Noces d'estiu

Un relat de: ultrasonica
Encara conservo, amb alguna arruga, una còpia de la foto del casament d'en Miquel i la Llúcia. Al poble ningú tenia càmera en aquella època, però en Carles, el germà d'ella, que, deien, era un prodigi de l'acordió, va convidar un amic músic que passava molts mesos a França i es va oferir a retratar-nos.

Recordo que li va costar posar ordre, potser perquè feia molta xafogor i, amb la falta de pràctica, no acabàvem d'entendre com funcionava això de somriure i estar quiets posant per una instantània. Ens vam arreplegar com vam poder a la façana lateral de l’església, les cares ben il·luminades pel sol que era dalt de tot del cel, darrera la càmera. Impacients i acalorats, uns quants dels retratats miren cap a un altra banda. Jo estic ajaguda a la gespa a la dreta de tot, entre tots els nens i amb l'oncle Pere, el germà del nuvi. La llum m'enlluernava tant que vaig fer una visera amb les mans i així és com surto a la foto.

A banda dels meus germans, cosins i cosines, en primer pla, a l'esquerra a la gespa hi ha les altres germanes d'en Miquel: la tieta Teresa, la tieta Emília i la meva mare, amagant-se darrera el pare que està mig incorporat, com un estaquirot però agenollat a terra. Gairebé no es veu a la foto, però ell porta la seva boina, la que encara conservo en un calaix a l'habitació dels convidats. Escampades per la gespa hi ha altres persones que no conec i a la segona fila, excepte els nuvis, gairebé no reconec a ningú. Darrera hi ha una tercera fila, la majoria noies rialleres recolzades sobre la paret del fons que m'imagino devien ser les amigues de la Llúcia, gairebé totes elles encara solteres i ben pentinades, amb clenxes i rínxols a la moda del moment.

El nuvi, l'oncle Miquel, va agafat de bracet de l'àvia Mercè, tota elegant i vestida de negre, perquè guardava encara dol per l'avi, mort quan jo només era un nadó. La núvia era i se la veu molt jove, crec que amb els divuit acabats de fer, i no vestia de blanc ni com una princesa com és costum avui en dia. De fet portava una faldilla llarga i una jaqueta que, recordo encara, era de color vermell i nova de trinca, tot i que a la foto en blanc i negre sembla d'un gris fosc, com la roba de gairebé tots els assistents. Sota la jaqueta se li veu una brusa blanca, amb un coll i uns punys brodats. Els brodats eren feina de la Paquita, la seva cunyada, que surt amb la filla petita en braços i que tenia molta mà per aquestes coses. La mare tenia uns mocadors de flors brodades fets per ella i els guardava com un tresor. Encara en conservo un parell.

El marit de la Paquita, en Carles, surt a la foto amb el seu acordió. Després de la cerimònia i de la foto, el músic-fotògraf i alguns dels nois joves del poble (els que surten a l'esquerra de la imatge fent bajanades) s'hi van afegir. Van tocar cançons populars i d'altres que no haviem sentit mai, a la Plaça de l'església, a l'ombra d'uns pollancres sota els quals vam organitzar una mena de pic-nic improvitzat que va durar tota la tarda.

En aquells temps no en dèiem pic-nic, però tothom va portar alguna cosa i ho vam compartir mentre, els més petits i els més grans, miràvem el jovent ballant. La filla d'en Quico el pastisser era amiga de la Llúcia, anaven juntes a escola, i no crec haver menjat mai més tants dolços i tant bons com aquell dia. Els cosins jugaven a empaitar-se i els nuvis i les tietes ballàven sense renyar-los perquè era un dia especial. Els tiets bevien vi dolç i ratafia i tampoc cridaven, ningú perdia la paciència ni pensava en que l'endemà s’havia d'anar a treballar.

Al matí, en Miquel i la Llúcia van marxar uns dies a Barcelona, a casa un conegut de l'oncle Carles que tenia un hotel prop de les Rambles. No els vaig tornar a veure més i la mare no m'en va voler dir res però pel que he sentit sembla que la setmana següent van marxar cap a França en comptes de tornar a casa després de la lluna de mel. Amb l'excusa que eren nuvis de viatge van creuar la frontera i es van instal·lar prop de París on van tenir un matrimoni llarg i feliç, amb un parell de criatures. Uns cosins o cosines que mai he conegut ni he sabut localitzar.

Era diumenge, 12 de juliol de 1936 i aquell va ser l'últim casament que hi va haver al poble en un bon temps. Durant anys ens vam haver de conformar amb el que eren celebracions discretes, fetes a correcuita abans que ells marxessin amb les milícies. Ja no hi havia música, ni ball, ni dolços ni, en molts casos, fotografies.

Aquí podeu veure la foto
(Nota: el relat és ficció, però la foto és real, d'un casament el juliol del 1936)

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

ultrasonica

2 Relats

3 Comentaris

1583 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00