L’inspector Morales

Un relat de: Joan Gausachs i Marí
L’inspector Morales, assegut en el racó d’un bar i amb la mirada perduda, pensa en la seva jubilació que té a tocar, i en l’últim cas que li han assignat: el de l’assassí en sèrie que té terroritzat a tot el barri. Sap que aquest cop no el podrà resoldre. També sap que el seu full de serveis no en sortirà perjudicat, perquè al llarg de la seva carrera n’ha resolt un munt, de casos... I com paguen la seva dedicació? Amb una jubilació forçosa. Doncs, ja s’espavilaran!

A la taula del costat, comenten el tema del temible assassí. A ell, les paraules li arriben amb retard com si hi hagués una petita distorsió en el temps... Qui porta la veu cantant, qui dóna tota mena de detalls, és un home escardalenc amb una camisa de quadres de colors cridaners.

L’inspector Morales s’aixeca lentament, s’acosta a la barra, paga la consumició i surt al carrer. És fosc, molt fosc. Accelera el pas perquè vol arribar el més aviat possible a casa. Recorda, clarament, les paraules del client del bar. Potser les ha dit per tranquil·litzar els altres parroquians després d’haver-los explicat, fil per randa, les ganivetades que les víctimes han sofert: “Amb tot això, però, no crec que aquest assassí trigui gaire temps a caure. Penseu que l’última víctima, tot i sortir-ne malparada, va aconseguir escapolir-se i l’assassí va haver de fugir per cames...”.

“Què punyetes sabrà aquell carallot! Es creu que amb quatre paraules tranquil·litzarà el personal!”, pensa l’inspector, i neguitós accelera més i més el pas, ha d’arribar ben aviat a casa seva, no es creu, no pot creure’s el que deia el client de la camisa cridanera. Ha d’arribar a casa, ha d’arribar a casa i esmolar, esmolar bé els ganivets, no es pot permetre fallar novament, ha de fer la feina d’un sol cop. Ben feta. Com sempre l’ha fet l’inspector Morales.


—————
Escrit inicialment el 17/11/2013 per el tema de terror.
Retocat el 22/04/2014 i tornat revisat gentilment per MerBaMel/Frèdia el 27/04/2014

Comentaris

  • Ben escrit[Ofensiu]
    Vicent Terol | 18-08-2015 | Valoració: 9

    Molt bo, Joan. M'agrada el teu estil: senzill i clar. Situes el lector dins aquest inspector Morales de doble vida.

    Enhorabona!

  • Sorprenent[Ofensiu]
    Josoc | 19-06-2015

    M'has fet ben bé caure a la trampa del teu sentit de l'humor.
    M'agradaria que comentessis el meu últim poema CATALUNYA

  • Estimat Joan[Ofensiu]
    allan lee | 21-12-2014

    Com t´he dit altres vegades, ets un murri: ens fas caure al parany de les teves lletres- deliciosament, això sí- una i altra vegada. És fàcil llegir-te- i tal cosa és un gran mérit, penso- i sempre hi ha un humor molt agradable i humà en els teus relats. Vinsc a felicitar-te per Nadal: que passis unes bones festes amb la preciosa família que t'envolta. ( m'ha agradat molt la teva nadala;-))

    Silvia

  • Estimat Joan[Ofensiu]
    allan lee | 21-12-2014

    Com t´he dit altres vegades, ets un murri: ens fas caure al parany de les teves lletres- deliciosament, això sí- una i altra vegada. És fàcil llegir-te- i tal cosa és un gran mérit, penso- i sempre hi ha un humor molt agradable i humà en els teus relats. Vinsc a felicitar-te per Nadal: que passis unes bones festes amb la preciosa família que t'envolta. ( m'ha agradat molt la teva nadala;-))

    Silvia

  • Buscava el teu relat[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 20-11-2014

    Buscava el teu relat del cicle de la vida per comentar-lo, però com que no el veig aprofito per agrair-te els comentaris. Quan faci un club de fans et donaré el carnet nº 1, de moment et convido a una activitat i a un miniconcurs que potser t'agradaran
    http://tornemi.cat/programa/

    http://tornemi.cat/miniconcurs-de-microrelats-la-bella-vella-underwood/

    Fes una ullada a la web.

    Records!

  • Bo de veritat...[Ofensiu]
    Rafaelmolero | 04-11-2014 | Valoració: 10

    Una intriga molt apassionant... fins al final... té una explicació molt enriquidora i molt bé d'un inspector que no vol callar... Enhorabona... un gran salut...

  • Aquesta sí que és bona![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 19-09-2014 | Valoració: 10

    Això sembla com el cas dels piròmans, que algun d'ells és bomber! No m'estranya que l'inspector Morales no vulgui resoldre el cas, no es qüestió de detenir-se a si mateix. Esclar que aquest final seria gloriós, no ho has pensat?

    M'encanta com escrius, Joan, ara feia algun temps que estava "missing" però, en començar la tardor, tornem als bons costums.

    Molts records a la família.

  • Molt bo[Ofensiu]
    Naiade | 30-05-2014 | Valoració: 10

    Amb aquest relat m’has ben sorprès, de mica en mica vas trobant el gust pel microrrelat i aquest l’has brodat.
    Una forta abraçada

  • vaja vaja[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 29-05-2014

    un assassí que sap cobrir-se les espatlles però amb una petita escletxa per a l'error. Ben ambientat el relat i per fi un relat sense gaire diàleg, tot un luxe que t'ha sortit rodó.

    Ferran

  • Les aparences enganyen[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 12-05-2014 | Valoració: 10

    ¿Que potser l'inspector Morales està cansat de detenir assassins, que potser vol experimentar el que hi ha a l'altra costat, que potser vol sortir a les pàgines dels diaris? Ho haurem de preguntar al capità Gausachs; crec que ell en sap alguna cosa. Una abraçada, mestre!

    Aleix

  • Vaja amb l'inspector Morales![Ofensiu]
    Nonna_Carme | 12-05-2014

    Aquest cop has "aparcat" el teu bon humor i ens demostres que,de qualsevol tema que toquis, te'n surts a la perfecció.
    Felicitats, Joan! Com sempre un plaer llegir-te.

  • Renoi![Ofensiu]
    Materile | 11-05-2014

    Renoi, Joan! ets bo fins i tot en relats de terror. Una ficció que pot ser real. A vegades el psicòpata el tenim al costat.

    Molt, molt bo!!!!!!!!

    Una abraçada,

    Materile

  • Sort que el jubilen![Ofensiu]
    E. VILADOMS | 10-05-2014

    Sort que el jubilen! Quina por un inspector com aquest!
    Molt bon relat! M'ha agradat la ambientació, el clima que va creant...
    Gràcies, Joan, per haver estat un fidel i crític lector dels relats d'aquesta petita lliga de l'ARC colors.
    Tu dius haver reciclat un relat escrit inicialment per la convocatòria del novembre, els relats de terror. El meu, el de La partida de Cluedo, el vaig escriure inicialment per a un concurs del curs passat en el qual vaig confondre inicialment caràcters per paraules i l'he refet per aquesta ocasió (és,per tant, anterior al de La tapa. Ja em vaig adonar de la coincidència, però és que pensant-ho bé, el primer relat d'aquest curs també hi sortia el tema. No sé quina conclusió en trauria un psicoanalista.
    Ens continuarem llegint, oi?
    Salut i relats!

  • Caram, Joan...[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 10-05-2014

    Estic tant acostumada als teus personatges simpàtics i de bon cor que m'ha sobtat llegir-te aquest relat en el que l'inspector Morales, que està a punt de jubilar-se, resulta que és el psicòpata que té aterrida la població. M'ha agradat el fet que has sabut jugar molt bé amb les paraules per tal de despistar al lector fins al final. I ho aconsegueixes de ple al meu parer.
    Una abraçada!

  • Casualitat de les casualitats...[Ofensiu]

    hem coïncidit amb un mateix investigador psicòpata. El meu en honor als clàssics detectius privats (amb aires de grandesa) i el teu als inspectors de la policia (més humils, en aquest cas). Per desgràcia, ja m'esperava el final, potser perquè ja m'he creat les expectatives, però es nota que es un gran relat molt ben portat i escrit. Estic segur que quedarà finalista! Un honor a mi també haver-te seguit en els teus relats. Felicitats i sort.
    Edgar

  • No està gens malament...[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 10-05-2014

    No està gens malament per acabar la temporada la gran sorpresa que ens reserves. El terror està servit des del primer moment i ja no diem el final...
    Bé, espero que el fet de ser una de "les culpables" de la teva afecció pels microrelats t'hagi encoratjat a escriure'n de tan rodons i ben portats com el de l'inspector Morales, tot un personatge, renoi! La meva enhorabona, Joan!
    Una abraçada!

Valoració mitja: 9.8

l´Autor

Joan Gausachs i Marí

124 Relats

1298 Comentaris

182639 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
   Joan Gausachs i Marí (Horta, 15/01/1942) sóc com es pot veure, un autor jove.
   En el meus inicis vaig treballar les redaccions escolars que ens feien fer en els col·legis "San Joaquín", d'Horta, i "Condal", aquell que està al costat del Palau de la Música de Barcelona.
   Més endavant, vaig col·laborar en revistes particulars que no estaven a la venda, motiu pel qual les meves magnífiques creacions han passat desapercebudes.
   De totes maneres voldria [voldria, en condicional] donar grans —més aviat seran petites— obres a la posteritat, sempre que a aquesta no li molesti.

—oO·Oo—

   Vaig arribar a Relats en Català per mitjà d'en PEP HOMAR I GIOL, del qual sóc un fidel seguidor. Després casualment, un dia, en obrir la pàgina, vaig veure, en l'apartat "Relats a l'atzar", un que em va cridar l'atenció: La Lola de Can Gasparó. Lola i Can Gasparó són dos noms molt vinculats a la meva família. De Loles, n'hi ha moltes, però que, a més a més, siguin de Can Gasparó!... Hi vaig ficar el nas. Efectivament, es tractava de la meva tia-padrina Lola Gausachs i Torelló, i la narració era feta per una néta seva: EULÀLIA MOLINS I ARAGALL, filla d'una cosina-germana, meva, de tota la vida.
   Aquestes dues circumstàncies m'han animat a penjar alguna coseta. Ho sento, ho sento!
   Ara bé: no vull pas que, si els meus relats no agraden, en Pep i l'Eulàlia en paguin les conseqüències.