LES PETITES COSES QUE NO SABEM VALORAR

Un relat de: Gemma Matas Gustems

Aquest matí, després d’haver estat jugant una bona estona pel Parc Catalunya amb els meus nets, ja s’ha anat fent l’hora de dinar i cadascú ha marxat cap a casa seva, l’Oriol amb els seus pares i la Itziar amb mi.
Abans d’acomiadar-nos, hem decidit acompanyar-los un trosset, fins a la part del llac on s’hi recullen els ànecs i els cignes esperant rebre un trosset de pa, mentre descansen de passejar amunt i avall per sobre de l’aigua fent les seves travessies.
Poc abans d’arribar-hi, la Itziar s’ha posat a córrer per anar a recollir una ploma blanca molt llarga que ha vist a terra, a la vora de l’aigua, que el vent hi hauria portat despresa del plomatge d’algun dels cignes.
Quan ja la tenia a la ma s’aixecat i amb molta cura s’ha apropat a l’aigua per “rentar-la” bé, ja que segons li ha semblat veure, estava bruta.
Tot el camí de tornada cap a casa la portat agafada a la maneta. De tant en tant, em deia que m’ajupis per acaronar-me la cara i el cabell i desprès s’ho feia ella mateixa.
Veient a la nena lo bé que s’ho estava passant amb aquella ploma blanca penso, perquè els adults procurem no trancar-nos tant el cap amb coses que de vegades no tenen ni solta ni volta, sinó només fer-nos passar una estona malhumorats i fins i tot molestos o enfadats amb algú i no aprenem una mica dels infants i de la quantitat de coses que s’arriben a inventar i que s’ho passen la mar de bé jugant, amb aquella carona d’alegria, mentre ens ensenyen i ens expliquen “els èxits” aconseguits? – també hem de reconèixer que això no dura gaires anys, però mentre són petits i encara estan plens d’innocència, és la millor edat en que ens poden oferir aquestes lliçons de petites coses que tant se’ns escapen i que no les valorem perquè ni tant siquiera ens en adonem de que les tenim al davant, ja que absorts en altres pensaments, hem deixat escapar aquell moment màgic i s’ha perdut en el no rés...
Que important és per un petitó collir una floreta i portar-la a la mare o a l’avia o a qui consideri que li ha de regalar! Hem de saber veure i entendre el valor d’aquell moment, tant pel nen quan la cull pensant en qui l’ha de rebre com per qui la rep pensant en qui li ha regalat i amb la il•lusió que li ha fet portar-l’hi...
Hem de saber veure i viure les petites coses, no tenen preu!
Per descomptat, la ploma blanca i molt llarga del cigne està a la habitació, prop de la nena.


Gemma Matas

Comentaris

  • Publicació digital[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 30-04-2012


    Publicat per TINETbiblioteca de la Diputació Tarragona el 12-3-2012

  • cert tot el que dius gemma[Ofensiu]
    joandemataro | 14-03-2012 | Valoració: 10

    ho has expressat molt clarament i no cal dir res més
    jo hi estic d'acord, les petites coses no les valorem i sovint són les més importants i valuoses

    gràcies per comentar, tens raó que el meu poema últim és molt negatiu però està fet amb aquesta intenció, la de fer reaccionar el lector( i el primer jo) i revelar-se i dir: ep, que també hi ha moltes coses bones a la vida !!!

    abraçades
    joan

  • Tens tota la raó[Ofensiu]
    Bonhomia | 14-03-2012 | Valoració: 10

    Les coses més senzilles poden donar uns moments eterns de felicitat si ens deixem embriagar, com tu apuntes que hauríem de fer-ho, pels petits detalls que en realitat són enormes, dels nens i les nenes.

    Però jo crec que potencialment duem un nen a dins, jo hi crec, en això.


    Sergi

  • Doncs sí,...[Ofensiu]
    Bonhomia | 14-03-2012 | Valoració: 10

    ...la poesia és al principi molt rabiosa per pura necessitat.

    Sobre això de viure humiliat i amb molta impotència en podria escriure un llibre, com aquell qui diu, de fet són coses indigeribles, però que han anat minvant a poc a poc amb el temps.


    Sergi

  • Petites coses, petits plaers[Ofensiu]
    Unaquimera | 13-03-2012

    I tant que m’ha agradat, Gemma!
    Crec que tens tota la raó fent la reflexió que ofereixes, a partir de l’experiència amb la teva neta i l’observació del seu comportament.

    Sovint els adults vivim una vida tan apressada que anem fent portats per les urgències més o menys aparents, i les prioritats que ens imposen i ens deixem imposar, i mica a mica ens anem allunyant de les petites coses que ens proporcionen petits plaers, fins i tot gratuïts i assequibles qualsevol dia de la setmana o qualsevol moment del dia, o d’altres al nostre abast a poc que ens movem... i acabem pensant o actuant com si penséssim que només les grans coses són importants, que només les grans possessions ens faran feliços.
    I transmetem aquesta creença als infants, que sovint tenen prou amb la nostra companyia, o amb la nostra atenció, ... o amb una ploma blanca!

    T’envio una abraçada molt llarga,
    Unaquimera

  • Els moments màgics,[Ofensiu]
    Xunxi | 12-03-2012 | Valoració: 10



    Vet aquí el secret, jo soc una enamorada d’aquets moments, a voltes la meva filla em diu: mare estàs boja sembles una nena petita, i realment son els moments màgics els que li donen sentit a la vida, el ballar en un moment inesperat, el riure de no rés, agafar un còdol del riu o del mar i guardar-lo com un tresor.
    El teu relat, ens porta als moments màgics, i per això Marta una forta abraçada, a mi m’ha encantat, molt bonic, gracies per enviar-nos el teu recordatori i fer que tots en preguem mes consciencia. Un peto
    Consciencia

  • Hola Gemma !!![Ofensiu]
    Nonna_Carme | 12-03-2012 | Valoració: 10

    Després de quasi una setmana sense ordinador avui he vist el teu últim comentari.
    M'ha encantat aquest relat tan tendre i haig de donar-te la raó. Qui no sap valorar els petits detalls no sap el que es perd.
    Una cosa : A Relats hi ha relataires dels quals podras aprendre molt més que de mi. Jo sóc una aprenenta més.
    Una forta abraçada , benvolguda Gemma !

    Nonna

  • Bonic escrit ...[Ofensiu]
    free sound | 12-03-2012 | Valoració: 10

    ...i gràcies per les teves paraules tan amables.
    M’agrada aquest: “Hem de saber veure i viure les petites coses, no tenen preu!”...la vida és una successió d’infinites precioses i petites coses.
    Una abraçada

  • val la pena gaudir de qualsevol detallet que ens pugui fer somriure...[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 12-03-2012


    És un conte molt curtet dedicat a tots els que volem creure en al innocència i en que la vida encara ens anirà donant molts bons moments...

    Gemma

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Gemma Matas Gustems

Gemma Matas Gustems

73 Relats

411 Comentaris

89104 Lectures

Valoració de l'autor: 9.87

Biografia:
Com m’imagino que tots els que som relataires, m’agrada molt escriure, cada vegada més i valoro molt els comentaris que vaig rebent.

​L'opinió del companys ajuda a anar aprenent, a corregir errades de narrativa on et pots haver confós, a reflexionar i a desenvolupar la imaginació, així com també és molt interessant llegir relats que vas trobant aquí i allà, anar ampliant el cercle de coneixença de relataires i descobrir cada cop més el gran món ​que ens ofereix​ la literatura.

Estic molt contenta de formar part de RELATS EN CATALÀ, crec que és una web molt important per tots els que ens agrada escriure i que no ho fem per l’afany material de guanyar-hi diners.

Us passo el meu correu per si algú de vosaltres vol tenir un contacte més directe:

gemmamatas.50@gmail.com

També us passo el meu bloc, molt senzill, però és on vaig reunint tots els meus escrits, siguin els passats a RC o d'altres.​

http://gemmamatas.blogspot.com