La Rua

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

L'home es veu que des de els seus principis ha tingut necessitat de guarnir-se, amb fulles d'arbre o pells de bèstia o tot lo que ha tingut a l'abast. Jo, avui, així ho penso, quan a les 7 del matí ja han començat per aquest poble de Sant Antoni de Calonge els sorolls, crits i músiques del Carnestoltes. El meu avi patern, ja ho he comentat alguna vegada, va néixer al Carrer Nou de la Rambla i jo sentia a parlar de lo maques que havien sigut les rues de Barcelona, en aquell moment de la postguerra no es feien, m'hauria agradat aconseguir les anotacions que ell tenia d'aquestes coses però no va poder ser, de totes formes com que soc neta seva i també m'ha agradat molt he procurat documentar-me de tot lo que ha estat al meu abast.
A Barcelona, antany, el Carnestoltes estava concentrat a la Rua que a les tardes del diumenge, dilluns i dimarts abans de quaresma feia voltes per la Rambla, com abans ho feia pel carrer Ample.
Per Carnestoltes els cotxes anaven generalment a gaudir de l'espectacle, emborratxat de color i cridaner, de la mascarada que bullia per la Rambla. Amb el temps varen anar en augment els carruatges d'ínfima condició que es barrejaven a la Rua, carros d'escombriaires que amb llurs gestos i posats grollers varen anar allunyant l'assistència dels cotxes de la gent moderada.
Entorn al s.XVIII la Rua va anar mantenint el seu to distingit i no hi mancaven els cotxes pertanyents a la més alta societat. El baró de Maldà remarca la presència entre altres dels carruatges, amb llurs bons troncs de mules i cavalls, de les famílies Santa Coloma, Matamoros, Castell-bell, Darnius, Creixell, Fibiller ... Els quals es barrejaven els de "broma" com un carro enramat de taronges ple de mascarots que s'afartaven d'arròs, tirat per parelles de rucs.
Deixant la Rua de cotxes que faci el seu curs, s'ha de parlar un xic de la bulliciosa mascarada que omplia la Rambla i els carrers afluents. Veurem un subjecte cavalcant un ruc guarnit amb un tricorni de paper i una escombra. No podria faltar-hi l'home abillat de dona el qual s'embolcava simplement amb un cobrellit, i el qui amb el gec esparracat, la camisa fora les calces , un capell de copa alta esbotzat i unes sabates esbadellades passejava tot tibat sota un paraigua amb les barnilles que sobresortien de la tela feta un parrac.
Entre els que es divertien sols, molts d'ells amb el gust deplorable, n'hi havia un que, amb la se va vestimenta estrafolària, s'obria camí entre la munió que emplenava la Rambla i que s'apartava al seu pas. Duia una capa guarnida amb farbalans compostos de puntes de cigar en bastant nombre unides per les cintes de colors que lligaven amb els paquets de brevas. Anava cofat amb un capell en forma de fanal fet amb cromos dels que hi havia a les capses de llumins.
Acabada la Rua ben entrada la nit, la gent s'escampava per cafès, tavernes, fondes i becos per donar terme a la disbauxa i esperar alegrement amb el ventre ple l'arribada de la Quaresma que anunciaven les campanes de l'església de Santa Maria i el Pi.
L'església s'esforçava a posar contenció als excessos comesos en aquestes diades. Mentre va durar el règim absolutista imposat per Ferran VII, les autoritats es preocuparen de reglamentar, el dimarts de Carnestoltes, el servei de menjar i de begudes als establiments públics i es dictaven cada any les prevencions corresponents, prova que no es complien amb exactitud malgrat el rigorisme imperant.

Comentaris

  • La Banyeta del badiu | 03-03-2006 | Valoració: 10

    La RUA de Palamós, és més de casa, però de casa que ho tirent tot per la finestra !!!. Aquest any també hem anat a veurel. Em va fer molta gràcia unes "nenes" de 40 llarcs a 50 llarcs, vestidetes amb "tutu" i en el cap un barret que era el coll d'un signe. Ballavent amb el "cant del signe" i de cop i volta .... cua cua cua, feient de "PATOS" , eren molt divertides.
    També hi havien unes "GILDES" molt però que molt farçidetes i amb barba... eren GILDUS, ja granadets. tothom s'ho va passar de conya !!!.
    Un petonet. Pilar

  • és clar que...[Ofensiu]
    Capdelin | 02-03-2006 | Valoració: 10

    a l'inici, la disfressa devia ser molt primitiva ( una fulla grossa, potser...? ) i ara hem arribat a la sofisticació embafadora de vestits sumptuosos i amplíssims i superadornats...
    però, encara, veient rues a Tenerife i Brasil... allò de la FULLA encara perdura, el que importa és ensenyar CARN ( CARNestoltes )
    PD: he quedat bocabadat amb la teva OLLA DE PESCADORS : cebes, tomàquets, alls, julibert, patates, aigua i peix ( rescassa, lluerna, congre, sípia i escamerlans... )
    però... falta els ulls i la mà de la Maria Pilar.
    Ja no et dic res del teu vestit de PUBILLA de Catalunya rural i de la teva peculiar CASSOLA de Carnestoltes...
    i ara... què cony sopo jo...?!
    Gràcies per tot.
    ptons i una abraçada!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314384 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com