M'estimes?

Un relat de: Jan des Val

- Josep, m'estimes?
- Ja hi tornem a ser. Sempre aquest renoi de pregunta!
- Ja. Com que no m'ho dius mai!
- Dona, sí que t'ho dic. Moltes vegades!
- No, moltes vegades, no. Sempre t'ho he de demanar!
- Mercè, si ja ho saps!
- Ja ho sé, ja ho sé... doncs no, no ho sé! Si no m'ho dius tu, no ho sé. Si ho sabés, no t'ho demanaria!
- Escolta, Mercè. Sóc aquí amb tu, no? Si no t'estimés, no hi seria!
- Això ho dius tu. Podries ser aquí per molts motius. L'estimar-me o no pot ser secundari.
- Va, dona, et creus que viuria amb tu si no t'estimés?
- Potser sí i potser no.
- Doncs estàs molt equivocada!
- Potser sí, però potser no. Conec moltes parelles que viuen juntes i no els uneix l'amor, precisament! Mira l'Elsa. La pobra va tornar a casa i només va trobar una nota del seu marit dient-li que se n'anava una temporada, que havia de pensar, de reflexionar, de trobar-se a si mateix!
- Veus, Mercè? El seu home va dubtar dels seus sentiments i va preferir separar-se per aclarir-se. Fins aquell moment havien estat molt bé, s'havien estimat molt i quan es va acabar l'amor, es va acabar l'estar junts.
- Això ho dius tu!
- És així com et dic. La gent no estan junts per estar-ne! La va deixar d'estimar i es van separar.
- No, no, Josep, no va anar així. El seu marit, el Joan ja feia temps que s'entenia amb una altra dona, amb la Clara. No et recordes de la Clara? També havia anat a darrera teu.
- Però què dius, boja? Nosaltres dos només vàrem ser amics, res més!
- Ja, ja, no em facis riure. Si semblava que es fonia només de veure't! Sempre pendent del senyor, sempre a la teva vora!
- Bajanades. Era una amiga, com tantes d'altres. Érem amics i prou.
- Doncs, si tu ho dius... m'ho he de creure, ha, ha, ha! Però el Joan va deixar la seva esposa només per anar amb aquesta altra dona, no perquè precisament en aquell moment hagués deixat d'estimar la pobra Elsa.
- Bé, ni que sigui així, i això que té a veure amb nosaltres dos, Mercè?
- Res, potser. Però qui sap!
- Escolta, dona, no estaràs insinuant que tinc una història amb una altra?
- Pobre de tu! Només vull dir que ja no m'estimes, potser, i que estàs aquí amb mi per rutina, per covardia o, simplement, perquè et renti la roba i et faci el menjar. I que quan en trobis una altra que t'agradi més, em deixaràs i en pau.
- Tens molta imaginació!
- No cal tenir-ne gaire per pensar així, Josep. Sempre estàs seriós. Cansat. Apàtic. No tens detalls amb mi. T'oblides de les dates assenyalades.
- Ja està. Ja havia de sortir. Aquest any em vaig oblidar del dia del teu aniversari. No, ni això. Només que et vaig felicitar al vespre i no a primera hora del matí, com volia la senyora.
- Quina diferència amb abans! Encara recordo que, només tocar les dotze de la nit, ja em felicitaves el sant i l'aniversari.
- Abans era abans... i ara és ara. Però em sembla que no et pots queixar. Saps què? deixem-ho estar. Si vull, jo també trobo coses per no estar content, moltes coses, però m'aguanto, saps?
- Ja està, ja t'has enfadat. Només perquè t'he demanat si m'estimaves. Si m'ho diguessis alguna vegada, ens estalviarem les discussions.
- Ja t'ho dic, Mercè, ja t'ho dic. Moltes vegades.
- I si m'ho demostressis, ni que fos de tant en tant, ja no t'ho hauria de demanar!
- I doncs, que no t'ho demostro? Vine, acosta't, dona.
- No, no em fotràs pas. Tot ho vols arreglar amb una carantoina. I hi ha coses que no s'arreglen tan fàcilment!
- Ai, Mercè, com estàs avui! Doncs no vinguis, cony!
- Veus com no m'estimes? No tens paciència, t'enfades de seguida! Tu no m‘estimes!
- Tornem-hi. Deixem-ho córrer. Mira, ja són les deu. Comença de seguida la pel·lícula.
- La televisió, sempre la televisió!
- Tampoc no t'està bé que miri una mica la tele abans d'anar a dormir? Estàs neuròtica, Mercè! No te la miris tu si no vols, però a mi m'agrada reposar bo i mirant una bona pel·lícula. Ja ho saps.
- Mira't la maleïda pel·lícula! Jo ja callo, com sempre!
- Això, doncs calla, va.
- Jo me'n vaig al llit. Bona nit, Josep!
- Doncs bona nit, Mercè!

Comentaris

  • venuseva | 08-09-2006 | Valoració: 10

    Que maco i real aquest relat!! Però tu que els has creat deus saber si... en el fons l'estima, oi?

  • Remenant relats he trobat aquest...[Ofensiu]
    Gorwilya | 16-08-2006 | Valoració: 9

    i m'ha fet pensar que diria que no t'havia llegit mai...
    M'ha agradat el relat, amb un toc d'humor incorporat! És un tema molt quotidia, podria ser perfectament la conversa entra una parella qualsevol. Mentre anava llegint m'imaginava l'escena i trobo que t'ha quedat tot molt ben plasmat, com si fos un petit gag o fragment d'una obra de teatre.

    Petons i una abraçada!!

    Gorwilya

  • fresc,[Ofensiu]
    peres | 13-08-2006 | Valoració: 10

    sí, com diuen per ací baix, real i versemblant com la vida. Saps què m'ha recordat? Aquells monòlegs impagables d'en Capri, o els diàlegs més recents de "L'estranya parella" que formaven en Joan Pera i en Paco Morán. Els temes dels diàlegs aquests que dic eren diferents, però alhora eren molt realistes. I és això el que m'ha agradat d'aquest llarg diàleg: que sembla extret d'una gravadora...

    Ara, no hi ha dubte: aquest parell s'estimen. Si no, no parlarien així, no discutirien d'aquesta manera tan... còmplice. Estarien emmurriats, callats, muts, sense mirar-se... I, com diu ell, no compartirien la vetllada. No hi ha dubte: s'estimen molt. I tu ho has sabut reflectir perfectament, sense necessitat de dir-ho de manera explícita. Aquest és el mèrit teu, per mi.

  • Ja hi tornem a ser[Ofensiu]
    qwark | 13-08-2006

    Un relat fresc i espontani que a mi m'ha semblat estar escrit en clau d'humor. D'aquest humor que un cop es va definir com "fa riure perquè és veritat" i que es presenta habitualment amb un micròfon i una paret de totxana vermella de fons.

    Fa relativament poc vaig llegir que les grans preguntes a que s'ha volgut enfrontar la humanitat són les mateixes des de fa temps. El que va canviant són les respostes. Aquesta que ens planteja el relat és una de les més mediàtiques, a escala domèstica.

    En aquesta mateixa web vaig llegir fa temps un relat molt gràfic sobre la devaluació de l'expressió "T'estimo" (de l'Heribert, crec).

    En consonància i, com el protagonista del teu relat, m'agrada comentar els relats sense deixar del tot clar si m'han agradat o no (eh, si encara sóc aquí és que m'agrada, no???).

  • laura lara martin | 11-08-2006

    Hola! m'ha agradat. És senzill però alhora reflexa bé què passa en la majoria de relacions. Jo, que faig teatre, m'estava imaginant l'esceneta representada i.......m'ha molat!

    Besets!

  • Molt bon relat[Ofensiu]
    filladelvent | 11-08-2006

    en el que refelxes a la perfecció una escena quotidiana de tantes parelles. M'agrada per la seva senzillesa i fidelitat en quant a assemblar-se a un diàleg, amb l'esponteneïtat de la conversa oral i tots els recursos típics que emprem. Et seguiré llegint,


    -Filladelvent-

  • @--'-,---[Ofensiu]
    Gemma34 | 11-08-2006

    Bon esqueix d'una relació. La monotonia ens va cobrint a poc a poc sense adonar-nos, i s'enfronten dos maneres diferents de veure les coses, a un dels dos ja li està bé, i l'altre es revela, vol lluitar contra aquesta llosa que cada cop sent que pesa més. I en aquests moments, només tens dues sortides: o adaptar-te o morir...
    I qui dels dos té la culpa? Les relacions són com espelmes, són càlides però una bufada les pot apagar, tots dos han de mimar-se, no és qüestió d'esperar que l'altre ens sorprengui, l'egoisme de voler saber si l'altre encara ens estimen ens fa oblidar, moltes vegades, que nosaltres també sabem deixar d'estimar...


    Gemma34

    .

Valoració mitja: 9.67