MARETA MEVA, QUE BRASIL GUANYI EL MUNDIAL

Un relat de: Tomàs-Maria Porta i Calsina
Probablement el Brasil no es podia permetre organitzar un mundial de futbol. Amb la quantitat immensa de problemes que té per a resoldre, més li valia dedicar els esforços i els diners a resoldre aquests problemes i no pas fer una inversió enorme de la que només se n’aprofitaran quatre.

Els organitzadors, però, deuen haver considerat que, deixant de banda els guanys econòmics de l’oligarquia, el poble necessitava futbol, que és el circ modern. I és probable que el poble sempre necessiti una mena o altre de circ, es digui futbol, es digui teleescombraries o es digui com es digui.

Als brasilers, en general, els apassiona el futbol i segueixen apassionadament el que fa o deixa de fer la seva selecció. En aquest contex que l’altre dia Brasil passés per penals davant de Xile devia fer posar els pèls de punta a més d’un. Què hagués passat si el Brasil hagués quedat eliminada? Jo crec que hi podia haver hagut una revolta social de primera magnitud. Una revolta social en la que s’haguèssin aplegat per una banda els emprenyats perquè el Brasil es gasti els diners en collonades i, per una altra, els ultratjats per la derrota de la seva selecció.

Arribats a aquest punt ja no saps el que vols que passi. Potser les revoltes socials tornen a ser necessàries per tal d’augmentar la llibertat de la ciutadania, aprofundir la democràcia i redistribuir la riquesa a uns nivells raonables. Potser aquesta mena de festes circenques com mundials de futbol o olimpíades en el fons només poden ser organitzats per països rics en els que no els hi ve d’aquí i si la seva selecció perd el disgust serà venial, res que no es pugui arreglar anant a un bon restaurant o a l’òpera o a on sigui.

No sé però sento una mena d’esgarrifança al pensar el que hagués pogut passar si Xile hagués eliminat Brasil.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer