Llavors

Un relat de: NEULA


Llavors l'escola era en castellà, i un xicot del barri, l'Enric, es va oferir a fer classes de català per a la quitxalla. Ens hi vam apuntar uns vuit o deu i fèiem classes amb un llibre verd que es deia Faristol. Vam aprendre que hi havia un munt de paraules que utilitzàvem que eren barbarismes i vam descobrir la ç i la ny, i com s'escrivia la llengua que parlàvem. Pels volts de San Jordi, l'Enric ens va ensenyar la lletra d' Els Segadors i ens va ensenyar a cantar-la. La setmana següent érem menys a classe. Compartirem l'experiència d'haver cantat la cançó a casa. L'avi o l'avia de més d'un havia plorat i algun havia fins i tot afluixat calerons al net que l'havia emocionat. El nostre professor però ens a informar sense gaires explicacions que alguns companys s'havien esborrat. Després vam saber que en algunes famílies la cançó no havia sigut ben rebuda. Alguns pares havien dit que una cosa era aprendre català i una altra molt diferent fer política. Que allò no estava bé. Que aquí se li acudia, i sobretot, que no s'hi havia de ficar als nens. Nosaltres no n'érem conscients però aquells temps eren, encara, temps de por.

Comentaris

  • Felicitats[Ofensiu]
    deòmises | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

    d.

  • Jo no ho vaig viure[Ofensiu]
    Igor Kutuzov | 01-11-2008 | Valoració: 9

    Però imagino la por. Aquesta angoixa que saps traslladar tan bé.

  • No més por[Ofensiu]

    Gràcies pel teu comentari (i el del Periòdico). Jo també vaig tenir contactes amb el Faristol i sí, realment eren temps de por, de vegades encara la tenim, malgrat tot.
    Una abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de NEULA

NEULA

30 Relats

94 Comentaris

47894 Lectures

Valoració de l'autor: 9.34

Biografia:
M'agrada escriure, el teatre, la ràdio,la poesia. Vaig fer servir Relats en Català per penjar els meus primers relats i encara recordo la il.lusió que em van fer els primers comentaris. També hi he passat bones estones llegint. Ara no estic tant per aquí , tinc més coses al blog de l'associació Lletrícola de Mataró, blog: planetalletra.org