Lleu sensació de malestar a l'estòmac

Un relat de: sico fons

No sé per què m'hi vaig fixar. Aparentment no hi havia res en ell que cridés l'atenció. Jo viatjava en el metro, que anava de gom a gom, i a poca distància meua, el vaig veure. Era un home d'edat indefinida entre 40 i 50 anys; però ben bé hagués pogut tenir-ne 30 o 60.
Era alt, i anava vestit amb americana i corbata. A la mà esquerra duia una cartera negra i amb la dreta se subjectava a una barra horitzontal paral·lela al sostre del vagó. El comboi anava parant en les diferents estacions, i la gent en baixava i en pujava contínuament.
Per fi vaig arribar a la meua estació. En vaig baixar amb un poc de pressa. Calia córrer si no volia fer tard a l'oficina. De reüll vaig veure que l'home de la cartera també n'havia descendit. També semblava tenir pressa.
Pujàrem per l'escala -ambdós i dotzenes de persones més- i sortírem a l'exterior. Una glopada de soroll, veus i fum ens va donar la benvinguda al carrer.
L'home de la cartera seguia caminant a la meua altura. Duia la mateixa direcció. Jo, sense saber per què, seguia observant-lo d'esquitllada. Havia tret el seu mòbil per veure si per fi hauria recuperat la cobertura perduda al subsòl. Es disposava a fer una trucada.
I llavors succeí una cosa inesperada. De sobte, l'home de la cartera es va aturar, va contraure la cara fent una lletja ganyota i es va dur les mans al pit. La cartera i el mòbil caigueren a la voravia. Jo no em vaig poder estar d'aturar-me bocabadat.
L'home va emetre un estrany so paregut al rugit d'un animal i va caure estés en la vorera. Em vaig quedar observant-lo astorat sense saber què fer. Quatre o cinc persones més hi van restar també sorpreses. Ningú no sabia com hi havia d'actuar.
Em vaig mirar el rellotge. Déu meu, era tardíssim!
La gent anava parant-se i mirant l'home caigut. Alguns continuaven el seu camí.
Vaig tornar a fitar el meu rellotge de polsera i vaig decidir angoixat que me n'havia d'anar. Era tan tard! Ja s'encarregaria algú d'aquell pobre home.
Vaig començar a caminar en direcció a l'oficina. No obstant això, no vaig poder evitar girar-me un parell de vegades per tal de veure l'home de la cartera. La gent seguia parant-se i anant-se'n contínuament.
Vaig caminar apressat i amb una estranya sensació de malestar a l'estòmac, però no sabia per què era; potser per l'ansietat produïda en fer tard al treball?
En arribar a l'oficina em vaig posar a treballar com de costum i vaig acabar oblidant-me de l'assumpte de l'home de la cartera. Sortosament, no hi vaig fer tard.
Les hores hi transcorregueren amb l'esfereïdora lentitud habitual i per fi, a migdia, arribà l'hora del dinar. Vaig enfilar cap a casa.
En atansar-me a l'estació del metro, vaig observar un estol de gent que feien rotgle mirant el terra. Al principi no ho vaig recordar, però de colp i volta vaig notar com un rampell que va recórrer tot el meu cos i vaig pensar en l'home de la cartera. M'hi vaig acostar amb precaució i, efectivament, l'home de la cartera continuava estés en terra, exactament en la mateixa posició en què l'havia deixat cinc hores abans. La sensació de malestar em va tornar a l'estòmac.
La gent l'esguardava encuriosida; alguns amb indiferència, d'altres amb una expressió que recordava vagament la compassió, la llàstima o alguna cosa semblant; i la majoria el miraven d'una manera freda i buida, com qui mira distret una tanca publicitària o un cotxe avariat al carrer.
Jo vaig decidir baixar les escales i agafar el metro. Se m'estava fent tard. Vaig dinar amb la meua dona, el meu fill i la meua eterna companya la pressa, i vaig tornar a l'oficina.
En baixar del metro, aquesta vegada sí que vaig pensar en ell. Vaig pujar les escales, vaig guaitar i, efectivament, encara hi era l'home de la cartera. Les persones seguien observant-lo amb una certa sorpresa inicial; alguns, però, ja assabentats, hi transitaven sense fer-ne cas o fins i tot passant per damunt d'ell tot procurant, això sí, no aixafar-lo. Em vaig adonar que la cartera i el mòbil hi havien desaparegut. Algun lladre.
Passaren els dies i l'home de la cartera es convertí en una mena de mobiliari urbà d'aquell carrer, talment com un fanal, un test o una barana amb publicitat; àdhuc hi vaig veure alguna volta turistes fotografiant-lo.
Jo, tanmateix, no em vaig poder desfer mai de la lleu sensació de malestar a l'estòmac que sentia en passar-hi. Caldria anar al metge?
Ara fa uns dies que he canviat el meu trajecte habitual per anar al treball. He de caminar uns metres més per arribar a la següent estació i sortir de casa un poc més d'hora.
Supose que l'home de la cartera encara hi romandrà gitat en terra i, evidentment, mort. L'últim dia que el vaig veure s'havia quedat sense americana i sabates; però ell hi seguia indiferent de bocaterrosa. Algú deuria endur-se el seu cadàver. No sé com s'actua en aquests casos, però no sé, trobe que seria millor.
Jo, almenys, des que he canviat el meu recorregut, m'he deslliurat de la lleu sensació de malestar a l'estòmac.



Comentaris

  • Què cruel és la indiferència!.[Ofensiu]
    David Gómez Simó | 09-02-2007

    Un relat que podríem dir que és una història d'horror quotidià.

    Ben trobat el narrador i les seves preses, sempre més importants que qualsevol altra cosa.

    Un detall, però. Quan escrius: Jo, tanmateix, no em vaig poder desfer mai de la lleu sensació de malestar a l'estòmac que sentia en passar-hi, crec que hi poses un mai que està de més, doncs implica la impossibilitat de deslliurar-se d'una sensació, cosa que sí que fa en els paràgrafs següents. Seria una contradicció que pots solucionar suprimint-lo. Llavors la frase quedaria com:

    Jo, tanmateix, no em podia desfer de la lleu sensació….

    En fi, tant sols és una idea.

    Segueix escrivint!.

  • Magnífic!!![Ofensiu]
    Unicorn Gris | 06-02-2007 | Valoració: 10

    M'agrada molt aquest relat. Trobo que està molt encertat...

    Realment, la gent només pensa en "lo seu" quan va pel carrer... Quanta indiferència!! Quanta poca humanitat!!

    El teu relat és molt dens i demostra molta imaginació. Felicitats. Salut!!!

  • Angoixant...[Ofensiu]
    Nit13 | 26-03-2005 | Valoració: 9

    Realment has aconseguit que qui ho llegeix també pateixi l'angoixa fins al final. Has fet un relat amb molt de ritme.
    Salut! (hummmm)

  • Molt encertat![Ofensiu]
    T. Cargol | 13-09-2004

    El protagonista s'identifica amb el personatge mort, però, només mentre és viu. Desprès considera que allò no li afecta -de manera immediata -
    Desprès nega la realitat dolorosa fugint cap a un altre camí.
    En cap moment hi ha esperança manifesta de poder desfer - el suposat - l'error. Tampoc cap institució apareix per facilitar les coses.
    Això mateix és el que passa quan un animal cau mort al bosc. Potser els congeneres fan un respectuós cercle per evitat l'antic company.
    Només un lleu mala consciència palpita encara en el fons del protagonista.

  • pèrdix | 09-09-2004

    M'agrada aquesta tècnica de portar les situacions al límit i elevar-les a l'absurd.

    No està la cosa tan lluny. Algun diumenge surto en bicicleta per la carretera i hi ha gent que seria capaç de matar-te a tu i a la seva família adelantant-te en una corba sense visibilitat de qualsevol carretera comarcal. I perquè? Perquè tenen pressa per a arribar a la costellada urgentiiiiiiissima que hi ha un kilómetre més endavant.

    Apa Sico, a continuar relatant.