mensch

Un relat de: Antonio Mora Vergés

La paraula, desconeguda per a nosaltres, està plena de sentit pels jueus practicants, i pels que coneixen el "jiddisch"; de manera senzilla, designa a la persona que ha integrat els diversos elements del seu ésser físic i espiritual; algú que ha superat la buidor interior que de vegades - tots en alguna ocasió - hem sentit.

Així dit, sembla que arribar a ser un/a mensch, és prou senzill, oi ?; doncs realment si ens proposem assolir aquest estat com una fita, no és excessivament complicat, però si alhora volem, com de fet, fem sempre, estar a la processo i repicant les campanes, podrem en el millor dels casos, ser "bona gent", "persones amables i educades" , i fins i tot "admirables ciutadans" , però dins nostre, sabrem - sempre se saben aquestes coses - que no som mensch.

Tenim per arribar a assolir aquest cim un manual antic i venerable, la bíblia, si teniu ocasió de consultar i àdhuc adquirir, l'anomenada Bíblia catalana [ traducció interconfessional ], comprovareu que teniu un tresor a les mans ; potser de bon començament, el més adequat és llegir els anomenats llibres de saviesa, Proverbis, Cohèlet, Saviesa, Siràcida ,... desprès la vostra curiositat us demanarà més i més lectures, i aquí si que una lectura cronològica, és el més aconsellable.

Hi ha força informació per a fer-ho de la forma adequada, cada text està datat de forma aproximada, quan no és coneix amb certesa quan fou creat; així haurem de llegir un text de l'any 700 aC, per exemple, tenint molt present el context històric en que és va produir, els nivells de coneixement científic i tècnic que tenien en aquell moment, i fins i tot, les costums socials d'aquella època. Així entendrem no tant " el que diuen les paraules ", sinó allò que "volien dir".

Hi ha paraules d'ajuda ; el creixement espiritual es pot assemblar a un viatge per unes muntanyes russes. Anima't en saber que la baixada és només una preparació per la pujada ; insistim en que fer-nos el propòsit de ser un/a mensch és senzill, però assolir-ho ja te algunes dificultats, convé que ho tinguem present i , justament quan ens trobem amb els primers entrebancs, els rebrem com el que realment son, una inestimable ajuda, en el camí de millorar !

Hi ha consells d'altres mensch que ens han precedit en aquest camí ; És millor ser un ximple que s'ho creu tot, que un escèptic que no creu en res, ni tant sols en la veritat ; sempre trobaràs qui vulgui fer-te desistir de la teva tasca; entrebancs en deia en el punt anterior, o recordes ?, pensa sempre ; la veritat és la <> amb la qual podràs trobar el teu camí enmig de la foscor. Encén-la !

Per damunt de tot, ens cal conrear alhora l'alegria i l'esperança, al capdavall, no importa si t'has extraviat molt del camí ;sempre és possible tornar a Déu. Accepta, per tant, que no hi ha lloc per a la desesperació !. De segur amics lectors, ben aviat algú dels que rebreu aquest missatge, m'explicarà noves maneres, o velles maneres redescobertes ara com habitualment succeeix en realitat, d'arribar a sentir-se mensch ; des d'ara espero les vostres noticies !

mora.a@guimera.info






Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6914 Relats

1201 Comentaris

5428845 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com