"Nació criolla", de José Eduardo Agualusa (La Magrana)

Un relat de: Ibn Ali al Kitabu

Nació criolla, de José Eduardo Agualusa (Edicions de La Magrana)




L'autor

José Eduardo Agualusa va néixer el 1960 a la ciutat d'Huambo, a Angola. És periodista i membre de la União dos Escritores Angolanos. Ha publicat tres novel·les, A Conjura (1989), A Feira dos Assombrados (1992) i Estação das Chuvas (1996). Nació criolla va ser mereixedora del Grande Prémio Literário RTP.


La contraportada

Nació criolla és la història d'un amor secret, la misteriosa relació entre Fadrique, aventurer portuguès, i la bellíssima Ana Olímpia que, tot i néixer esclava, esdevé una de les persones més riques, cultivades i poderoses d'Angola. Amb un arriscat i reeixit joc tècnic, Agualusa se serveix només de la correspondència signada pel protagonista i així, les cartes de Fadrique esdevenen els capítols d'una novel·la extraordinària farcida d'acció, història i exotisme. Una novel·la saludada per la crítica i l'èxit a Portugal i arreu on s'ha publicat.


La meva lectura

Gairebé qualsevol ressenya escrita al voltant d'aquest llibre, Nació criolla, inicia el seu discurs amb la indicació que es tracta d'una narració epistolar. I si bé és cert que l'estructura de la novel·la avança mitjançant les cartes que el protagonista, Fadrique Mendes, envia a la seva padrina, a la seva amant, i a Eça de Queiroz, també cal tenir present que la història que es desenvolupa al llarg de les seves pàgines va molt més enllà d'una simple narració de caire intimista, característica que sovint i erròniament és atribuïda a la literatura epistolar.

Però anem a pams i en primer lloc parlem del protagonista: Fadrique Mendes. Aquest és el nom d'un aventurer fictici creat per Eça de Queiroz en la seva obra Correspondência de Fradique Mendes. A partir d'aquí l'autor de Nació criolla, José Eduardo Agualusa, com si d'un joc d'ucronia es tractés, especula una possible correspondència entre Fadrique i Ana Olímpia.

Aquesta és la primera lectura, però la part important de la novel·la es troba en el caràcter crític de l'època històrica que ens presenta i en un intent de recerca interior. Característica, aquesta última, pròpia de la literatura africana.

Agualusa ens mostra la societat criolla de mitjans del segle XIX, una etapa històrica en la qual l'esclavitud encara preval malgrat els intents d'abolició. I això ho fa explicant en les seves cartes tot el que veu durant la seva estada a Angola, un país amb una rica cultura indígena que és ignorada per les classes benestants (curiosament, la majoria d'ells deportats a Angola per crims de diferent índole). Més endavant Agualusa ubicarà el seu protagonista al Brasil, i en aquest país es convertirà en un dels capdavanters del moviment antiesclavista colonial. Durant tot aquest període, però, els passos de Fadrique Mendes aniran al costat de la seva estimada, Ana Olímpia.

Aquesta crítica no queda exempta, de tant en tant, d'alguna narració per part de Fadrique sobre alguna anècdota ocorreguda a ell mateix o que li han explicat. I quan empra el conte per matisar aspectes propis de la cultura més oriünda, utilitza també cert to irònic. Per exemple, quan ens explica algun dels miracles atribuïts al pare Nicolau dos Anjos. O quan ens parla d'un experiment científic dut a terme pel professor Jupin: "Cautelosament, l'esforçat professor Jupin va concloure que un cap no tenia cap possibilitat de sobreviure separat del seu cos".

Però he indicat també que la part important de la novel·la Nació criolla, a banda d'aquesta crítica a una època històrica concreta, es trobava també en l'intent de recerca interior per part del protagonista, Fadrique Mendes. I aquest és un detall que no podem passar per alt, perquè el Fadrique que arriba a Luanda a les primeres pàgines del llibre ("Vaig desembarcar ahir a Luanda a collibé de dos mariners de la Cabinda. En ser llançat cap a la platja, xop i humiliat, allà m'assaltà immediatament el sentiment inquietant que havia deixat enrere el món mateix." -pàg. 7-), no té res a veure amb l'home que escriu les darreres cartes ("La persona que us escriu aquesta carta ja no és l'aventurer ociós i irresponsable que vau veure créixer, que es vestia en les millors sastreries de París per amagar la miserable nuesa de l'ànima, que pensava amb idees prestades, que sentia el món amb sentiments aliens i l'únic projecte de vida que tenia era, simplement, anar vivint." -pàg. 107-). És un home que ha evolucionat, que ha madurat, que s'ha trobat a ell mateix en aquest descobriment de l'amor per Ana Olímpia.

Nació criolla és una novel·la de lectura amena, amb molta informació objectiva, i amb una gran càrrega de vivències que, el seu protagonista, ens presenta des d'una perspectiva força intimista. Una novel·la que cal llegir.


LLIBRE


(Nota: gràcies, Alícia Gataxica, per fer-me descobrir aquest petit tresor.)




Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Ibn Ali  al Kitabu

Ibn Ali al Kitabu

26 Relats

71 Comentaris

68801 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
Un llibre obert és un cervell que parla; tancat, un amic que espera; oblidat, una ànima que perdona; destruït, un cor que plora.
Proverbi Hindú.

Quan un comença un llibre obre una porta a un món d'imaginació que ens pot dur des de l'aventura a la reflexió. Però hi ha quelcom més important amb els llibres: poder-los compartir.

Els àrabs defineixen el llibre com un jardí que es porta a la butxaca. Nosaltres pretenem treure de la nostra butxaca tots aquells llibres que ens han agradat i compartir-los amb vosaltres, penjant sota aquest pseudònim les ressenyes d'aquells que ens han impactat per un motiu o un altre.

Si algú està segur de conèixer la fi de les coses quan sols ha començat a iniciar-les o és un savi o un boig; no importa quina de les dues coses sigui, la veritat és que serà una persona desgraciada, doncs ha posat el ganivet en el cor de l'enigma.


Els llibres són el millor enigma que podem tenir a les nostres mans. Comença amb el seu títol i acaba amb l'última pàgina. Esperem que les nostres ressenyes us convidin a voler descobrir aquests enigmes per vosaltres mateixos.

I si voleu compartir els vostres enigmes amb nosaltres només heu d'enviar les vostres ressenyes a alicia141516@hotmail.com i les penjarem.



*Ali/Kitabu=Alícia Gataxica/Llibre