Mort al Paradís

Un relat de: Ibn Ali al Kitabu

Mort al Paradís
Vicenç Ambròs i Besa
Premi Novel·la 2007
Jo escric.com


La novel·la enigma. Quan l'autor ens presenta la seva novel·la, de seguida ens la marca com novel·la enigma, aquelles novel·les, les quals la majoria de nosaltres tenim al cap, de Conan Doyle o Aghata Cristie com a referent on s'obre al lector un trencaclosques que cal resoldre. I és que n'és de difícil poder crear una novel·la enigma i sortir-se'n quan al cap de tots tenim les novel·les de Sherlock Holms o de Hercules Poirot.

I tanmateix amb la seva intel·ligència, a la que ja ens té habituats, Ambròs se'n surt amb una al·lucinant facilitat. Crea un trencaclosques i ens dóna totes les peces als lectors i ens convida a combinar-les, i des del primer moment el lector, juga amb les peces, un rellotge, una esgarrinxada, moltes quartades i una impossibilitat. Com treure l'entrellat? El lector es veu mogut des de les primeres planes a voler treure el resultat, com si fos un sudoku, intentant posar cada peça al seu quadrat. Però Vicenç amb un estil clàssic de la novel·la enigma, entrevista un cop i un altre a cada un dels personatges que ens mostren la mateixa imatge des de diferents perspectives, i juga amb nosaltres que ens entestem a cercar qui és aquell que diu aquell detall, aquell punt que ho ha de lligar tot. I el detall està gairebé al principi, però la mestria de l'escriptor fa amagar aquest detall amb un munt de dades que no et permet treure l'entrellat gairebé fins al final amb el propi protagonista i detectiu d'aquesta obra.

Com en altres de les seves magnífiques obres anteriors, Ambròs ens torna a inserir amb el dret català i les seves fòrmules legals, amb la figura del jutge instructor que ens torna a mostrar com les fòrmules conegudes d'investigació processals britàniques o nord americanes no són vàlides per a una obra que transcorre a casa nostra. L'autor torna a imbricar l'art con a fil connector dins el cas, com una obra d'art pot donar la clau per esbrinar un cas, i ens torna a mostrar, com sovint passa en les novel·les enigma, com un detectiu casolà és el que al final esbrina tot el cas. O sigui que Ambròs, no deixa de jugar amb les claus de la novel·la enigma tradicional, i com ja ha fet amb altres de les seves novel·les anteriors, es permet adaptar perfectament aquest estil de novel·la a una trama catalana.

Com sempre és difícil escapar d'alguns dubtes, com per exemple el forense descriu un assassinat que per la forma que s'ha comès sembla indicar que s'ha fet per l'esquena i malgrat que aquestes proves semblen objectives i fefaents, no es deixa de banda la possibilitat d'un suïcidi: algú es pot suïcidar clavant-se un ganivet des de l'esquena? O perquè sovint quan es parla de la trama els personatges parlen de si mateixos com a personatges? És com si els propis protagonistes sabessin que són personatges de novel·la i no reals i crea una certa inversemblança. I un hotel que està pròxim a la Roca del Vallès té port esportiu? La geografia em balla. Es clar que amb el marinador d'avui dia tot és possible.

I el propi Vicenç fa un lloc d'honor dins la seva novel·la als seus grans predecessors i segur que guies en la seva formació quan ens parla d'investigar com Sherlok Holms o que l'assassinat recorda el que Agatha Cristie va reflectir a la seva Mort al Nil.
I malgrat que un lector perepunyetes pogués trobar alguns perquès sense resoldre, no es pot negar que el camí fulgurant de Vicenç Ambròs com escriptor de novel·la enigma té molts bons precedents i un bon exemple en aquesta nova novel·la. Gràcies Vicenç per convidar-nos a descobrir assassins amb tu i els teus personatges.



Comentaris

  • m'ha agradat [Ofensiu]
    ANEROL | 06-10-2007 | Valoració: 10

    et teu comentari/crítica literària,; els teus arguments són entenibles i reflexionats i, alhora, no ha mancat la part crítica molt respetuosa. En sabia del llibre i, si ja entenia ganes de llegir-lo, ara encara més

  • UNA BONA PROPAGANDA LITERARIA.[Ofensiu]

    SI ALGÚ NO CONEIX EL VICENÇ, DES D'ARA SEGUR QUE LLEGIRÀ TOTA LA SEVA OBRA, L'ARTICLE S'HO VAL. TAMBÉ ES UNA BONA MANERA DE PRACTICAR EN UN OFICI, SI VOLS SER O ETS CRÍTICA LITERARIA JA HAS FET UN BON PAS, SEGUR QUE MOLTA GENT VOLDRÍA SABER LA TEVA OPINIÓ DELS SEUS RELATS. FELICITATS PER FER UNA FEÏNA QUE T'AGRADÀ.

  • Bona biografia![Ofensiu]
    Libertas | 25-09-2007 | Valoració: 9

    En Vicent està força content!
    :)

    Anem a llegir alguna cosa d'ell...


    Libertas

  • Carai! Carai, carai, carai![Ofensiu]

    Ospa tu, quina delectança llegir un article que parla tan bé d'un mateix ;-)

    Conyes apart, Alícia, moltes moltíssimes gràcies! T'has llegit la novel·la molt ràpid, i això ja és un bon senyal, jeje! I la crítica... Crítica??? Res, que no sé pas què dir... D'entrada, que és un honor aparèixer dos cops en aquest espai de crítica literària. I en segon lloc, que malgrat les mancances (no que hi pugui haver: que hi ha) en el meu estil, la creació de les trames, etc. és una sort saber-se tan ben considerat.

    Efectivament, un dels grans problemes que em queden per resoldre és un mal que m'ha "encomanat" Agatha Christie, sobretot. I ho has plantejat d'una manera diferent a com m'ho havia plantejat fins ara, però la idea de fons és exactament la mateixa.

    Dius: "els personatges parlen d'ells mateixos com a personatges". Per Christie, no pas pel mestre dels mestres Conan Doyle, els "seus" personatges, apart d'ésser "seus", eren com les figures d'un tauler d'escacs que movia a la seva conveniència. No eren persones: simplement, eren estatuetes. He d'aprendre a desfer aquesta idea i intentar crear persones, no personatges. Això és fooorça complicat, però crec que valdrà la pena intentar-ho.

    De fet, i una mica lligat també amb això que dius, algú em va comentar: només hi falta el director de l'obra. Sembla talment una obra de teatre. Hi ha molt diàleg, això d'entrada, i els personatges intervenen quan els toca intervenir. Una qüestió que ja es posava de manifest, en certa manera, a Des de la mort amb amor. En fi, haurem de deixar que puguin revolucionar-se lliurament...

    Aprofito aquest comentari per intentar remarcar el que crec que és la principal diferència entre les dues novel·letes. Des de la mort amb amor és una trama que no preveu o no inclou l'humor com a un dels eixos del relat. A Mort al paradís he intentat introduir aquest element, però m'ha quedat molt focalitzat en un personatge, la Virgínia Guiu.

    No sé, crec que havia d'haver-ho treballat més... Jeje, més anotacions a l'agenda!!!

    En qualsevol cas, Alícia, moltíssimes gràcies per aquesta publicitat que tant ajuda!!!!!!!!

    Petons,

    V.

    PD: Òbviament, com en l'altra ocasió m'estimo més no puntuar. Éstà molt ben escrit, però tindria la sensació que, en certa manera, indirectament, vull puntuar-me a mi mateix. I no, això sí que no...

l´Autor

Foto de perfil de Ibn Ali  al Kitabu

Ibn Ali al Kitabu

26 Relats

71 Comentaris

69034 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
Un llibre obert és un cervell que parla; tancat, un amic que espera; oblidat, una ànima que perdona; destruït, un cor que plora.
Proverbi Hindú.

Quan un comença un llibre obre una porta a un món d'imaginació que ens pot dur des de l'aventura a la reflexió. Però hi ha quelcom més important amb els llibres: poder-los compartir.

Els àrabs defineixen el llibre com un jardí que es porta a la butxaca. Nosaltres pretenem treure de la nostra butxaca tots aquells llibres que ens han agradat i compartir-los amb vosaltres, penjant sota aquest pseudònim les ressenyes d'aquells que ens han impactat per un motiu o un altre.

Si algú està segur de conèixer la fi de les coses quan sols ha començat a iniciar-les o és un savi o un boig; no importa quina de les dues coses sigui, la veritat és que serà una persona desgraciada, doncs ha posat el ganivet en el cor de l'enigma.


Els llibres són el millor enigma que podem tenir a les nostres mans. Comença amb el seu títol i acaba amb l'última pàgina. Esperem que les nostres ressenyes us convidin a voler descobrir aquests enigmes per vosaltres mateixos.

I si voleu compartir els vostres enigmes amb nosaltres només heu d'enviar les vostres ressenyes a alicia141516@hotmail.com i les penjarem.



*Ali/Kitabu=Alícia Gataxica/Llibre