Misteri quotidià. Al fil de la navalla

Un relat de: Epicuri

T'agraeixo un munt, Jeremies, aquesta reflexió. Pel que li trobo d'interessant, de vital, de lògica i sobre tot d'artística.

Sovint penso que les religions no deixen de ser obres d'art en quan tendeixen a re-lligar-nos amb el que ens envolta, o fins i tot amb el que creiem que ens envolta.

Cada dia em sembla menys interessants les paraules amb les que intentem delimitar una realitat inabastable amb les quals intentem esgotar els misteris, en lloc de viure'ls.

Tot i tothom ens condueix al judici. A decantar-nos vers un si o vers un no. En definitiva a jutjar.

Com deia en Felipe de la Mafalda:

Qui soc, d'on vinc? On vaig?...

I JO QUE SE!!!!

-Aquestes cosses quan abans es resolguin millor...


La ciència, es una manera de procedir, d'aprendre. La més pràctica que l'home a creat mai.

D'altra banda, molt humil: El científic que dedica tota una vida a demostrar la seva hipòtesis ha d'estar disposat a que ell mateix o un altre se la carregui a en qualsevol moment. I si es honest, alegrar-se'n. Això ho trobo molt aadmirable.

Ha aportat moltes solucions ( i també cal de dir que conseqüentment, noves complicacions) . Sobre tot en temes pràctics i útils: Tecnologia, millors condicions de vida, més justícia, més comoditats,...fonamentalment, tot material.

Però que passa amb el que no es estrictament útil , pràctic i material?

Hom tendeix a negligir que la raó es una part importantíssima però totalment parcial ( i molt) de la existència.

La ciència, que pel seu aparent èxit, cada dia s'accelera més, sense aturar-se a pensar massa en el per què dels objectius i encara menys en els mitjans (no hi ha temps).

Mostra, per exemple que al cervell no li interessa en absolut la veritat. El seu únic fi es sobreviure al preu que sigui, fantasiejant, creant, fins i tot mentint tant com calgui. Com demostra el simple fet que el nervi òptic surti del mig de l'ull, de la manera més il·lògica imaginable, creant un punt cec, que el mateix cervell soluciona en plan pegat desprès, simulant la part d'imatge perduda, inventant-se com omplir-la d'una manera tan ingeniosa i útil com irreal.

No oblidem que tot el món que tan fidelment creiem veure, no deixa de ser una simulació del nostre cervell tancant i aïllat completament a les fosques dins del lloc més hermètic del nostre cos: El crani.

La física quàntica ens porta al trencament de la lògica, quan totes les lògiques que coneixem, deixen de funcionar en arribar a la manipulació del nano-món: les sub-partícules. Fins el punt de que les tecnologies que utilitzem, aquest mateix ordinador a tall d'exemple, a la pràctica; funcionen sense que els científics avui per avui puguin saber ben bé la seva lògica. Treballant-se experimentalment per càlculs de probabilitats i amb teories totalment contradictòries com la del funcionament de les sub-partícules com a ones o com corpuscles, alternativament. Arribant a clares paradoxes com la de la observació que altera la realitat observada.

Tot plegat fa que avui per avançar, les hipòtesis hagin de ser més i més il.lògiques doncs la lògica es un camí massa trillat incapaç de portar noves creacions i /o solucions.

Vull dir. No es més interessant que, diguem-li l'art, ens permeti de viure i acceptar més abastamanet tot el el misteri?

L'art; incloent totes les formes d'intuïció i/o mística, la cien cia, la percepció pura i més o menys dura del que es i del que pot ser?

La part lògica del nostre organisme , fins i tot la part conscient, gairebé no comporta ni l'u per cent de les nostres funcions biològiques.

La nostra biologia ens ha modelat al llarg de mil.lions d'anys, respirem, glatim sincrònica-ment amb un sense fi de pulsions inabastable pel nostre conscient.

Òbviament això no suposa el més mínim menys-teniment per la raó.

"Deu" es una paraula i creure o no, no variarà en absolut la significació .

Com acostuma a passar sovint, els finals son més interessants que el començaments.

Anant bé podem saber que no sabem, que no es poc. Viure i entenc que fins i tot, si en som capaços, de fruir, de tota la passió del misteri , fins el moment darrer; en que veurem, o no, que esdevé o deixa d'esdevenir la consciencia.

De poesia, ciència i tota mena de vivència, consciència i via de coneixement que podem abastar amb peus, mans, pell o cap o qualsevol altre mitjà del que siguem capaços , esdevé una "realitat" única e irrepetible.


Qualsevol "creença" que ens permeti de ser aquest misteri, sigui benvinguda. Fins i tot totes les crosses, fantasies o afirmacions que ens puguin caldre a cada moment. I totes les riques formes de pietat que es puguin crear, sempre que ens duguin vida, felicitat amor o com se li vulgui dir a aquesta existència que es o que som tots i cada ú.

Déu?

Prenguem el misteri i amb respecte i amor, que es un tot. Esgotem-lo fins el darrer alè.

Benvinguda la teva sentida reflexió, personalment sobre tot la, al meu entendre, més sentida coneguda i certa:

La de..."Els meus fills i la seva existència. La seva felicitat, el seu somriure, la seva llibertat, el seu amor, la seva tendresa. El fet que tots som fills. La paternitat. La cervesa i les patates braves....(sense menystenir, ni molt menys tot i cadascuna de les part del teu relat. )

T'agraeixo un munt, Jeremies, aquesta reflexió. pel que li trobo d'interessant, de vital, de lògica i sobre tot d'artística.

http://relatsencatala.com/rec/Controller?rp_action=view_relat&rp_relat_id=737291


Comentaris

  • Jo també he començat al revés[Ofensiu]
    Xantalam | 28-10-2008 | Valoració: 10

    amb el teu relat, després aniré a llegir el del Jeremias. Has escrit idees que comparteixo plenament i que trobo molt interessants. M'ha agradat especialment la idea de que al nostre cervell no li importa en absolut la veritat, només vol sobreviure: aquesta és una idea que trobo fantàstica i que explicaria molts dels errors que cometem, que ha comès i que està cometent la humanitat. D'aquí l'altra idea que també em sembla fabulosa i és que hi ha altres maneres no lògiques de veure el món, d'interpretar-ho i com ens podem apropar més a la realitat que amb les línies de pensament lògiques de sempre que ens porten a un camí sense sortida. Les idees més genials, que ens han fet avançar més han estat aquelles més senzilles, però que ningú no havia pensat abans, com la teoria de la relativitat, per exemple. I la idea de que l'art, la intuïció o la mística a través d'una vida on ser plenament, conscientment del moment sigui fonamental i que això ens pugui apropar al descobriment del que no sabem, encara, també em resulta fascinant.

    M'ha agradat molt llegir el teu text, Epicuri,

    Una forta abraçada,

    Xantalam

    PS Records i petons per la Rufa!

  • Com començo?[Ofensiu]
    bocidecel | 13-09-2008 | Valoració: 10

    M'he posat a llegir el teu relat i, com que veia que em mancava la base, me'n he anat cap al d'en Jeremies, que recordava vagament. Ara ja puc escriure amb coneixement de causa i només puc dir que tampoc sé res.

    Comparteixo la idea de creure de'n Jeremies. No recordo gaire les lleis de la física i ja no tinc capacitat per a discutir sobre l'entropia, però tinc empatia per la seva exposició, és més, m'obre un camí per a tenir certesa de l'incert.

    El que passa és que jo sóc més simple, potser massa. Tots els coneixements científics els he anat oblidant. El meu cervell sembla un colador que, quan més vell, menys reté. Per tot això i per les experiències viscudes, no crec en veritats absolutes i em guio per les sensacions, pels sentiments, adobats amb un cert grau d'intuició. No sé si aquesta és la veritat, ni m'interessa, només és el que m'ha fet gaudir de la vida, gaudir del camí, el que m'ha fet créixer, el que m'ha fet estimar.
    En fi, només et volia donar les gràcies per la teva reflexió, que m'ha portat a la d'en Jeremies i que (per si no ho he sabut expressar) agraeixo i comparteixo.

    Buffff! Quanta lletra! Perdona el maldecap que hauré incitat.

    Una abraçada i fins demà al matí
    (ah, si decideixes fer-me alguna visita (cosa que agraeixo enormement) no em posis cap 10, no el mereixo)

l´Autor

Foto de perfil de Epicuri

Epicuri

1124 Relats

836 Comentaris

426867 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Ho deien els Azteques: Hola, Soc Tú.

Em re-escric a mida que em llegeixes.

Els antics filòsofs Grecs, feien reunions a on es parlava amb els ulls embenats, per tal de que cap prejudici visual interferís en el seu discurs.

Estimat Idomeneus:
T'escric aquesta carta en un bon i feliç dia per mi que també es l'últim de la meva vida ja que he patit una dolorosa incapacitat de pixar, també una forta disenteria per la qual cosa res no es pot afegir a la virulència dels meus patiments. Però la alegria de la meva ment , fruit de la contemplació i pràctica de la meva filosofia supera totes aquestes afliccions. Et demano que tinguis cura de la canalla de Mendrotorus en justa correspondecia a la savia devoció d'un home jove vers la meva persona i la meva filosofia.
Epicur.

El 17 de Juliol cel.lebro, amb molta joia l'any de bona vida a Relats en Català.

Sorprés i content de la vidilla que m'has donat.

La foto li dec a la tremenda menjada de coco que em va provocar un enllaç del Jeremias Soler. Aquest:
http://www.youtube.com/watch?v=oGKm6_-BmRE

Desde llavors he estat obsessionat per trobar la foto del l'univers més petit que he pogut: Es la foto de presentació, feta amb un microscòpic electrónic. Es un àtom d'or.

Es més difícil observar el micro Univers que el macro univers. Però això es tot un altre Quantum.

Un bon sentit de la vida i aquest univers, definit per un físic eminent, com a insensat, es ser el més feliç possible.
O al menys no fer mal.

La veritat ens fa lliures. I la finestra es l'amor .

La vida es un acudit: No importa tant la seva llargada. El que importa es que tingui gràcia.

M'habria agradat escriure un tractat de filosòfia, únicament amb acudits, però m'ha faltat sentit de l'humor.
Wittgestein.

O la lluna que s'afina
al pasar carena enllà
es quan dormo
que hi veig clar
prés d'una dolça metzina.

J.V. FOIX.

Omple el got i beute'l ara.
Sense presa
sense temps.

Jaume Sisa.

Jo, l'ànima de la prada
que es deleix en florir
i ser dallada.

Joan Maragall.

Mercès per llegir
estim en molt
la vostra companyia.

markonomistes@hotmail.com