NEGRE I BLANC (2)

Un relat de: berguedana
Enmig d’aquella espessor verda i alta el Tala s’esmunyia com si d’una serp es tractés. Les seves giragonses feien moure les tiges dels bambús, els seus peus despullats no tenien temps de nafrar-se perquè la velocitat en què els posava i els treia del terra no deixaven que la seva pell s’esberlés amb tot aquell sotabosc de la selva.
No sabia parlar però no li feia falta perquè deixava anar uns sons tan alegres que imantaven els altres nens. I tots corrien perquè els agradava córrer, i no feien res més perquè no tenien altra feina per fer. Quan tenien gana, trepaven els arbres com si fossin monos per anar a agafar fruites que engolien i xuclaven ràpid per no perdre temps de les seves carreres. Tot era goig i llibertat.
A molts quilòmetres enllà, jo feia 10 anys. I estava contenta de fer-ne tants perquè la gent que m’envoltava gairebé em posava al cercle dels adults. M’havia fet gran i em carregaven de responsabilitats. L’escola ocupava tota la jornada. Semblava que el cordó umbilical l’haguessin cenyit entre aquell seient de pupitre amb tinter i les meves natges. No podia moure’m, no podia parlar, havia d’obeir, havia de resar i havia d’escoltar la màxima autoritat, una religiosa enrabiada que, més sovint del que jo hagués volgut, deixava anar el mal humor com una ampolla de cava en destapar-se. No entenia la llengua que em feien parlar i no podia parlar la meva a no ser que m’estigués dirigint a les meves companyes a l’hora del pati. I tot allò se’m feia feixuc. Però no volia donar disgustos a casa i mirava d’acomodar-me en aquell sistema que no sabia ben bé on em portaria. Sort de la imaginació que, en aquelles tardes avorrides de “labors”, em feia viatjar a llocs idealitzats en un entorn natural i lliure amb uns personatges de pel•lícules que havien captat la meva atenció. L’estretor i la grisor era immensa però tothom la patia i érem forts per anar fent el dia a dia. Només la fugida interior ens alliberava d’aquella societat tan gris i decrèpita.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de berguedana

berguedana

72 Relats

135 Comentaris

47730 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
La meva afició per l'escriure ve de l'ensenyar a escriure.
M'he jubilat aquest curs després de treballar 42 anys de mestra.