L'indiano (Èxit-Fracàs)

Un relat de: Siset Devesa

De jove, quan va marxar, era un tarambana acabat. Li agradava més la xefla que el treball, peró semblava que havia acabat posant seny. Havia emigrat amb una mà a cada butxaca i ara, milionari en tornava. Les notícies que arribaven de Cuba no podien ser més prometedores. A can Ribot s'esperaven amb gran delit el retorn del fadrí, que havia passat llargs i dificultosos anys a l'illa i semblava que havia aconseguit, finalment, fer fortuna.


En la darrera carta els explicava que tornava a casa amb una maleta plena de bitllets, aconseguits després de liquidar el seu negoci d'indiano: havia creat, del no-res, una fàbrica de pèsols. S'acabaria haver de treballar la terra, sembrar, regar, collir … Un inèdit procediment industrial, la revolució al món agroalimentari, feia que els preuats llegums es podéssin produïr de manera mecanitzada. Ja no calia patir més per la collita : la seva fàbrica elaborava pèsols dia i nit, tot l'any. Tan extraordinària era la patent que els americans, bocabadats, li havien pagat a preu d'or. Això li hauria de permetre, a ell i família, tenir la vida resolta i un futur daurat per davant. En un racó de l'era de la casa pairal ja hi tenien un clot fet per plantar-hi una palmera monumental.


Poc s'imaginaven a can Ribot que, en meitat de la travessa camí d'Europa, una gran tempesta sacsejaria de tal manera el vapor que el tornava a casa, que la maleta dels somnis aniria a parar, sencera, al fons de l'Atlàntic.


Almenys, aquesta era l'explicació que el fadrí comptava donar-los …









Comentaris

  • Molt ben resolt![Ofensiu]
    copernic | 22-05-2007

    No és fàcil escriure una història en tres-centes trenta paraules. Jugues amb l'equívoc de que el lector pensi si l'indiano realment ha fet fortuna i es vol quedar tots els diners o és que les coses li han anat malament i s'inventa la història per no quedar malament davant de a seva gent. Un final obert, de bona factura.
    Ens veurem aviat?. Una abraçada, mentre tant.

  • 10x10 microrelats[Ofensiu]
    kispar fidu | 26-04-2007

    per tant: una explicació falsa? Una manera de quedar-se per ell tots els diners? i ja podria mantenir el secret i l'engany tota la vida sense despertar sospites?

    uo!

    ens veiem,
    Gemm@

  • Boníssim![Ofensiu]
    Frèdia | 05-01-2007

    Aquest encara m'ha agradat més. Si la història de l'experimentada escriptora m'ha fet somriure per l'enginy amb què has resolt el final, aquest em fa aplaudir. Ostres! i els pobres familiars amb el clot fet per plantar la palmera... Un bon argument, una ironia força subtil i un final sorprenent. Felicitats!
    Tornaré a llegir-te.
    Fredia

  • M'ha agradat molt![Ofensiu]
    Arbequina | 22-12-2006

    Molt original la història i molt ben encabida a la temàtica èxit-fracàs.

    Una abraçada.

    Arbequina.

l´Autor

Siset Devesa

53 Relats

193 Comentaris

66283 Lectures

Valoració de l'autor: 9.94

Biografia:
"Dins es món que m'he inventat tot se mou a total realitat."

Multicinemes (Antònia Font)