Mudança

Un relat de: John Silver
Va ser l'arquitecte danès Kjeld Jespersen qui va concebre la idea de la casa canviant. De bon matí, entraries al lavabo i et trobaries a la sala d'estar. O la porta que el dia abans s'obria a la cuina ara et portaria al rebedor. La distribució dels espais es modificaria cada dia.

El projecte genial de Jespersen no era un divertiment ni una excentricitat: es fonamentava en estudis rigorosos sobre els hàbits saludables. L'arquitecte defensava que la casa canviant seria l'antídot per combatre la rutina, el sedentarisme i l'abúlia. Les tres plagues de la vida moderna, deia. Viure en una casa en contínua transformació previndria malalties cardiovasculars, afavoriria la regeneració neuronal i el bon estat d'ànim.

La construcció de la casa va comportar alguns entrebancs tècnics, però tots els problemes van trobar una solució i els Jespersen —el matrimoni, els dos fills, la sogra i un dòberman— se n'hi van anar a viure. L'aparença externa de l'edifici era un nyap, però a tothom va meravellar la ductilitat de les habitacions, la seva capacitat màgica per regenerar-se. I aviat es van fer evidents els beneficis: els canvis estimulaven la intel·ligència dels nens i els feia més responsables; als adults, haver d'estar sempre alerta els obligava a ser més actius i de pensament més flexible. Però.

En aquesta mena d'històries sempre hi ha un "però", i en la nostra va començar en el regne animal: un matí, Jespersen va trobar el seu dòberman convertit en un pequinès esquifit. I l'endemà, al rebost hi dormien dos nens que no eren fills seus. Parlaven hongarès. Aquella mateixa setmana, Jespersen va assistir a la transformació de la sogra en una venerable anciana xinesa mentre la seva senyora adoptava uns trets meridionals que, als seus ulls, la feien més atractiva. El mateix Kjeld Jespersen, en mirar-se al mirall, no es va reconèixer però va trobar-se francament afavorit. Era indubtable: amb els canvis hi sortien guanyant. L'única contrarietat era haver d'aprendre a parlar hongarès.

Comentaris

 • Enhorabona!!![Ofensiu]

  Benvolgut / benvolguda relataire:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del IX Concurs ARC de Microrelats "Arts" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, al més aviat possible, ens fessis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs al recull.

  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ ARTS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió Concursos

  ***********************************  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .........................................................................................................

  amb DNI. número ......................................................................................

  i nick/pseudònim relataire ............................................................................................

  AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

  seleccionat del mes de ..............................................................................,

  del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “ARTS” que s’editarà a finals de 2019.

  on vull constar amb el nom d'autor/a ............................................................... (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer al recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).

  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • Gràcies![Ofensiu]
  E. VILADOMS | 26-11-2018

  Gràcies per fer-nos riure una estona amb el teu relat, John Silver!
  Passa'm el contacte d'en Jespersen. Això sí, com algú diu en un altre comentari, que no em mogui gaire el bany.
  Que tinguem un bon curs relataire!

 • ORIGINAL[Ofensiu]
  rober | 20-11-2018 | Valoració: 8

  Quants canvis seriem capaços d'assumir en un termini curt de temps?, però si us plau, que el bany no el canviï gaire de lloc.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de John Silver

John Silver

3 Relats

6 Comentaris

739 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Últims relats de l'autor