MAI ESDEVINDRÉ BONA CUINERA

Un relat de: montserrat vilaró berenguer
El meu home i els meus fills sempre es queixen de que no soc bona cuinera . La meva mare ho era i també especialment la meva avia materna.
Avui remenant a les golfes un vell bagul , he descobert una llibreta amb tapes de cartró molt vella. La he oberta i ohhhh¡ era de la meva iaia. Es un llibre de receptes. El nom està curosament escrit a la primera plana . Ara si que podré fer les receptes de l’avia m’he dit jo alegrament.
He deixat cuidadosament tapat el bagul i he baixat les velles escales de les golfes amb el llibre a la ma. El meu home i els nens estaven asseguts a la taula de la cuina, uns feien deures i el pare llegia un diari.
M’he assegut en una cadira i he començat a mirar les receptes, avui volia sorprendre amb alguna cosa diferent per sopar.
He començat per la primera recepta que deia
SOPA DE PEIX
Comencem be he pensat jo, a la nevera en tinc.
He seguit llegint.
Es compra 10 pessetes de rap,
2 pessetes de tomàquet i O,50 cèntims de ceba
1 pesseta d’arròs i herbes collides a l’estiu.
Es fa bullir el cap de rap...... i seguia tota la recepta.
Bé he pensat jo, anem a una altre.
VEDELLA AMB BOLETS
Es compra 15 pessetes de vedella i així successivament tot igual, i totes les receptes igual ,les quantitats en pessetes i cèntims mai quantitats de menjar .
ni ingredients. Ara si que ho se ¡
MAI ESDEVINDRÉ BONA CUINERA CON L´AVIA

Comentaris

  • ENYORANÇA[Ofensiu]
    jomagi | 25-02-2016 | Valoració: 10

    Montserrat, ja no en queden gaires d'aquelles cuineres estalviadores que ens oferiran plats sencills plens d'amor i qualitat.
    Una abraçada.

  • Les receptes de les àvies, ai![Ofensiu]
    E. VILADOMS | 22-02-2016

    La teva àvia, a part de bona cuinera, era una bona administradora; sempre sabia el que li costava el menú de la família.
    A veure si t'atreveixes amb aquesta recepta ;)
    GALANTINA (Art de ben menjar, edició dels anys vint, ortografia prefabriana)
    "Es mata la gallina tallant-li el coll a ran del cap; es ploma amb precaució per a no esqueixar-li la pell, i es suplima amb flama d'esperit de vi posat en un plat.
    Se li tallen les potes i les ales, a ran de cuixa i d'ala, i, pels forats del coll, les ales i les potes es va desossant amb un ganivet de punta rodona que talli força. Per un altre forat que s'haurà fet al cap d'avall, surt la carcanada sencera, junt amb les entranyes i tripes. Llavors es giren del revés, les ales i les cuixes, quedant així la gallina com un budell groixut.
    S'agafa el pit d'una altra gallina, dues unces de pernil i una i mitja de cansalada, tallant-ho a talls d'un centímetre de gruix i tan llargs com es pugui. S'agafen nou unces de carn magra i una lliura de badella, es passa per la màquina, i quan es té trinxat s'hi afegeix una copeta de Jerez, sal i pebre. D'una llauna de tòfones se n'aparten les senceres, els trossos s'esmicolen, i amb el suc que les cobreix s'ajunten al trinxat, fent-ne una pasta amb un ou.
    Aleshores s'omple la gallina. Primer s'hi col·loca una capa del trinxat; a sobre les tiretes del pit, pernil i cansalada, combinant-ho amb les tòfones tallades a rodones grosses, fent que no hi hagi de costat mai dues tires iguals. Damunt d'això s'hi torna a posar trinxat i es va omplint a capes fins que la gallina sia ben plena. Seguidament es cusen tots els forats que tingui. Així queda com una butifarra molt groixuda, que s'enrotlla amb un drap de tela ben apretat. Es cus el drap, clos hermèticament, i amb una beta d'un dit i mig d'amplada s'enfaixa.
    En una cassola que hi càpiga bé la gallina transformada ja en galantina, es posa a bullir junt amb els ossos de la gallina, les potes, herbes julienne, ceba i tomàquet; i si després d'aquest caldo se'n vol fer gelatina. s'hi afegeix una pota de vedella, i es deixa bullir dues hores i mitja. Aleshores es desembolica, se li posa una fusta al damunt amb un parell de planxes i es deixa unes sis hores.
    Si no es vol tenir tanta feina per a desossar la gallina, s'obre per l'esquena de dalt baix."

l´Autor

Foto de perfil de montserrat vilaró berenguer

montserrat vilaró berenguer

464 Relats

1635 Comentaris

323854 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:
Tota la meva vida he sigut lletraferida. M'agrada molt escriure, perquè
a dins meu està ple d'històries i tinc com una necessitat d´explicar-les
Per mi és un plaer compartir somnis i pensaments amb qui tingui la paciència de llegir i procurar entendre els meus humils escrits ,fets amb tot el meu cor. Moltes gràcies per la vostra gentilesa.