L’HOME JOVE QUE EMPENYIA UN COTXET DE CRIATURA

Un relat de: Sebastià Climent
Uns metres davant meu anava un home jove que empenyia un cotxet amb una criatura dintre. En sentit contrari venia una dona magrebina (ho vaig deduir per la típica vestimenta i per les seves faccions...) que se’l va mirar de dalt a baix, de manera descarada, i se li escapà un somriure que a mi em va semblar foteta.

El jove, que tindria la trentena estrenada, era alt, fort i amb un cos molt ben proporcionat. Anava vestit amb roba d’esport, caminava ben dret i els seus moviments tenien un toc d’elegància. L’imatge d’un home, sense la parella al costat, passejant els seus fills amb el cotxet o portant-lo en braços, comença a ser habitual. Això era impensable fa uns anys. Els rols del pare i la mare eren uns altres, bastant ben definits i més o menys acceptats (de bon grat o per força, segons l’educació rebuda.) Era així i prou. Però les circumstàncies culturals, socials, econòmiques, educacionals, ideològiques i laborals (no tant les polítiques i gairebé gens les eclesials oficials) han canviat molt i en molts sentits i aquests canvis han tingut repercussió, també, en l’àmbit familiar.

Just a la meva alçada, la dona magrebina es va trobar amb una altra, també magrebina, i les dues es van girar per mirar-se aquell jove pare que portava el cotxet amb una criatura dintre. Parlaven animadament i, tot i que ho volien dissimular, se’n reien sorollosament d’aquella situació. No sabia que deien, però si sabia de què parlaven. D’això no en tenia cap dubte.

El que no sé és el que opinaven del fet que estaven comentant. Potser pensaven, des de la seva concepció cultural, que aquell jove no era un home com cal, perquè feia una funció, la de cuidar els fills, reservada a la dona. O potser eren unes magrebines progressistes, de pensament més modern (cosa que dubto a jutjar per la vestimenta) que pensaven... Ja en podrien aprendre els nostres marits i no ser tan moros com son...

M’he quedat amb el dubte, però tant se val...

Comentaris

  • Sinceritat[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 29-06-2013 | Valoració: 10

    Un gran exercici de sinceritat, un seguit de reflexions molt ben disposades, una situació present o dues de encara més presents: la del pare que cuida les seves criatures i la del pensament musulmà cavant situacions com les que descrius tan fotogènicament. M'ha agradat molt l'estil precís del teu relat. El que deien les dues noies, no ho sé, no entenc gens l'àrab. Una abraçada.

    Aleix

  • Novetat.[Ofensiu]
    joluqsa | 27-06-2013 | Valoració: 10

    Muy bueno. Frases cortas, concisas y muy bien construidas..
    saludos. El tema..... muy actual.
    luque

  • Una foto de la realitat[Ofensiu]
    Jaumedelleida | 27-06-2013 | Valoració: 10

    Sense expressar-ho literàriament, jo també em formulo aquestes preguntes quan veig situacions semblants de la nostra quotidianitat

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Sebastià Climent

Sebastià Climent

173 Relats

313 Comentaris

140871 Lectures

Valoració de l'autor: 9.82

Biografia:
Nascut a Castellbell i el Vilar, comarca del Bages, però fa anys que resideixo a Lleida.


sebastiacliment@gmail.com