MADURESA?

Un relat de: Galzeran (homefosc)
Maduresa?Em quedo embadalit observant el meu fill, onze anys ja! I ara, que potineja aquella taronja com si fos una pilota menuda i, com l'observa en el vol d'una mà a l'altra. Sé que ha de jugar-hi, és la seva manera de fer, però no li fa fàstics a cap fruita el meu menut, se la menjarà d'una revolada. Ara em mira, amb aquella mirada tan personal, té la cara bruta i els ulls tan clars. Veig sense mirar-lo que ja la va pelant mentre s'atansa a mi, però quan està al meu costat estic enfeinat regirant coses i no veig que m'ofereix la taronja. Finalment em toca en el braç.

—Té, papa, menja-te-la tu —em diu.

M'acoto i li miro aquells ulls, ara tan seriosos. —No fill, aquesta és la teva taronja, no pateixis, ja trobaré alguna altra cosa, en els contenidors del mercat llencen de tot.

Comentaris

 • Universal[Ofensiu]
  Llorenç Garcia | 22-01-2016 | Valoració: 10

  A banda de la sorpresa del final del relat, la màgia de la seua construcció per a mi resideix en el fet que les relacions paterno-filials no desafien el temps i l'espai. Un bon pare, siga de la condició que siga, sempre mirarà més pel fill. I amb el temps, a mesura que el fill cresca, mirarà pel pare. Això fa que tot el text, fins a la sorpresiva frase final tinga validesa universal.

  Una abraçada, Ferran.

  Llorenç.

 • No et comento el relat[Ofensiu]
  aurora marco arbonés | 20-12-2015 | Valoració: 10

  perquè ja el vaig comentar en el seu dia. Només volia felicitar-te en aquestes festes tan familiars i tan entranyables per a molts, entre els que, espero, t'hi trobis tu.

  Veig que fa temps que no escrius. Deus de tenir les teves raons per a no fer-ho: feina, cansament, desencís, desinterès, però així i tot et recordem amb afecte i esperem que, algun dia, et tornis a engrescar i ens regalis un relat com "Maduresa". Confesso que gairebé em va fer plorar.

  Reitero el meu desig de que passis unes felices festes i que l'any nou et porti tot allò que desitges de tot cor.

 • Ostres, m'ha trencat el cor[Ofensiu]
  aurora marco arbonés | 15-11-2015 | Valoració: 10

  l'última frase. Potser perquè no me l'esperava. Potser perquè pensava que tots dos protagonistes vivien en un món meravellós i, en llegir el relat, ja pensava en quin comentari et faria, donant-te l'enhorabona per un fill tan eixerit.
  I m'ha caigut l'ànima als peus. Em dol el que està passant en el món, però que això ho veuríem en el nostre entorn proper no m'ho podia ni imaginar. M'has sacsejat el cor!

  Una abraçada

 • Un relat molt aconseguit[Ofensiu]
  brins | 01-11-2015

  Aquest relat és d'aquells que et queden gravats a la ment, d'aquells que no s'obliden perquè la seva lectura t'ha impactat.

  Ahir, quan vas començar a llegir-lo (a interpretar-lo, més aviat...) de seguida li vaig dir a la meva filla que li agradaría i, efectivament, em va comentar que era un dels que més li havien abellit. Em plau que ho sàpigues.

  Gràcies per la teva felicitació i per les bones fotografies que sempre ens regales.

  Pilar


 • una nova versió del mateix relat[Ofensiu]
  Galzeran (homefosc) | 31-10-2015

  Si voleu llegir-ne una versió més del meu gust, seguiu aquest Enllaç.

  I gràcies!


  Ferran

 • Invitació "El cicle de la vida"[Ofensiu]


  Benvolgut autor/a,

  Com a finalista del V Concurs ARC a la Ràdio 2014-2015
  l'Associació de Relataires en Català (ARC)
  es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
  i a la presentació del llibre
  "El cicle de la vida"

  T'esperem el dissabte 31 d'octubre de 2015, a les 11 del matí,
  a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)
 • Sí,...[Ofensiu]
  Sergi Elias Bandres | 07-05-2015 | Valoració: 10

  ... la crisi és molt astuta amb tothom, i només se'n salva la minoria. Com se sol dir, hi ha poc ric i molt pobre. Però amb força de voluntat no ens fem enrere. Un autèntic relat que fotografia el món d'avui en dia a la perfecció. Felicitats, m'ha agradat poder llegir-lo!


  Sergi : )

 • allan lee | 07-04-2015

  i ben dissenyat...tan curt i tan intens...terriblement trist, pel que té de real.
  Felicitats, i una abraçada

  a

 • hi ha gent[Ofensiu]
  Lèvingir | 07-04-2015 | Valoració: 10

  que no pot tenir una bona maduresa
  mai a pogut ser infant, com cal

  molt bé, senyor fosc
  sempre ets molt clar

  salut i endavant

  Lèvingir

 • Enhorabona![Ofensiu]

  Benvolgut / benvolguda relataire:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “El cicle de la vida” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’avançar feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ EL CICLE DE LA VIDA - JOVENTUT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió Concursos


  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .........................................................................................................

  amb DNI. número ......................................................................................

  i nick relataire ............................................................................................

  AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

  seleccionat del mes de ..............................................................................,

  del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “El cicle de la vida” que s’editarà a finals de 2015 mitjançant una plataforma digital de publicació.

  on vull constar amb el nom d'autor/a de ...............................................................

  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • De vegades...[Ofensiu]

  De vegades m’agradaria portar barret per a poder treure-me’l... o sigui que si em deixes el teu una estona ho faré.
  Poques, per no dir poquíssimes paraules i, almenys jo ho crec així, força encertades.
  —Joan—

 • griselda llao[Ofensiu]
  gropis | 18-03-2015

  Em dic griselda i et demano disculpes pel comentari que vaig fer. És veritat que porta un interrogant. Tot i així no correspon.
  Fa temps que escric però és el primer cop que goso publicar-ho. Peró si tú creus que no tinc res a fer, em retiro del concurs i deixo que el teu ego s`ho quedi tot per ell.
  Està clar que has monopolitzat el concurs i t' has acostumat a que t' ho trovin tot bè.
  .Nomès he de mirar la foto que has posat per veure que ets un xuleta. Ai! quin mal!!!

  La Serena sòc jo. I et permeto que critiquis com escric perque estàs en el teu dret. Peró no t' atreveixis a jutjar-me. No farè competició de qui escriu millor. No tinc temps per xorrades.
  Com pots posar-te així per un comentari? Denotes poca evolució. Et desitjo que maduris. Potse meditant .........................?

  Nomès escric per viure millor, per que no puc deixar de fer-ho.

 • griselda llao[Ofensiu]
  gropis | 18-03-2015

  Em dic griselda i et demano disculpes pel comentari que vaig fer. És veritat que porta un interrogant. Tot i així no correspon.
  Fa temps que escric però és el primer cop que goso publicar-ho. Peró si tú creus que no tinc res a fer, em retiro del concurs i deixo que el teu ego s`ho quedi tot per ell.
  Està clar que has monopolitzat el concurs i t' has acostumat a que t' ho trovin tot bè.
  .Nomès he de mirar la foto que has posat per veure que ets un xuleta. Ai! quin mal!!!

  La Serena sòc jo. I et permeto que critiquis com escric perque estàs en el teu dret. Peró no t' atreveixis a jutjar-me. No farè competició de qui escriu millor. No tinc temps per xorrades.
  Com pots posar-te així per un comentari? Denotes poca evolució. Et desitjo que maduris. Potse meditant .........................?

  Nomès escric per viure millor, per que no puc deixar de fer-ho.

 • Regirant coses[Ofensiu]
  rautortor | 17-03-2015


  Aquesta és la realitat que observo cada vegada que surto de casa. És ja una rutina que s’ha instal·lat en una societat en crisi. Una crisi que afecta els més desvalguts. Nou de cada deu famílies amb fills vulnerables no poden garantir la qualitat i la quantitat d’aliments, llegia avui a la premsa de Lleida.

  El teu relat sap posar el dit a la llaga fent servir amb mestria els recursos que la literatura ens posa a l’abast. Aquest Té, papa, menja-te-la tu és el punt d’inflexió vers el drama que estàs a punt de mostrar-nos d’una manera efectiva i contundent.
  Una excel·lent estratègia narrativa que s’agraeix perquè sap arribar on el seu autor vol que arribi, al fons de la consciència.

  L’enhorabona, sí senyor!

 • errada important[Ofensiu]
  gropis | 17-03-2015 | Valoració: 4

  No dubto que el relat estigui bè, però mai es posa de títol el tema del que va el relat. En aquest cas maduresa.

 • Quatre pinzellades[Ofensiu]
  Mercè Bellfort | 17-03-2015

  Quan amb quatre pinzellades s'és capaç d'explicar tot un món, amb això ja està tot dit. Cala fons, aquest microrelat, Ferran.
  Una abraçada!

 • Fantàstic![Ofensiu]

  Aconsegueixes en un principi entendrir el lector amb la visió d'un pare mirant com és el seu fill, i com juga amb la taronja, per després colpejar-lo durament amb aquest desenllaç colpidor que no deixa indiferent a ningú, amb els temps que corren avui dia. Genial! Felicitats Ferran! Ens anem llegint.
  Una abraçada,
  Edgar

 • Paral·lelismes...[Ofensiu]
  deòmises | 15-03-2015

  ...quant a temàtica, amb la meva aportació. Però, en el teu cas, el drama no cal allargar-lo tant i és més efectiu. Sense ironies. Bona feina, Ferran, molt bona feina.


  d.

 • Entranyable!!![Ofensiu]
  Nonna_Carme | 15-03-2015

  I , malauradament, fidel retrat de les circumstàncies de moltes (massa) famílies.
  Què bé escrius, Ferran! Sempre és un plaer llegir-te.
  Una abraçada a tu i a l'Empar.

 • Colpidor[Ofensiu]
  Cuereta | 14-03-2015

  Un desenllaç inesperat i tristament molt real. M'ha agradat Ferran, un espai petit per a una emoció molt gran.

 • Maduresa[Ofensiu]
  Josep Casals Arbós | 14-03-2015

  Maduresa la teva com escriptor, sens dubte. No t’han calgut més paraules per tocar la fibra.

 • Un plaer...[Ofensiu]
  F. Arnau | 13-03-2015


  Tot un plaer, llegir-te, amic Ferran.

  El teu relat és dramàtic, però alhora és la realitat del que està passant al nostre entornt, i encara ens pensem que som els més avançats del món, i anem traient pit, sinó tots nosaltres, sí almenys una gran part dels nostres representants polítics.

  Salut!

  FRANCESC

 • Cop de puny[Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 13-03-2015 | Valoració: 10

  Aquest relat és un cop de puny a l'estómac, a la consciència, al cor. Cada cop veig més gent arrossegant carrets del súper pel meu barri del Poblenou barceloní. L'altre dia hi va haver una baralla a les portes del mercat entre uns ocupes d'un bloc nou i un de seguretat del Mercadona per robar taronges, amb dos ferits. La brevetat d'aquest relat li dóna més contundència. Una abraçada i felicitats pel gir final.

  Aleix

 • molt real[Ofensiu]
  montserrat vilaró berenguer | 12-03-2015 | Valoració: 10

  Per desgracia avui passa massa aixo. Es precios
  Montse

 • Com m'agraden[Ofensiu]
  E. VILADOMS | 12-03-2015

  Com m'agraden, Home Fosc, aquests girs finals que capgiren tot el relat.

Valoració mitja: 9.25

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Galzeran (homefosc)

Galzeran (homefosc)

104 Relats

969 Comentaris

240001 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
A voltes escric per necessitat.

(Maria Barbal dixit)

El bloc de l'home fosc té més relats i poesies meves aneu-hi per aquí

De mica en mica aniré marxant, potser sols quedin alguns relats presentats i escollits en els concursos, i potser algunes poesies, però fins i tot aquestes acabaran per volar-

Gràcies pels vostres comentaris.


Fd'AG


JAUME DARGÓ, UN ALTRE JO

ESCRITS DE L'HOME FOSC

L'HOME FOSC AL FACEBOOK

AUTOR A GOODREADSA voltes, madurar exigeix caure de l'arbre.

Fd'A