L'home que llegeix és un home lliure

Un relat de: AnNna

Es diu que en un país on l'esclavitud ha estat abolida els ciutadans són lliures. Però personalment penso que no és tothom qui pot considerar-se lliure. De fet, vivim subjectes a una sèrie d'influències inevitables que ens fan tirar cap a un costat o cap a un altre. La societat és plena de signes que, inconscientment, ens esclavitzen. Per tant, lliures del tot, no en som. Però si he de decidir qui és més lliure que un altre, diré sense pensar-ho que aquell que llegeix ho és més que un que no ha obert mai un llibre. La lectura fomenta la llibertat personal.

Llegint el diari i assabentant-te cada dia del que passa al món tens la llibertat de crear-te una opinió pròpia i personal de l'actualitat del teu entorn. Aquí els menys amics de les lletres podrien dir-me que amb la televisió ja en tenen prou. Però és diferent. La premsa escrita toca més temes, i més àmpliament.

Però és que el tema no està només en poder tenir criteri. Amb la lectura adquirim paraules. Vocabulari. Un vocabulari i una manera de dir les coses que ens serviran després per expressar-nos nosaltres. I aquestes diferents formes d'expressió són les que ens donen més llibertat a l'hora de parlar i de transmetre el que volem transmetre correctament. I que el receptor del missatge l'entengui sense dubtes.

L'home que viu sense problemes té una certa llibertat, sí. Però el que s'ho passa bé llegint novel·les, el que s'interessa per articles d'opinió, per revistes, per petits textos, el que es desfà llegint poemes, el que té afany per saber més, aquell al que li agrada la lectura, és molt més lliure encara.

o1.o5.o6

Comentaris

  • Llegir és bo[Ofensiu]
    drocera | 17-08-2006 | Valoració: 9

    Però no qualsevol cosa.

    :)

  • Llibre | 19-07-2006 | Valoració: 10

    A la introducció dius que no t'acaba de fer el pes, aquest breu assaig, però que igualment el penges. Doncs de la mateixa manera que en el teu poema Princesa? t'he comentat que el trobava ambigu, crec que en aquest text has encertat de ple.

    M'agrada com vas lligant les reflexions i com les planteges, dient molt amb poques paraules. Amb economia lingüística, cosa que particularment valoro en un text assagístic.

    Potser també hi tingui a veure que hi estic d'acord, en els postulats que planteges... hejehe... Sí: qui llegeix és més lliure que qui no ho fa. Jo també ho veig així.

    M'ha agradat,

    LLIBRE

  • M'agrada moolt[Ofensiu]
    Flanagan | 14-07-2006

    Pos sí!! Jo, que sóc de lletres, m'encanta! Estic d'acord amb el què dius. I està ben escrit.

    Doncs res, escriu alguna cosa aviat!!

    PD: FREEEED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(ÑE)

  • Món de risc[Ofensiu]
    Bonhomia | 10-07-2006 | Valoració: 9

    Crec que és veritat el que dius sobre els signes de la societat, no els podem superar, és com si fóssim zombis amb una pastanaga al davant. Jo m'he cansat molt criticant la societat, i a poc a poc vaig veient que jo en formo part com qualsevol altre.
    Suposo que si, que rebuscant històries ( llibres ) acabes tenint un concepte més ferm del món, però també veig que qualsevol que llegeixi intensa i profundament es pot trobar que algú o quelcom li ha près part o tota la llibertat.
    Per cert: quin relat teu hi ha a quin llibre on dius que hi vas posar moltes cançons d'Els Pets? Que et van editar un relat en un llibre de Relats en Català?
    Tens raó, el meu relat "Brut natural" és força pobre literiàriament. I quina mena de casualitat més rara, que l'hagis trobat pel Google...

  • Hola AnNna![Ofensiu]
    ROSASP | 10-06-2006

    Jo també penso que el concepte de llibertat és molt subjectiu, però llegir ens obre les portes a molts significats, ens deixa entrar a llocs que no coneixíem o veure'l de diferent manera.
    Ens fa més grans i rics per dins, potser fins i tot més tolerants i menys rígids de pensament.

    Volia fer-te el comentari 600; em recorda al cotxe que teníem a casa quan era petita...

    Quina foto més bonica, fas cara de trapella. Trobo que no has canviat gaire!
    Encara t'he d'enviar fotos, a veure si demà m'hi fico...

    Quina llàstima no poder venir a la trobada del dijous, definitivament estic lluny i curro; espero que us ho passeu molt bé.

    Molts petonets, preciosa!

  • Moltes gracies...[Ofensiu]
    entortilligat | 13-05-2006 | Valoració: 10

    ...pel comentari AnNna! Aixo que escriuus es molt maco.
    Felicitats!
    Et llegire.

Valoració mitja: 9.2