Lo Cromanyà - Ràdio (8). Llengua espanyola, Eric Bertran, CIU, Egunkària i Memòria Històrica.

Un relat de: Unicorn Gris

Llengua espanyola, classes i decretazos. "Hablad en cristiano", diu el nou decret del nostre quasi simpàtic país veí. Doncs sí: el govern de Zapatero, que Esquerra es va haver d'empassar perquè no ens deixessin sec l'Ebre, trona per aconseguir que els caparrons dels nostres pobres infants escolars estudiïn encara més llengua castellana de la necessària. Si Ramon Llull aixequés el cap, ploraria més que una magdalena. Però "Esquerra sempre dóna guerra", perquè hem vist ben clar que l'estatutillo del 2006 ens dóna competències a la generalitat que no arriben pas per donar més minutets a la llengua extrangera. Mentrestant, la pobra llengua de Shakespeare, "yes, the english language" pateix en les universitats de Catalunya un abandó i un despenjament que déu n'hi do. Es veu que el "seu" senyor Cervantes ens donarà canya per estona, però nosaltres ja veurem quin núvol del clima pot més.

Èric Bertran ataca de nou. L'infantó de 16 anys que demanava etiquetatge en la llengua del Patufet, és a dir el català, no deixa tranquila l'Espanya eterna, no senyor. Al contrari, el gloriós Exèrcit del Fènix té les seves escopetes ben a punt. Doncs l'obra "Èric i l'Exèrcit del Fènix"s'estrena pel gener del 2006 al teatre auditori de Sant Cugat. Igual que el Timbaler del Bruc, l'Èric és un gran infantó, petit eixerit i sense por, que ens protegirà del país invasor en tot el que pugui. Esperem que cap Gegant del Pi espanyol ens destrossi la feina.

Convergència i Unió, sense govern, es foten d'òsties. Com que Esquerra es pensa (ai mareta meva) que Catalunya hauria de quedar-se-la Montilla, (amb Esquerra en la sombra a dintre), els dirigents de Convergència i d'Unió, potser estan per la separació, perquè hi ha una mica de mal clima. Artur Mas pensa que CIU ha de fer més Catalunya que ERC; mentre que Duran i Lleida creu que CIU ha de fer més Espanya que el PP. Un desgavell, déu n'hi do. No sabem si Convergència és més catalana que espanyola, si té quatre barres o una sola, si han de fer amistats amb el PP o amb el PSOE... O si han d'aclarir el seu clima confús i han de fer una Convergència sense Unió, cadascú per les seves i almenys així ja no es barallarien i es farien de forma penosa bofetades i clatellots entre ells. Mentre Catalunya s'empassa el Tripartit amb horror (segons Duran), ens preguntem si Convergència i "apanyada" Unió seguiran o deixaran el seu etern matrimoni. Ja veurem com aquests caps de l'oposició arreglen o desarreglen sons problemes.

Els diaris bascos contra l'Espanya eterna. El bon diari Egunkària, defensor de l'euskera, de la chapela i del bon rollo de la independència, tancat peruna ordre pepera el 2003, passa per uns núvols del clima no tant dolents. Als jutges els hi pica el nas que aquest pobre diari tenia tants contactes i diàlegs amb ETA com un sordmut, és a dir, cap ni un. Doncs Egunkària no era pas, ara sembla així, un instrument de la banda terrorista ETA. Tinguem en compte que la banda terrorista mai era gairebé mencionada en els articles i opinions del diari, ni una parauleta. Potser és que Aznar i Rajoy no saben llegir gaire més correctament el basc que el català, cohones, perquè si no, no s'explica perquè aquestes acusacions contra un diari més innocent que el de Mari Pau Huguet. En tot cas, a l'Espanya eterna bé se li pot caure un cop més el pèl, perquè el procés contra Egunkària continua, i que Rajoy s'afeiti la barba i prepari els seus discursos, perquè Egunkària podria sortir sense càrrecs criminals en poc temps. Vascos al poder, PNB estigues despert!!!

Memòria històrica contra oblits i amnèsies. Més val que el PSOE es prengui Apicèrum, perquè cal ben bé millorar la memòria. I no dic la desmemòria de Zapatero oblidant-se de l'estatut del parlament del 30 de setembre, sinó la memòria històrica de Franco i l'Espanya casposa. El nou tripartit "PSOE, CIU i PNB" va passant endavant les esmenes presentades pel PP, ERC i IU-ICV. No es toca ni una coma, ni un accent, del projecte d'antimemòria històrica, que és la nova zapatada que ens fa Espanya. No obstant, mentre que el PP diu que el projecte se'n recorda de massa coses, Esquerra i Iniciativa diuen que se'n recorda de massa poques; en definitiva, que és un mal projecte per motius bipolars. El judici sumaríssim que va fotre a la presó al núvol del clima Lluís Companys, aquest judici de "garrotazo i tentetieso", els psoistes no el volen retirar, mentre que molts grups de govern el volen engegar a fer punyetes, collons, per dignitat del nostre presi!!! ¡¡Pel senyor Lluís Companys, amb el PSOE no som galants!! Mentrestant, i en això sí que no es fan els despistats, alguns polítics psoistes aprofiten el "dinye i derrumbe final" de Pinochet com per fer-nos veure que aquest mini-projecte és un gran núvol. O sigui, catalans, primer un petit estatut, ara una petita memòria històrica. Menys somriure i més prendre Apicèrum, senyor Zapatero, que el nostre núvol del clima ja trona de ràbia, ja, estem ben tips i farts...

I fins aquí, lo temps.

El següent text, en la totalitat, ha estat dit el 16-DES-06 dissabte per Matadepera Ràdio (107.1 FM). És el 8è de la sèrie de ràdio de Lo Cromanyà.



---------------------------------------------

Visita La Stoa: www.lastoa.cat

Comentaris

  • Bo, xicon![Ofensiu]
    rnbonet | 06-01-2007

    Un article/assaig radiofònic d'allò més irònic, humorístic i mordaç (o puc dir "mala llet controlada"?) que posa els punts a tant i tants desgavells d'un estat 'democràtic'.
    I si al nord de l'Ebre esteu així, imagina't al sud del Sènia!!! Ni parlar-ne!
    Molta salut i molta rebolica per aquest any acabat en 7! (A veure si ens toca,... almenys la "pedrea"!!! -segurament serà la "pedrà"-.
    PS. Allò dels faraons era simplement un exercici d'escriptura. Res de l'altre món.

  • Mordaç[Ofensiu]
    Lavínia | 29-12-2006

    crítica del nostre panorama, cromelnordic.
    M'ha recordat el Polònia de TV3 (no sé si t'ho han dit d'altres comentaris), però és així.

    CIU el PP, ERC... dansen tots al ritme d'una ironia subtil que has teixit amb molta habilitat.

    petons.

    Lavínia

  • Bo, bo...[Ofensiu]
    Arbequina | 29-12-2006

    un text simpàtic i crític en un estil peculiar. Sols que tracta temes que a mi em posen de molt mala hòstia... en certa manera envejo la teva aparent tranqui·litat i ironia.

    En fi, bona crònica social i política.

    Una abraçada de l'Arbequina.

  • Bonic assaig, ejejem, sarcàstic i mordaç[Ofensiu]

    Versió radiofònica d'un Polònia força més directe, també més satíric, sense (almenys en aquest capítol) Ferran Adrià ni Carme Ruscalleda, i amb un contingut eminentment polític però variadet, i basant-se, això sí, pel que fa al títol en una (segons sembla, que no ho sé perquè confesso que no n'he vist cap capítol) exitosa sèrie de TV3 dels divendres al vespre, la saga de Lo Cromanyà avança i té carnassa per temps (faltaria més, amb tanta política!!!).

    Magnífiques ironies, ara subtils, ara descarades (ironitzant la ironia, en alguns casos), he somrigut en el decurs de tota la lectura i aplaudeixo el sarcasme hilarant d'alguns fragments especialment picants (el "distanciament" de CIU, per exemple).

    Molt apropiat per a ésser llegit a la ràdio, sí senyor.

    Una salutació i fins la propera!!

    V.

l´Autor

Foto de perfil de Unicorn Gris

Unicorn Gris

143 Relats

321 Comentaris

160871 Lectures

Valoració de l'autor: 8.96

Biografia:
Em presento.

Em dic Unicorn Blanc del Bosc, o Unicorn Blanc. També utilitzo, per raons pràctiques, els pseudònims de Crom el nòrdic, Unicorn Gris i Cuidador d'Ossets, si bé només posaré articles nous en aquest últim pseudònim i en aquest mateix en què ara em veieu (els altres noms d'usuari són de consulta i, en certa manera, d'emmagatzemament d'antics articles).

Els meus ideals són el catalanisme, la literatura, el món de la fantasia i l'acceptació de les normes socials que defenso, entre d'altres.

El meu nom de Facebook és
"Mark Corbera Mestres" .

El meu nom de Twitter és
"El Dorat"

El meu email és
webmestre2(arr.)gmail(punt)com

El conjunt de les meves webs (és a dir, de les webs administrades, moderades o dirigides per mi) es diu Portal Perenne, també anomenat "el Perenne" i està format, entre d'altres, per Lletra Perenne, també anomenada "la Perenne" .

La meva web d'articles es diu, com hem dit, Lletra Perenne i està a:
http://lletra-perenne.fandom.com/ca .

Actualment disposo de fòrum, el Fòrum Perenne, part de el Perenne, la direcció del qual és:
http://forum-perenne.foroactivo.com/ .

Podeu tenir accés a tots els relats de Lletra Perenne publicats a Relats en Català aquí:
https://lletra-perenne.fandom.com/ca/wiki/Lletra_perenne_Wiki#Continguts_del_Cosmos_Perenne_en_la_web_Relats_en_Catal.C3.A0

Els meus pseudònims a Relats en Català són: Unicorn Blanc del Bosc, Unicorn Gris, Cuidador d'Ossets i Cromelnordic. Observació: m'hagués volgut dir "Unicorn Blanc", però no podent fer-ho, em vaig fer dir "Unicorn Blanc del Bosc".

Que vagi bé!!!