LES GOLFES

Un relat de: Josep Ventura

Sempre m’ha agradat anar a veure les golfes d’una casa de pagès, si poden trobar coses fascinats, des de un llibre antic als estris en desús més curiosos. A casa n’hi havien dues de coses que atreien tot el meu interès, una era un “mundo” ple de llibres i de contes de l’avia i la mare. Hi havia un llibre grandiós, mil pàgines tenia, era ple de retrats de gent, de cases, paisatges que jo no havia vist mai, anava passant pàgines i cada dibuix era una escletxa de llum sobre un món desconegut. Un món que el vent s’endugué.
També hi havia llibres manuscrits amb una lletra que ja m’hagués agradat fer a mi, em costava de llegir-los.
Llibres de contes que feien volar la imaginació, un llibre fascinant de medicina de l’any mil vuit-cents setanta cinc, hi havia remeis per tot, des de curar un constipat amb xarop de escarabat o un cop amb oli de llangardaix. M’hi passava hores girant fulls, una i altre vegada. Això va durar fins que pujant els escalons de quatre grapes hi va arribar la nena, hi va començar arrencar fulls. Quant va arribar a poder pujar la petita entre totes dues varen acabar amb un temps passat.
L’altre cosa que em fascinava era una pistola amb una funda de cuiro negre que l’avi tenia amagada sota una teula.
Havia sentit explicar moltes vegades d’on venia aquella arma.
Una tarda a l’hora que tot és de color d’un gos quan fuig, a la casa petita, al mig del bosc, s’hi varen presentar dos homes, espellisats, barbuts amb cara de passar gana, varen dir als avis si els podien donar el que fos per menjar, tenien un llarg camí, anaven fugint cap a França, encara que no
les tenien totes els avis, sempre havien compartit el poc que tenien amb qui ho necessites, els varen donar mig pa dels que feia l’avia, un tall de
cansalada i unes patates que escalivades al caliu dels focs que feien, amagats en el camí; fugint de la por de la presó o de l’afusellament els alimentarien uns dies. Eren bona gent, emocionats els varen agrair el que els donaven. _Gràcies per la vostra voluntat, feia dos dies que no menjàvem res, no tenim cèntims per pagar-vos el que ens doneu, però accepteu aquesta pistola i aquestes bales, nosaltres ja no en farem res, i a vosaltres us pot fer servei, i l’avi la va acceptar.
_ Adéu-siau, moltes mercès per aquesta teca.
_ Adéu-siau, bon camí tingueu!
A les golfes quant estava sol, la treia de l’amagatall, la treia de la funda i a poc a poc amb oli i petroli la vaig anar netejant del rovell que tenia, fins que va ser lluenta, quasi nova, es podia llegir el que posava. ESTAR 9mm. Era una meravella, aixecava el martell, apuntava a un lloc imaginari i disparava. Sabia el que era un arma, els perills que pot comportar i tot i tenir bales netes i lluentes mai s’hem va ocórrer posar-ne una a la recàmera. O sigui que encara que m’hagués agradat moltíssim, mai vaig disparar una bala amb aquella pistola. Era simplement el meu tresor a una cova de teula, que de tant en quant desenfundava, engrasava, admirava, acariciava i tornava a guardar en el més absolut secret, en un lloc que només coneixia jo.
Per donar llum a les golfes hi havia una petita finestra i unes teules de vidre graixut, transparent. Quant la pilota em quedava encallada dalt la teulada, era tot una aventura treure les teules de vidre i per el forat que quedava pujar sobre la teulada. Tenia una vista fantàstica, no hi havia cap lloc com aquell per admirar la vall i les masies veïnes, els camps
treballats, la riera petita, els cireres florits si era primavera, una bicicleta, o una carreta que estirada per un parell de vaques anava fent la carretera cap a casa seva, sense presses.
També es veia voleiar l’esparver o el milà, buscant el moment per fer un bon àpat, quant les gallines els detectaven, corrien amagar-se, si hi eren a temps. Allà dalt no m’adonava conte de l’hora, quedava encantat en els detalls del paisatge, en els somnis, poder volar com les orenetes fins la muntanya més alta, a veure la carbonera que s’endevinava sota el fil de fum a una carena llunyana, o a tocar el castell de núvols blancs com glops de llet que anaven sortint per sobre la muntanya que darrera tenia el mar.
Tornava a tocar de peus a la teulada amb el crit de la mare o l’àvia; _ Vols baixar d’aquí, avanç no caiguis!





Comentaris

  • Una consulta[Ofensiu]
    magalo | 19-11-2011

    Merci pel teu comentari, m'ha portat fins el teu relat que porta molts records als que hem tingut golfes des de petits. Les teves però estàven més plenes de sorpreses que les de casa els meus pares.
    També tinc una consulta. Allà on cada un te publicats els relats i poemes, en alguns d'ells apareixen uns tlfs internacionals al costat de la bandera del país. Que se suposa que significa això, m'ho saps dir?
    gràcies anticipades
    una abraçada
    Marta

  • Ai...les golfes!![Ofensiu]
    Naiade | 15-11-2011 | Valoració: 10


    ...quants records m’ha dut aquestes golfes... Espero que el que expliques sigui autobiogràfic; sembla talment que expliquis les meves vivències de petita a Sant Celoni, on al costat de les golfes de casa del avis, hi tenia el meu racó, on escrivia i pintava veient el Montseny, els horts ben treballats i florits a tocar del riu Tordera...I encara que l’historia no era la mateixa s’acabava igual. La mare i l’àvia em cridaven...Vols baixar d’una vegada!
    Gracies per fer-me reviure aquells instants tan feliços.

  • la màgia i[Ofensiu]
    joandemataro | 13-11-2011 | Valoració: 10

    la imaginació, s'obren amb cada un dels objectes d'aquestes golfes

    què bonic és tornar a recordar aquesta emoció de les descobertes en obrir baguls, capses de llautó, antics armaris...
    gràcies josep per compartir-ho i pels teus sempre amables comentaris

    abraçades
    joan

  • Instants de poesia amagada [Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 10-11-2011 | Valoració: 10

    És una meravella llegir relats així, amb la poesia amagada. Trobar-la a les golfes, entre pols, xarops d'escarabat, teules de vidre, castells de núvols i cinquanta detalls més és tot un plaer. Records vius, plens de detalls, memòria i bona lletra. Una abraçada, retratista del camp!

    aleix

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Josep Ventura

Josep Ventura

116 Relats

491 Comentaris

95653 Lectures

Valoració de l'autor: 9.96

Biografia:
Vaig néixer abans de l’any del fred entre Barcelona i Girona, em varen obligar a aprendre una llengua i es varen oblidar de la meva.
El meu vici es llegir, la meva il•lusió escriure.
Sóc un enamorat del mar, apassionat de l’Emporda, i caçador de la muntanya.

Llegir es la gana insatisfeta del pensament.

Les paraules foren inventades com primitives armes contra la desesperació.

regastell@hotmail.com