SANT JOAN BAPTISTA DE CAMPINS. EL VALLÈS ORIENTAL/MONTSENY JUSSÀ

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Conserva poca cosa de l’original església romànica, la parroquial de Campins advocada a Sant Joan Degollat.



Presenta un conjunt d'edificacions dels segles XVI i XVII difícils de datar, i des de les reformes dutes a terme l'any 1895, és d’una sola nau orientada a ponent.

S’assolia el sostre demogràfic en el cens de 1857 amb 362 ànimes, i llegia amb una certa sorpresa que tancava el cens de 2013 amb 544 habitants, s’havia arribat als 160 veïns en el cens de 1981, el primer de la ‘democraciola’, que patim d’una manera molt especial a Catalunya.

Llegia que després de les reformes s'obrí la nova façana a l'indret on hi havia un presbiteri. La nau ara és amb volta de mig canó. La portada és recent i de mig punt. El campanar té un sol cos, tres buits per a les campanes, coronat per merlets i una piràmide octogonal (sembla del segle XVIII). Té dus capelles properes al actual presbiteri i són del segle XVI. Les voltes són estrellades. La pila baptismal es troba en un nínxol, a la vora de la capella de la Puríssima. El peu sembla ser del segle XVI hi ha esculpit l'escut del poble.

La pila baptismal romànica, en mal esta de conservació, fa uns 75-80 centímetres d'ample i aproximadament la mateixa alçada, està adossada en posició inversa sota l'altar major, a mena de peu. Forma part dels vestigis del segle XII que hi ha a l'església parroquial.

La porta romànica situada al costat contrari de l'actual porta , té onze dovelles curtes i està tapiada, el fet que sembli molt baixa fa pensar que l’església ha estat sobre elevada en el seu basament.

El Campanar Torre de planta quadrada , d'un sol cos, amb quatre buits superiors, un geminat, d'arc de mig punt , d'origen medieval, ens fa pensar que tenia associada una funció de guàrdia i bada, el coronen uns merlets de tipus català i una piràmide octogonal recent, el coronament és posterior que el basament. Les campanes van ser col•locades l’any 1344.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5424876 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com