare encara ho fan tot ells i jo només paro taula. Però ja m'arribarà i llavors, sempre em recordaré d'aquest relat.

  • Els temps canvien[Ofensiu]
    nuriagau | 23-06-2010 | Valoració: 10

    La vida és ben diferent a la de les nostres àvies. La tecnologia ens ha facilitat la vida i les tasques domèstiques estan repartides entre els membres de la família. Segurament, anys enrere, en Pep i en Jaume no haguessin hagut de col·laborar rentant la roba ni fregant els plats.

    Núria

l´Autor

Foto de perfil de EULALIA MOLINS ARAGALL

EULALIA MOLINS ARAGALL

59 Relats

380 Comentaris

74938 Lectures

Valoració de l'autor: 9.54

Biografia:
NASCUDA A BARCELONA L'ANY 1.957, ACTUALMENT RESIDENT AL BERGUEDÀ, DES DE L'ANY 2005 HE COMENÇAT A GAUDIR D'INTERNET, EN SOC AUTODIDACTA, ENCARA QUE LI DEC MOLT APRENENTATGE AL JOVENT DE CASA. PUBLICACIÓ DEL RELAT "LA FALDA DE LA IAIA PEPA" EN EL LLIBRE "RETRAT DE DONES" DEL PRIMER CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONES, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIÓ DEL RELAT, "AVUI SOPAREM A CASA" EN EL LLIBRE "ASSAIG GENERAL" DEL TERCER CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONÉS, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIÓ DEL RELAT "QUATRE CARTES A VIDA O MORT" EN EL LLIBRE "INSTINT DE MARE" DEL CINQUÈ CONCURS LITERARI DE L'ASSOCIACIÓ DE DONES DEL SOLSONÉS, PER EDITORIAL GRATA LECTURA. PUBLICACIONS ESPORÀDIQUES DE RELATS EN EL QINZENAL, BERGUEDÀ ACTUAL.