L'esgarrapada

Un relat de: Jordi de Gènia

L'esgarrapada

Aquell capvespre d'hivern, l'andana de l'estació de rodalies a la Plaça Catalunya estava plena de gom a gom. L'ambient era asfixiant i sorollós. Tothom feia cara malhumorada i procurava passar el temps com podia.

Enmig de tot aquell batibull, recolzada en una columna del fons, discreta i expectant, hi havia una gata disfressada de dona. A primer cop d'ull, semblava ben bé una dona encara jove, que, com d'altres, s'avorria esperant el tren; però si la miraves amb deteniment, es podien reconèixer alguns trets definitoris que li costaven de dissimular.

Unes orelles petites i punxegudes mig tapades per cabells llargs fins al clatell, i que conservaven els colors del pel original: blanc, daurat i marró fosc. Uns ulls somniadors i seductorament perversos, de ninetes verdes escrutadores i mirada precisa que, a voltes, es transformaven quasi en una ratlla, per la intensitat amb què observaven l'entorn; Les ungles, mòbils, llargues i perilloses, les dissimulava portant-les pintades de color marró fosc, i hi jugava contínuament, com si practiqués.

Quan el tren va arribar a l'andana, la gata es mogué amb tal suavitat i lleugeresa, que tot d'una ja era a dalt, mentre tothom maldava, encara, per encabir-se entre la gernació. Tot i la lleugeresa, la gata no va trobar cap racó on seure o mig amagar-se per seguir observant discretament. Una sensació de desassossec, es reflectia perfectament en la mirada i l'actitud del cos.

Al seu costat, palplantat, un home més aviat gris, de mitjana edat, figura, roba i maneres sense pena ni glòria, lluïa un cert posat de babau, i aguantava, amb la mà, un diari esportiu mig obert. Mirava al seu voltant amb cara de perdonavides i una pretesa actitud condescendent.
El diari esportiu de l'home tapava, quasi a tocar, la cara de la gata; aquesta en no aconseguir deslliurar-se'n, va miolar un ronc de queixa. De sobta, inicià un moviment d'ungles disposada a esquinçar-li el diari, però en aquell mateix moment un seient quedà lliure, i la gata, amb un gest felí, s'hi va possessionar.

Aleshores, sorprenentment, es va veure que l'home del diari, era la seva parella. Fins aquell moment no havien intercanviat ni un gest, però tot d'una, ell, dret al seu costat, se li va repenjar i mentre amb la mà dreta mantenia obert, a frec de la cara de la gata, el diari esportiu que llegia, li passà el braç esquerra entre el clatell i el capçal del seient -obligant-la a tirar-se un xic endavant- i amb la punta dels dits, li feia pessigolles a la galta amb aire displicent i avorrit.

La gata va tornar a moure les ungles, i escrutà l'home amb els ulls fets una ratlla i un decidit so de reprova-me'n; tot tornava a indicar que l'esquinçament del diari estava a punt de produir-se.

Però altre cop les circumstàncies varen posposar l'acció. L'home feu un gest pretesament autoritari, tancà el diari, i començà a caminar cap a la porta mentre el tren alentia. La gata, que havia rebut l'ordre amb un somriure carregat d'ironia, va continuar al seu lloc, i quant l'home es va girar, va mirar-lo mesurant-ne les forces i preparant l'atac definitiu. Es va repassar bé les ungles i, a poc a poc, es va aixecar i s'esmunyi amb suau agilitat.

L'home va baixar sense girar el cap, la gata, al darrere, el va seguir amb un somriure despectiu i premonitori. La gran esgarrapada era imminent. Potser aquella mateixa nit, quan menys ho esperés aquell tros de tanoca.
Jordi de Gènia
Novembre 2008

Comentaris

  • Mèu, marramèu![Ofensiu]
    Unaquimera | 13-02-2012

    Un curiós relat aquest, adequat per ser llegit un dia d’hivern com avui!
    No m’ha costat gens imaginar-me l’entorn que envolta les escenes descrites; és clar que imaginar-me els personatges m’ha costat una mica més ;-)

    En realitat, he decidit passar avui pel teu espai perquè t’enyorava ;-)))
    Espero que no et sàpiga greu o no et destorbi massa...
    Com va la lluita pel país?
    i el síndrome d’abstinència literària, és cada cop es mes fort o ja ha afluixat? Ho pregunto perquè no has tornat a publicar res, però potser escrius igualment: ho fas?

    T’envio una abraçada càlida, que fa mooolt de freeed,
    Unaquimera

  • La meva gata els te grocs[Ofensiu]
    Epicuri | 23-01-2009 | Valoració: 10

    Els ulls, be li dic "la meva" encara que que te parella, tot i que no se si estan casats o son parella de quina mena...(de gats, segur)

    El que no acostuma a vestir-se de dona, però segur que ho faria molt bé.

    M'ha agradat la teva esgarrapada a relats, el tipus aquest al que li dedicas de ser un gran senyor.

    Et poso un 10 de venvinguda, per que m'agraden les gates, els tanoques i el teu relat.

    Benvingut i arellegir

    Unes orelles petites i punxegudes mig tapades per cabells llargs fins al clatell, i que conservaven els colors del pel original: blanc, daurat i marró fosc. (la veig)

  • gracies Shaudin Melgar-Foraster[Ofensiu]
    Jordi de Gènia | 23-01-2009

    No creguis que l'esgarrapada es fruit solament de l'imaginació, d'acord que està un xic magnificat per alló del text literari, però va ser un fet real, observat en els meus, frecuents, despalçaments en tren pel Maresme.
    Gracies pels teus comentaris, sempre dona molta moral sobre tot quan ets novell com jo. I gracies per la web que em recomanes hi entrerè sens falta.
    Jordi de Gènia

  • Hola Jordi[Ofensiu]

    Veig que fa poc que publiques a Relats en Català. Jo també; només he enviat dos relats i el darrer encara no l'han posat. Fa molt temps que sóc escriptora, però.
    M'ha agradat "L'esgarrapada". Tens bon domini de la nostra llengua -sempre és d'agrair- i el text és divertit i original. L'he llegit sense deixar de somriure. Tot i descriure un succés sens dubte inversemblant, aconsegueixes que el lector s'endinsi en el relat sense qüestionar-ho. Trobo, a més, que tota la narració està desenvolupada amb una elegància gairebé felina.
    Shaudin