Mirall

Un relat de: Jordi de Gènia

Mirall

Definició del diccionari:

(s.XIV; del ll. miracülum "prodigi, fet admirable" (cf.miracle i miraculós)

Superfície llisa i molt reflectora que, per reflexió dels rajos de llum, dóna imatges clares dels objectes. Mirar-se en el mirall.
Allò que dóna la imatge d'alguna cosa. Els ulls són el mirall de l'ànima.

Mirall

Definició subjectiva:

Superfície reflectora freda i buida. Infidel mentider que, invertint-la, menysté la imatge que li dóna vida. Notari impertèrrit, ell proclama i fa notar el pas del temps, per les empremtes que emmiralla. Delerós i envejós, pacient i expectant observador que, tot i saber que la victòria serà seva, no pot estar-se de jugar a seduir i emmetzinar.
El puntual perseguidor de vides acull la imatge del nouvingut, quan la mare li mostra el fill per primer cop, i ja no el deixa de petja. Quan el nadó esdevé un nen, en veure'l com juga i, tot rient, fer-li ganyotes com si tractés amb un amic, li paga la confiança tot mostrant-li com creix i s'espavila. Li vol fer creure que està del seu costat. Necessita temps per derrotar-lo.
Quan el noi entra a la pubertat, el gran hipòcrita assaja la cruel estratègia, tot enfrontant-lo amb un cos maldestre i estrany que canvia cada dia i, del qual, li xiuxiua, no se'n pot refiar car no agrada ningú. Però el mirall sap que la seva és una victòria efímera; s'apropa la brillantor encegadora de la joventut. Aleshores el mirall se'n fa còmplice, sap que en aquest curt espai de temps té les de perdre, i acompanya amb paciència i mirada llarga el jove carregat de força i de vida, tot confirmant-li, mentider, que és un deu immortal. I un dia el veu acompanyat, i ja són dos els que cauen en el seu poder. Com a bon notari, els certifica llur bellesa i felicitat, fins i tot els acompanya en els jocs de seducció; és pacient, és tranquil... té temps.
La paciència i el temps li regalen la imatge del jove canviat en home madur; el mirall ja pot començar la revenja. I ho fa tot alliçonant a l'empresona't: que no es immortal; que la bellesa es marceix; que ja no són dos els que s'emmirallen; que la derrota serà més o menys llunyana però segura. Per primer cop, botxí despectiu, li llança als ulls l'escruixidor pas del temps.
I per fi el fred depredador senyoreja i venç. El vell ja quasi ni es reconeix en l'espantall que l'observa, mimètic, des del mirall. El cruel i fred notari maleït, gosa desmentir-li la pròpia imatge, la que el derrotat intueix real en el seu sentir més profund. El vell es mesura amb l'enemic, embolcall buit de les absències que, per sempre més, es negarà a reflectir; ell sap que l'impertorbable acabarà la seva tasca; el darrer dia donarà fe que, d'aquell cos, ja no l'entela l'alè.

Jordi Roig
Abril 2009







Comentaris

  • Primer objecte[Ofensiu]
    Unaquimera | 22-09-2009

    Que què em sembla? Un bon relat!
    Resulta un text original de contingut engrescador pel que fa a la lectura, curiós pel punta de vista que ofereix de l'autor respecte d'un objecte tan habitual en el nostre entorn i que ha donat aquí tant de joc literari, reflexió inclosa sobre el pas del temps i la seva repercussió.

    Un cop començada aquesta sèrie, espero la continuació... tindrà lloc aviat, la nova entrega? M'intriga pensar quin objecte ocuparà la teva atenció...

    Mentre espero, t'envio una abraçada de tardor tot just estrenada,
    Unaquimera

  • A mi també m'ha agradat[Ofensiu]
    Shaudin Melgar-Foraster | 12-08-2009 | Valoració: 9

    Estic d'acord amb en Darkman, amb això d'anomenar-lo assaig poètic. O potser assaig poètic-filosòfic? És interessant el que fas en transformar l'objecte en subjecte, un subjecte que es revifa cada cop que la mirada de l'altre l'esperona a la descripció. En un joc de mirades reflectides, vegada rere vegada, el mirall i l'altre es miren. L'altre amb una certa innocència i el mirall, sorneguer, segur que tard o d'hora obtindrà la victòria -d'unes primeres magarrufes fins a desmoralitzar aquell qui li dóna vida, i a la fi arribant al darrer dia en que "l'impertobable acabarà la seva tasca".
    D'acord també amb la Rosa Nebot: és una narració enginyosa i elegant.
    Shaudin

  • la vida en un mirall[Ofensiu]
    Rosa Nebot i Carrió | 24-07-2009 | Valoració: 8

    M'agrada, aquest text. És un petit compendi de filosofia de la vida en què el mirall ens observa fredament i sincera, i es diria que fa de jutge sever per poc que ens hi mirem. Una narració enginyosa i elegant, amb un aire poètic molt adequat.

  • més que social[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 15-07-2009

    l'hauria penjat com un assaig, ja que té més aquesta intenció, parlar d'un tema del que en vols treure punta, i ho fas amb força enginy, gràcia, donant un to narratiu mol poètic, així que potser n'hauriem de dir assaig poètic, que et sembla?
    Miraré de seguir el teu diccionari parrticular.

    Felicitats


    Ferran

  • Enmirallat[Ofensiu]
    Persona | 06-07-2009

    En aquest nou reflexe del mirall. Mira que n'es de difícil treure originalitat d'aquest objecte. Tan simple con miraculós; Que després de milers d'anys continua obsesssionant-nos.

    Pot ser hauríem de retornar-li la jugada, reflexant en nosaltres la seva mirada:

    Un mirall reflexant un altre mirall.


    que hi ha rere el mirall?

    a rellegir germà ;-)

  • Real i corprenedor.[Ofensiu]
    Concepcio | 04-07-2009 | Valoració: 9

    Amb molta creativitat has descrit perfectament la duresa de l'envelliment físic i com es va produint inexorable davant dels nostres ulls incrèduls. M'ha agradat molt com a partir d'un objecte tan inanimat has aconseguit donar-li caràcter i intenció. Si segueixes amb la sèrie d'objectes has començat posant-te el llistó bastant alt.
    Ja saps que m'agrada el que escrius.

Valoració mitja: 8.67