LA CREU DE SANT GUILLEM DE CAMPINS. VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava al Josep Olivé Escarré davant d’aquesta creu de la que trobava a la pàgina de l’Ajuntament ‘monument de caire modernista realitzat als anys vint i anomenat Creu de la Missió o de Sant Guillem. Sembla que fou realitzada per alumnes de Gaudí com a treball de fi de curs’. Això d’alumnes de Gaudi implicaria una ‘docència’ regular que pel que sabem el genial arquitecte de Riudoms, maig va desenvolupar; sobta aquest desconeixement per part de les ‘Autoritats Civils’, oi ?. Ens agradarà rebre informació del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte de la Creu a l’email coneixercatalunya@gmail.comLa descripció en diu ; estructura de base circular de pedra mig desbastada, la qual suporta 8 contraforts que acaben de manera fusiforme. Aquest cos superior té 8 elements de pedra, dels quals els 4 de dalt sostenen a mode de mènsules, els extrems del ferro forjat que surt dels peus de la creu, la qual corona el conjunt. Aquesta té decoracions amb claus i cintes sinuoses de forja. Dues plaques clavades a la pedra diuen: "CRUZ ERIGIDA EN RECUERDO DE LA MISION DE CAMPINS DE 1929 BENDECIDA EN ENERO DE 1929", i l'altra resa així: "RECUERDO DE LA SANTA MISION PREDICADA EN SAN JUAN DE CAMPINS 1944".

Com deia Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, aquí sempre s’ha pogut escriure en llengua catalana, i malgrat això tant la placa de l’any 1929 ( Dictadura de Primo de Rivera), com l’any de 1944 ( Dictadura de Franco ) es feien en llengua castellana, us sembla normal ?.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6070 Relats

621 Comentaris

3361571 Lectures

Valoració de l'autor: 9.63

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com