MARC

Un relat de: Vicenç Ambrós i Besa

El despertador, inalterable, va sonar. Deuria ésser un dia fred. O potser s'ho imaginava. No havia dormit gens bé, aquella nit, i romangué immòbil amb els ulls esbatanats. Tenia cinc minuts escassos abans que la mare entrés a dar-li pressa.
L'huracà de pensaments que havia devastat el seu petit món el començà a torturar de nou. Durant bona part de la nit havia comptat les hores amb aquell cúmul de fiblades donant-li voltes dins el seu cap. Indeturable. Insidiós. Obssessiu. Anhiliador. Possessiu. Res, absolutament res, es mantenia dempeus al seu pas. En res, absolutament res, era capaç de pensar.
Als seus dotze anys acabats d'estrenar encara no havia pogut aspirar a somiar grans ambicions. Li havien agradat els contes de prínceps. I potser alguna vegada la imaginació l'havia teletransportat al país de les il·lusions principesques. Però d'això ara ja feia molt de temps.
Era fidel a dues sèries de manga que li agradaven i tot sovint, encara que mig amagant-se'n, s'atrevia a riure de les pallassades d'en Shin Shan. Tot i que feia ja uns quants dies que l'havia oblidat. En Shin Shan, fet i fet, tenia els seus companys de classe... i això a ell li dolia.
Pensà de nou en aquell fatídic dia. Per què? ¿Per què no s'havia atrevit a demanar-li a la professora que el deixés sortir un moment? Potser perquè era més petit, o perquè mai gosava dir res que pogués ésser malinterpretat, o perquè tenia por de com s'ho prendrien els altres, i què li dirien, o perquè seia a la segona fila i tota la classe l'hagués vist alçant la mà... Però per què no ho va fer? Per què no? Si hagués sabut que no se l'aguantaria... Potser llavors hagués tingut valor de demanar permís i res d'això hauria passat. I avui potser seria un dia com un altre. Un dia com els d'abans.
Rumià llavors en el pare. Estava més pendent de la feina i d'en Víctor que de res més. I és que de fet, sense anar més lluny, aquesta setmana no l'havia ajudat ni un sol dia a fer els deures. ¿ I a ell li compraria una moto com a en Víctor? Segur que quan el moment hauria arribat li hagués dit: demana-li la seva, noi, a veure si te la deixa.
I tres quarts del mateix pel que feia a la mare. Últimament amb prou feines la veia. No era culpa seva, naturalment; els avis no estaven bé i si ja de bon matí havia de córrer, quan arribava el vespre estava rendida... La qüestió és que ell arribava del cole i només l'esperava el dinar gairebé fred. Les precaucions de la mare perquè es conservés la temperatura eren completament inútils com a mínim nou de cada deu vegades. Mirava la tele, menjava sol quasi cada dia (el pare tornava tard, en Víctor dinava a l'Insti i l'Eva ja vivia amb el Toni) i se'n tornava al seu particular avern. Tot i que darrerament se n'escapava tant com podia. Però era conscient que allò no duraria, perquè simplement no podia durar; tard o d'hora, i més aviat d'hora que tard, els seus pares sabrien que no anava a classe.
La mare va entrar a l'habitació i li va dir que s'afanyés, que ja feia tard.
L'esmorzar li va conferir uns minuts de relativa calma.
La mare, com sempre, se li apropà i li féu un petó. Com de costum. Aquell petó d'olor de lavanda i gust de rutina. Amb la bossa malpenjada i cordant-se la jaqueta s'adreçà corrent cap a la porta.
-Mama...
-No, Marc, ara no, rei. Faig tard i si continuo així qualsevol dia em fotran fora. Ja m'ho diràs al vespre, vinga. I afanya't o faràs tard tu també!
Li hauria agradat fer-li ell, el petó. N'havia fet un al paper de la carta que deixaria damunt la tauleta de nit, però no era el mateix.
S'aixecà de la cadira i desparà la taula. Es notava estrany. Durant un moment es va mirar les mans. Li tremolaven lleugerament. I tenia el nas tapat, tot i que no li sortien més llàgrimes. Segurament el coixí encara deuria estar humit.
Pensant en el coixí tingué la idea d'endreçar l'habitació. I per no donar cap disgust a la mare, llençaria aquell parell de revistes amagades que en Víctor li havia donat feia poc.
Rentà els plats d'aquell matí i els del sopar que hi havia acumulats. Després s'ocupà de l'habitació. En silenci, com un autòmat. Però tremolós, com si un fred intens li hagués calat els ossos.
Va fer un últim petó al sobre que finalment va deixar damunt l'escriptori. Va tirar les cortines, va prémer l'interruptor i va tancar la porta. A la cuina ja hi tenia la bossa d'escombraries plena d'aquelles petites coses que no tindrien valor per a ningú més. I les dues revistes. Llençà un últim esguard al passadís, al menjador i abans de tancar el llum de la cuina va mirar el rellotge. Eren les dotze i vint.
Descendí a poc a poc per les escales. S'amagà tot d'una en sentir la veïna del quart segona pujant les escales amb el mòbil traient fum. Xerrava d'un munt de coses i com si volgués dir-les totes plegades a la vegada. Prosseguí després el seu camí.
Feia un dia molt bonic que convidava a passejar. Potser alguna persona que no treballava el reconeixeria i li preguntaria perquè no havia anat a l'escola. Diria que no s'havia trobat bé però que ja estava millor, i que ho anava a explicar a la professora.
S'omplí el pulmons i restà quiet uns segons amb el desig de sentir l'escalf del sol filtrant-se-li a través de la carn i fins als ossos. Després s'encaminà cap al contenidor on es va desfer de la bossa.
En alçar la vista veié el parc. A l'altra banda del parc hi havia el mur escollit.
Es posà a caminar. Pensà que les classes del matí ja s'haurien acabat i demanà al Déu que li havien dit que existia que, per favor, no ensopegués amb ningú del cole. Però sobretot que no es trobés amb el Martín, l'Òscar o el Didi. Tot i que per si de cas, tanmateix, ja havia triat un caminoi del parc molt concorregut per la gent gran.
Afegí a la súplica interna que tampoc el descobrís ningú dels de l'Insti que el pogués reconèixer. Ni tampoc cap alumne de cursos inferiors, que encara el violentaven més. Marrecs que no alçaven dos pams de terra ja li etzibaven qualsevol cosa des de pixaner a fill de puta. I entre cop de peu i cop de roc l'allau es descontrolava irremeiablement.
Un cop hagué arribat, mirà daltabaix del precipici a través de la barana. Pocs segons el separaven del final de l'infern. I potser després obriria els ulls, oloraria l'escalf d'unes altres flassades i la mare, elegant com mai, li diria que no ha passat res, que tot ha estat un malson, que té l'esmorzar a la taula i que s'afanyi perquè sinó farà tard. Tancà els ulls, somrigué i alçà la cara per a poder sentir la vivor del sol per última vegada.
I tot seguit aixecà la cama per tal de saltar l'arrambador.
-Marc? Marc, escolta, per què no has vingut a classe? Ja fa tres dies...
El noi girà la vista per esguardar la font d'on provenia la veu. Era la Maite, la seva professora.
A ella no li calgué un sol instant més per adonar-se del drama. Avançà cap al Marc, primerament a poc a poc. Després, alarmada, un xic més de pressa per acabar-hi arribant cames ajudeu-me.
El noi es trobava en estat de xoc i fins hores més tard no va poder explicar el que li havia passat pel cap aquell matí. La despertada del malson no seria tan ràpida com ell havia previst aquell dia. Ni tampoc com ell havia desitjat.


En un jardí hi ha moltes flors.
N'hi ha que excel·leixen
i n'hi ha que prometen brillar
àdhuc molt abans de néixer.

Hi contemplem,
per exemple,

Les roses vellutades,
perfilades,
seductores,
eròtiques,
de línies magistrals.

La marialluïsa
reflexiva,
senyorívola,
implacable,
de perfum embriagador.

Les campanetes,
simplistes,
però treballadores,
constants
i sofertes.

Els crisantems,
d'esclat tardà
i d'esperit governant
i perdurable.

Les margarides,
alegres,
simpàtiques,
sorprenents des del racó
fins llavors desconegut.

Les violetes,
escasses,
fonedisses,
tranquil·les
i sempre de bon humor.

La passionària,
majestuosa,
imperial,
possessiva,
i destructora.

La malva,
corpulenta,
omnipotent,
superba,
però inerme de cor endins.

Els clavells,
els dandis
sensuals,
orgullosos
i luxuriosos.

Els cactus.
freds
però panxacontents,
protectors,
i d'elegància puntual.

El gessamí,
jovenívol,
virginal,
d'olor incisiva
i persistent.

I... i aquelles diminutes
floretes neutres
mig oblidades
entre amarants,
incolores,
sense fragància,
i orfes de nom
més enllà
de llur
llatinisme
impronunciable...
Floretes neutres
que, descobertes,
examinades
i cultivades
esdevindrien,
o esdevindran,
promeses noves,
noves belleses
del vell jardí.

Comentaris

  • Hola Vicenç[Ofensiu]
    Naiade | 16-04-2009 | Valoració: 10


    T'he de confessar que m'ha empès a llegir aquest relat, el fet de veure, d'on va sorgir l' inspiració.
    Un relat tristament realista i quotidià. Moltes vegades sentim casos similars, on l'adolescent no ha tingut la sort de trobar la Maite, que l'ha fet reaccionar i ha evitat la tragèdia.
    Podria ser un referent per molts pares que amb el desconeixement o estressats per la feina de la que no poden prescindir, no s'adonen del que pot patir un infant.
    He trobat un treball molt acurat i la comparació de las flors amb el caràcter i personalitat de les persones molt encertat. Es noten les teves arts d'observació.
    Una forta abraçada

  • Felicitats[Ofensiu]
    Karles | 22-01-2008

    La trama està molt ben portada i el fons de la história denota una implicació pels greuges socials. Cal felicitar el fet de plasmar una problemàtica real i oculta amb elegància.

  • Més d´actualitat impossible.[Ofensiu]
    Angelina Vilella Ros | 02-06-2005 | Valoració: 10

    Llàstima quer no tots el joves llegeixin aquest escrit, seria bo que el publiquessis en algun diari. Felicitats vicens.
    (orchid)

  • M'havia oblidat de dir-te[Ofensiu]
    lorien | 11-12-2004 | Valoració: 9

    Hola altra vegada, m'havia oblidat de dir-te que em va fer molta il·lusió que una persona a qui admiro pels seus relats, tant autèntics i tant bons, perdi uns minuts de la seva vida per llegir els meus dos relats i que a més me'ls comenti.

    M'ha fet molta il·lusió, gràcies.
    elena

  • Malauradament aquesta història és el pa de cada dia[Ofensiu]
    lorien | 11-12-2004 | Valoració: 9

    És una història trista però en el fons bonica, sobretot perquè tractes un tema molt delicat i molt polèmic actualment, de manera natural.

    Jo ara treballo de monitora amb nens que fan EGB, estic al pati i allà realment veus la problemàtica que hi ha entre els nens, sempre són els mateixos els que has d'avisar, els que et vénen plorant i dient aquell m'ha fet això i m'ha dit allò.

    Treballant en un lloc així entens moltes coses i t'adones de perquè actuen així els nens, ells no són dolents, ni els més violents, el que sol passar és que a darrera hi ha una família desestructurada, o viuen en un centre d'acollida.

    Ells nomès reclamen una mica d'amor, i que algú estigui per ells. Jo intento donar tot el que puc però des de fora no pots arreglar un problema intern.

    Per tant poder arribar a una bona solució és molt difícil. Però el problema és que els nens són així i pateixen per culpa d'uns adults irresponsables.

  • A vegades el nens, els adults...[Ofensiu]
    moher | 27-11-2004

    ... i tots plegats, podem arribar a ser cruels. El teu personatge ho deuria estar passant realment malament com per plantejar-se el suicidi...
    Com sempre, molt bé. Tant la redacció, com la caracterització del noi i la situació en què es troba. També m'ha agradat el poema del final...molt encertat!
    Apa noi, molt bé!
    cuida't!

    moher

  • A vegades el nens, els adults...[Ofensiu]
    moher | 27-11-2004

    ... i tots plegats, podem arribar a ser cruels. El teu personatge ho deuria estar passant realment malament com per plantejar-se el suicidi...
    Com sempre, molt bé. Tant la redacció, com la caracterització del noi i la situació en què es troba. També m'ha agradat el poema del final...molt encertat!
    Apa noi, molt bé!
    cuida't!

    moher

  • Caram![Ofensiu]
    Shu Hua | 27-11-2004 | Valoració: 10

    Sort que la professora el troba, perquè he estat a punt de deixar de llegir. A mig relat ja he vist de què anava el bròquil i ja he dit moltes vegades que estic massa sensible amb això dels nens. Em sembla que és de lo milloret que has escrit, amb estil sobri i concís. La poesia final sempre queda bé i és on pots ressumí la teva filosofia.
    De les reivindicacions exigides jo també m'hi apunto i hi afegeixo que donem més importància a posseir coses que a viure bé. Hem de tenir cotxe, vacances, pis, roba bona i no sé què més. A canvi, toca treballar com a burros, sé super-gent, aaribar a tot, estudiar de més a més, triomfar... I ens queda poc temps per dedicar-lo a viure. I ens acabem oblidant la il.lusió que ens va fer tenir el fill. I ara no el sabem ni podem cuidar. I tampoc ens sabem cuidar a nosaltres mateixos. En fi, ja paro.

  • Mil gràcies![Ofensiu]

    Com ja deia d'entrada, aquest era un relat experimental. Celebro la bona acollida que ha tingut i els comentaris que, aprofitant els cinc minutets escassos de què ara disposo, comentaré.
    - Efectivament, Ninnin, tristament corrent. El cas d'en Jokin ens hauria de fer reflexionar, però és un cas més (amb dramàtic final) dels molts que existeixen amagats entre silencis, temors, recels i alguna petita esperança que, amb el temps, es va diluïnt.
    - perdix, efectivament, no he pretès un relat moralitzant i el teu comentari m'és de gran valor per comprovar que, almenys en això, en aquest punt concret, he d'alguna manera reeixit. Assenyalar "culpables" (o millor, "responsables") és difícil i suposaria entrar en uns àmbits molt difuminats. I sí, tant de bo aquest hagués estat el final de la història d'en Jokin.
    - Gorwilya; aquest relat és -crec- una ínfima part del que passa pel cap a un/a adolescent/a en aquestes circumstàncies. No tenia tantes "ambicions", en fer aquest relat, com els "objectius" que senyales com a assolits.
    - Biel; jo no treballo o estic vinculat directa o indirectament a l'àmbit educatiu (en algun moment em va semblar entendre que treballaves amb infants o adolescents, perdona'm si vaig desencaminat), però jo també reivindico tot això (menys, suposo que la modèstia m'ho impedeix, l'afalagant incís final relatiu al relat).
    A tots, moltes, moltíssimes gràcies per aquests comentaris que, potser més que en altres ocasions, tenen un valor molt, molt especial per a mi. Gràcies de nou,

    Vicenç

  • Reivindico[Ofensiu]
    Biel Martí | 15-10-2004 | Valoració: 9

    Reivindico la presència d'educadors/es socials als IES i a les escoles. Reinvindico el dret dels germans petits i els del mig a ser escoltats. Reivindico l'horari partit. Reinvindico majors recursos per als professors que treballen amb adolescents...

    Reinvindico aquest relat com a ben aconseguit, no gens moralista (com diu en perdix, això no era fàcil de fer), com a actual sense polèmica (la mania de la polèmica, té més mèrit l'èxit sense polèmica ja que costa més).

    La poesia del final brillant, Vicenç, al meu parer, tot el relat molt ben escrit, de narrativa trista i sòrdida com la història en sí.

    Biel.

  • Tristament cert[Ofensiu]
    Gorwilya | 12-10-2004 | Valoració: 7

    En el teu relat com algú ja ha dit queda reflectit el que senten alguns joves avui en dia, i el què potser pensava en Jokin abans de decidir suïcidar-se...
    Gràcies aquest relat et pots posar a la pell dels joves que pateixen i sentir-te com ells...

    P.D. Gràcies per comentar el meu relat i donar-me la web del fòrum. M'ha agradat el comentari que has fet dirigit a Pompeu Fabra, està molt bé... :P

  • Tan de bo[Ofensiu]
    pèrdix | 11-10-2004

    hagués estat aquest el final de la història d'en Jokin.
    Saps que m'ha agradat d'aquest relat? que no has fet un conte moralitzant. Al moralitzar és fàcil caure en el simplisme. I que un adolescent, al nostre pais, consideri que la única sortida que té pels seus problemes és la mort, és el que vulguis excepte simple.

    I tu en el relat has fet un diari del que podria haver estat el seu darrer dia, posant-nos en situació sobre el seu entorn, donant pistes de com es podria sentir però no es veu cap voluntat acusadora cap a ningú. I aquesta humilitat s'agraeix.

    Molt bona la redacció, et porta cap al final del relat sense adonar-te.

    Apa Vicenç, una abraçada

  • Per cert![Ofensiu]
    NinniN | 11-10-2004

    Per cert, Vicenç, no he rebut ni el teu ni molts correus que m'haurien d'haver enviat, per això he canviat l'adreça, apunta: ninninrelats@hotmail.com.

    Ens escribim!!!

    Una abraçada,

    NinniN

  • Tristament corrent[Ofensiu]
    NinniN | 11-10-2004

    Tristament corrent, el problema del pobre Marc.

    Realment, fa por, fa por pensar en tenir fills dels que potser no et podràs cuidar com voldríes: problemes de feina, de família... tots aquests problemes dels que les criatures haurien de ser alienes, però que tant sovint carreguen a les seves espatlles, i que fan que, petits entrebancs del dia a dia, es converteixin en malsons insofribles dels que són incapaços de sortir.

    Una abraçada,

    NinniN

Valoració mitja: 9.25