L’enemic... amic?

Un relat de: Joan Gausachs i Marí

En Miquel Vila i Costa és una persona summament pacífica. De ben jovenet que li agrada escriure i es presenta a tots aquells concursos literaris que se li posen per davant. Mai, però, ha aconseguit res de res...

No per això perd la seva bona predisposició per esborronar papers i més papers i, amb aquella bona fe que el caracteritza, continua acudint a tots els certàmens que es convoquen.

Ara però, la seva bonhomia trontolla una mica davant la nova opció que se li presenta. Es tracta d’escriure un monòleg sobre un tema que no l’atreu gaire, però la seva condició d’escriptor compulsiu l’obliga a fer-ho. L’obliga per dues raons: la primera, per vèncer la seva resistència a escriure sota uns condicionants, ell sempre ha escrit de manera voluntària, espontània, sense cap tipus d’obligacions i, la segona, per veure si és capaç de treure alguna cosa d’un tema que no li agrada gens.

El que en Miquel no sap és que l’escrit que va a començar canviarà la seva vida.

En Miquel respira a fons i comença a teclejar una frase que serà el signe de la seva identitat: Escolti... què és l’enemic?

———o00———


Petit homenatge o record d’en Miguel Gila Cuesta “Gila”


Escrit el 03/08/2011 i revisat per PiCaPi el 18/02/2012

Comentaris

  • Molt bonic i emotiu[Ofensiu]
    Núria Niubó | 05-04-2013 | Valoració: 10


    De vegades un petit esforç ens condueix a grans i bons canvis.
    Un relat emotiu i alliçonador.

    En Gila, va ser una gran persona i un gran humorista molt estimat.
    Et felicito pel teu petit homenatge, m’ha agradat molt.

    Una abraçada
    Núria

  • Entranyable[Ofensiu]
    iong txon | 06-03-2013

    Un homenatge ple de tendresa com el personatge a qui li has dedicat. Tant, que resulta molt fàcil identificar-se amb el protagonista del microrelat. Trobo enginyós el truc de catalanitzar el nom per no delatar d'entrada la seva identitat. Si vols polir-ne la sintaxi crec haver-hi detectat un parell d'errades cap al final: l'accent sobre el "què" de "…que és l'enemic?" despista una mica en una primera lectura, important perquè és la pista final que ha de permetre el lector recordar el monòleg i identificar el personatge. Després, no n'estic segur, però diria que "va a començar" com a forma de futur …no sé si es correcte en català. Jo ho substituiria pel futur simple o una expressió com ara "que és a punt de començar…" Res més, m'ha agradat llegir-lo.
    Abraçada,

    iong

  • Hola Joan![Ofensiu]
    Annalls | 05-03-2013

    Doncs mira jo tan tranquil.la fent-li comentaris al bonet, si no es que ell m'ha plantejat el dubte!! Havia llegit la columna i no el nom a sobre d'ella.
    Ma encantat aquest relat i el seu personatge!! Si es que no saps mai, quan cauràs en gracia, de fet el jurat qui es ? Persones de diversos gustos, i ves a saber amb quina l'encertaràs. Si els coneix essis ben be! Aixi i tot també dependria del dia que tinguessin.
    Tan de gust en llegir-te per primer cop.
    Anna

  • Forma i contingut[Ofensiu]
    Vicent Terol | 28-02-2013

    M'agrada l'estil -enganxa des de la primera paraula- i el contingut. El desenllaç queda natural i provoca la sorpresa que busca. Bon relat!

  • Per mooolts anys!!!![Ofensiu]
    allan lee | 15-01-2013

    Estimat Joan, que passis un dia ben feliç amb els teus estimats!!! T'ho vinc a dir aquí, que aquest teu relat m'agrada moltissim. M'emociona llegir-lo, tot i ja haver-lo llegit fa dies. Una abraçada molt forta!!

    Silvia

  • Un petit gran homenatge[Ofensiu]
    Maria Sanz Llaudet | 20-05-2012

    Sens dubte hi ha escriptors que ens han entusiasmat amb les seves paraules, que ens han fet somniar, plorar, fins i tot viatjar... Desconec si en Gila escrivia els guions de les seves actuacions, però si ho feia se li ha de reconeixer un altre mèrit afegit al d'haver provocat el riure o el somiure a moltissima gent.
    Tu aconsegueixes fer relats amb qualsevol idea que et passa pel cap, Joan, i això també en té molt de mèrit. M'ha agradat la senzillesa amb la que has vestit el relat, i el gir final, inesperat i adient.
    Una abraçada

  • Quina sorpresa![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 24-04-2012 | Valoració: 10

    Feia temps que no passava per aquí i, vet aquí que he retrobat el meu amic Joan, empatollant-se històries tan bones com les de l'humorista que menciona. Els que han comentat abans que jo, ja han enaltit la figura de'n Gila, però jo vull parlar del teu relat tan fresc i inesperat que m'ha sorprés agradablement.

    Petons

  • Homenatge genial a un humorista genral[Ofensiu]
    Unaquimera | 20-04-2012

    Aquest “petit” homenatge teu m’ha portat molts records...
    Records de riures i somriures tot escoltant aquella veu tan peculiar que parlava per telèfon amb l’enemic, amb l’escola del fill, amb... El de menys era “amb” qui, realment. El més important era l’humor que vessava de cada frase, de cada nova frase de la conversa, però sobretot de les confidències directes amb el públic.

    Un humorista genial, el Miquel “Gila”!

    T’envio una abraçada d’amiga,
    Unaquimera

  • La definició sincera i amistosa[Ofensiu]
    liudmila | 25-03-2012 | Valoració: 10

    ple de respecte ... i el repte que canvia la vida del seu amic! :)

  • Oh! quin homenatge[Ofensiu]
    allan lee | 19-03-2012

    tan preciós! Joan, m'he identificat de seguida amb el teu protagonista- escriu de bona fe i es presenta a tot arreu sense quedar ni finalista enlloc- i el gir que l'hi dónes, tan ple de tendresa i humor del bo, m'ha deixat un regust de bona história i ben explicada! El trobo, en conjunt, un gran encert, i amb molt encant. Una abrçada,

    a

  • Per l'escriptor compulsiu[Ofensiu]
    Naiade | 19-03-2012 | Valoració: 10

    Com sempre de qualsevol tema en treus partit. M’agrada aquest homenatge escrit amb paraules planeres. Sembla que en lloc de llegir estigui parlant amb tu.
    Una abraçada

Valoració mitja: 10

l´Autor

Joan Gausachs i Marí

124 Relats

1298 Comentaris

182654 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
   Joan Gausachs i Marí (Horta, 15/01/1942) sóc com es pot veure, un autor jove.
   En el meus inicis vaig treballar les redaccions escolars que ens feien fer en els col·legis "San Joaquín", d'Horta, i "Condal", aquell que està al costat del Palau de la Música de Barcelona.
   Més endavant, vaig col·laborar en revistes particulars que no estaven a la venda, motiu pel qual les meves magnífiques creacions han passat desapercebudes.
   De totes maneres voldria [voldria, en condicional] donar grans —més aviat seran petites— obres a la posteritat, sempre que a aquesta no li molesti.

—oO·Oo—

   Vaig arribar a Relats en Català per mitjà d'en PEP HOMAR I GIOL, del qual sóc un fidel seguidor. Després casualment, un dia, en obrir la pàgina, vaig veure, en l'apartat "Relats a l'atzar", un que em va cridar l'atenció: La Lola de Can Gasparó. Lola i Can Gasparó són dos noms molt vinculats a la meva família. De Loles, n'hi ha moltes, però que, a més a més, siguin de Can Gasparó!... Hi vaig ficar el nas. Efectivament, es tractava de la meva tia-padrina Lola Gausachs i Torelló, i la narració era feta per una néta seva: EULÀLIA MOLINS I ARAGALL, filla d'una cosina-germana, meva, de tota la vida.
   Aquestes dues circumstàncies m'han animat a penjar alguna coseta. Ho sento, ho sento!
   Ara bé: no vull pas que, si els meus relats no agraden, en Pep i l'Eulàlia en paguin les conseqüències.