Lars recorda la boira de la ciutat de Lleida

Un relat de: lluisba

En Lars s'atura. Se sent lluny de les coses que ha conegut i que ha estimat. Disfressat d'home corrent ha arribat amb un grup de viatgers vora la barana des d'on es veu la desembocadura del Danubi al Mar Negre. Un guarda amb l'uniforme de l'imperi austro-hongarès impedeix que la gent s'atansi massa. Estan farts de recollir suïcides.

Sense saber com, veient els vapors que floten sobre les aigües manses, recorda aquella boira de la dissortada ciutat de Lleida. A l'hivern era feixuga, gèlida. No era una abraçada maternal, sinó la glaçada carícia del no-res. Tot i així, s'hi sentia emparat. Camuflat dins de la blancor lletosa d'un aire quiet i humit. Tenia la impressió de desaparèixer entre els milions de mol·lècules d'aigua, i això el feia sentir bé. Veia els remolins de la boira que li penetraven els narius quan respirava. La mort i el seu cos es fonien sense dolor, esdevenia boira, i la boira esdevenia ell dintre els pulmons. No era maternal, però era una mena de mare.

Hi va haver dies feliços a la dissortada ciutat de Lleida. Hi havia trobat escalfor. Havia pogut plorar en uns braços humans. La desembocadura del Danubi és d'una extraordinària bellesa, tot i que l'estuari i els vaixells són crepusculars i sòrdids. La bellesa no és de les imatges, sinó de les emocions. Potser per això recorda el mantell de la boira on es dissolia, a Lleida. No li faria res canviar aquest lloc per aquells dies. Retornar. Fondre's en aquest retorn i pensar que tot plegat fou un somni. Un somnieig matinal sota la boira, just abans de sortir de la casa on es va sentir estimat. Ara mateix no sabria dir on l'ha dut aquesta cursa, la persecució d'una Myrta invisible, la fugida d'uns perseguidors cruels. Sent la presència d'ella, però sempre és més enllà. I sent l'alè dels perseguidors, que no l'encalcen mai però que tampoc no abandonen, no es rendeixen.

Ara Lars pensa que voldria morir en un carrer de la ciutat de Lleida, sota la boira. Però després es diu que: voldria haver mort llavors, sota la boira d'un dia remot. El guarda parla i fa senyals. Ell contempla l'uniforme i pensa en aquest imperi que cau. A Sarajevo va intuir la fi de les raons i l'inici del mal. Pensar no servirà de res, d'aquí a poc.


Comentaris

  • Molt bé[Ofensiu]
    Queca | 28-10-2008

    Em sembla que tens tota la raó quan dius que som poc crítics... Els que fa temps que sóm per aquí, no sé... és com una gran familia, i procurem animar... Però la crítica t'ajuda a crèixer, és del tot cert.

    Molt divertida, la fotografia...

  • El poema de la dissolució[Ofensiu]
    maitetxu | 26-10-2008 | Valoració: 10

    Com diuen per aquí. El desig de desaparèixer sublimat a la vora del Danubi. El Zappa enerat plenament i diu allò que tu no dius, Un encobert elogi del suïcidi. Com en la gran literatura.

  • La bellesa és a les emocions[Ofensiu]
    franz appa | 25-10-2008 | Valoració: 10

    Una frase teva, que es destina a la desembocadura del Danubi, però que s'aplica bé al text, un text on s'eqilibren molt bé les descricions de l'exterior i dl món interior, les sensacions i les evocacions, tot dins d'un suggerent mantell de boira. Suggerent, tot i que el paisatge -els paisatges- evocats susciten el desig de la dissolució, la dissolució més radical, més i tot que el suïcidi, més i tot que el suïcidi retrospectiu amb què somieja el personatge: la dissolució del mateix pensament. Tot i això, doncs, l'energia creativa es transmet i carrega de les emocions valuoses cada paràgraf.
    Lluny, per tant, de no escampar idees. No tinc per costum valorar els relats, però poso un 10 per mirar de compensar un comentari anterior, per a mi inexplicable.
    Salutacions,

    franz

  • Tantes idees com pèls al cap[Ofensiu]
    jordicatalacatala | 25-10-2008 | Valoració: 1

    Noi, tens tantes idees com pèls al cap: cap ni una!
    Això teu és un relat?

  • Bones evocacions. [Ofensiu]
    Alberich | 25-10-2008 | Valoració: 10

    La inquietud d'en Lars i la seva angoixa, evocant les boires del Danubi i les de Lleida, mentre l'imperi s'ensorra.
    Ho dius amb tanta senzillesa i tant bé, en quatre ratlles, que crec que et mereixes un 10.
    Salut,
    Ramon

Valoració mitja: 8.2

l´Autor

Foto de perfil de lluisba

lluisba

77 Relats

390 Comentaris

95732 Lectures

Valoració de l'autor: 9.25

Biografia:
El novembre del 2006 em vaig estrenar a Relats en català. No sóc gaire constant ni gaire assidu. Llegeixo, comento una mica. Miro el fòrum de tant en tant, però n'entenc ni un borrall. Intento fer contes de por (o d'inquietud, que diuen), algun poema improvisat...

Pel novembre de 2008, però, junt amb d'altres companyes i companys, vam iniciar un blog on ara hi poso els meus textos. A RC hi entro i miro, i molt ocasionalment demano penjar alguna cosa.

El nostre blog (per si vols) és:
http://riellblvd.blogspot.com/