Nació Catalana

Un relat de: Esquitx

Unes frases en les quals s'esmenta, com correspon, Catalunya com a nació:

De la reina Maria de Castella, esposa d'Alfons el Magnànim, en escrit presentat a les Corts el 9 de maig de 1440:
"El més avant, per reduir-vos a memòria los antics odis e desavinences, continuats fins el present, de la nació genovesa, qui sempre han hagut e han a la corona d'Aragó e naturals d'aquella e sobre tot LA NACIÓ CATALANA;..."

De Fra Bartolomé de las Casas ( O Tomeu Casals), parlant del gran Fra Ramon Pané, el primer antropòleg europeu que hagué America, escriví:
"...Alguna otras cosas dice confusas Ramón Pané, como persona simple que no habla bien nuestra castellana lengua, pues era CATALÁN DE NACIÓN."

De Jerónimo de Zurita, historiador dels Anales de la Corona de Aragón publicats els segle XVI .
"...De allí en adelante comenzó la NACiÓN CATALANA a ser estimada sobre todas en las empresas del mar..."

"...Y cuando se tratase, decía que tal era la lealtad de la NACIÓN CATALANA..."

"...Eran los catalanes preferidos de toda otra NACIÓN..."

De l'any 1539, quan València edita les obres de Auziàs March, es diu, anunciant-les. "Cavallero valenciano DE NACIÓ CATALÁN"

De Martin de Viciana, en la seva obra de 1564. 'Crónica de la ínclita i coronada Ciudad de Valencia y su reino'. escrivia: "... y así hallamos que en galera, los catalanes han hecho más cosas buenas que ningunas otras NACIONES."

De Cervantes, a 'Persiles y Segismnda': "... los corteses catalanes, gente enojada, terrible, pacífica, suave, gentes que con facilidad da la vida por la honra, y por defenderlas entrambas se adelanta a si misma que es como adelantarse A TODAS LAS NACIONES DEL mundo..."

De Francisco de Moncada, que publica l'any 1623 el seu llibre 'Expedicón de los catalanes y aragoneses...' escriu: "..Esta fué una de las cosas señaladas de esta expedición i que más puede lustrar LA NACIÓN CATALANA Y ARAGONESA."

De Calderon de la Barca, nascut el 1600 a Madrid, escriu a 'El pintor de su deshonra'. "Y,de esta suerte, con ser tan belicosa NACIÓN, la catalana..."

De Agustín Moret, el poeta nat a Madrid el 1618, diu a 'El desdén con el desdèn': "...que en Barcelona, uso es desta gallarda NACIÓN que con sus fiestas se divierte."

De José Cadalso, nascut a Cadis el 1741, i mort a Cadis el 1782, escriu en la seves 'Cartas Marruecas':"Los
campos de Cataluña se cultivan, la poblacion se aumenta, los caudales crecen, i en suma parece estar aquella NACIÓN a mil leguas de otras de España."

Aquestes frases formen par d'un article de Joaquim Ventalló escrit a LA VANGUARDIA el dia 14 de juny de 1978, posant en evidéncia la ignorància dels espanyols quan es discutí si la nova Constitució podia o no anomenar "nacionalidades"a certes regions d'Espanya. L'article acaba amb aquest quartet de Machado:

Castilla miserable
ayer dominadora
envuelta en sus harapos
desprecia cuanto ignora.

Espero que aquest modest recordatori arribi al Sr. Rodríguez Zapatero, i, després de llegir-lo, parli i actui com una persona culta, respectant tradició i realitat.













Comentaris

  • Sol.licitat a LA VANGUARDIA [Ofensiu]
    Esquitx | 18-12-2005

    En una carta al seu Director, he sol.licitat que LA VANGUARDIA reprodueixi l'article de Joaquim Ventalló, publicat el dia 4/06/1978. Valdria la pena de poder-lo rellegir.
    Esquitx.

l´Autor

Foto de perfil de Esquitx

Esquitx

117 Relats

175 Comentaris

137030 Lectures

Valoració de l'autor: 9.79

Biografia:
Felanitx,1920
Barcelona, 1924 i següents.
La guerra, amb els republicans.
Camp de concentració.
Més guerra, amb els "nacionals".
Esudià pintura... i pintà.
Estudià matemàtiques... i en donà classes durant 25anys.
Estudià arquitectura... i construí centes de cases a Catalunya i, poques, a Mallorca.
Féu el doctorat... i té el títol de Doctor.
Aprengué a escriure... i escriví.
Publicats, fins ara, alguns llibres, un dels quals és "Cascarrulles.40 anys 'arquitecte".
!998. ISBN-8489698-1 DL B-12.572-98