La Porta. (ARC a la Ràdio - por)

Un relat de: Sergi G. Oset
La Marina Torner seia a les fosques, abrigallada amb un xal de punt que no la protegia de les corrents malicioses d'aquell pis de l'Eixample, antany senyorial i ple de vida, i que en l'actualitat havia adquirit els pes feixuc d'un mausoleu modernista.
Encongida en una habitació atapeïda de trastos i diaris esgrogueïts, muntava una guàrdia silent, guaitant fixament la porta de casa.
Contenia la respiració cada cop que la llum del replà s'encenia reflectint-se en el mosaic del rebedor. El pols se li accelerava si unes passes atrafegades baixaven les escales a corre-cuita. Quan la vella maquinària de l'ascensor amb cabina de fusta es posava en marxa, s'aixecava subjectant-se el xal amb mans crispades, aturant-se davant la maneta de l'espiell de llautó que mai gosava accionar.
De poca cosa li hauria servit. La pèrdua de visió s'accentuava cada dia. “Maleïdes cataractes!”. Així, que tornava a endinsar-se en la foscor protectora de l'habitació, i esperava, esperava que no succeís res.
Massa disgustos s'havia endut per obrir confiadament aquella porta. Com la vegada que un fals inspector del gas, després d'entabanar-la per que el deixés entrar, li havia robat les poques joies que havia aconseguit evitar d'empenyorar. O quan les odioses criatures del Tercer, la van empènyer al sortir de casa, i va quedar allí, estesa, amb el maluc trencat.
Menyspreava aquells veïns que la trucaven constantment per preguntar si es trobava bé, i que després mormolaven malament d'ella pels celoberts, desitjant veure el dia en que la traguessin dins una caixa de pi.

La senyora Torner esbossava una ganyota tremolosa en la foscor, atenta al més petit soroll, fins que el rellotge del saló assenyalava quarts de dotze.
Alleujada per l'absència d'incidents va enfilar el passadís a les palpentes, anhelant descansar en el sofà d'orelles, quan la sang se li va glaçar a les venes i un calfred li va recórrer l'espinada:

RIIIIIIIINGGG!!!, RIIIIINGGGG!!! —gemegà ominós el timbre de la porta.

Comentaris

  • Molt bon relat![Ofensiu]
    copernic | 28-01-2012

    Molt ben ambientat (i és difícil d'aconseguir en un microrelat) i excel.lent l'atmosfera que aconsegueix aflorar la por amb les paraules i la intenció, evocant la situació amb tot luxe de detalls.

  • Els anys i la por[Ofensiu]
    Materile | 24-01-2012


    Un relat que ens trasllada al costat de la Marina, cada dia, fins que sona el timbre...

    Has sabut crear una atmosfera densa amb una bona descripció, fins i tot el soroll de l'ascensor de fusta.

    Materile

  • Era jo...[Ofensiu]
    Toni Arencón Arias | 17-01-2012 | Valoració: 10


    Sí, ho reconec, era jo qui va fer gemegar el timbre de la porta de la Marina Torner. Cal dir que, com a president de la comunitat, tenia que comunicar-li que finalitzava el meu "mandat", i que ara ella, seguint el torn establert, se n'hauria d'encarregar durant aquest any. Portava tots els papers de la comunitat, per fer-li lliurament. Pobreta. Quin ensurt! Bé, ara ja descansa tranquil·la ;)

    Gràcies, Neville, pel regal dels teus relats.

  • Quan ja no s'espera res[Ofensiu]
    Frèdia | 16-01-2012

    Diuen que els relats bons són aquells que ofereixen més d’una lectura, que el lector pot trobar-hi missatges subliminals més enllà de les paraules escrites. Com a lectora, la història no m’ha fet por. Com a lectora m’ha estovat el cor en percebre la por de la Marina Torner. A la Marina, li fa por la solitud, la vellesa, la mort i també li fa por la vida. Imagino que aquesta és la sensació que pot sentir algú que ja no espera res, que els dies són una repetició del dia anterior amb l’única diferència d’una trucada al timbre de la porta. I pensar que un dia aquesta situació pugui ocórrer a la meva vida, el sol fet de pensar-ho sí em fa por. Un relat profund que m’ha agradat molt, Sergi!

  • crohnic | 16-01-2012

    Has aconseguit, gràcies a la bona descricpió que fas de l'escena, que em posi a la pell de la Marina Torner i experimti la mateixa sensació de por (infundada o no) que ha patit ella. Excel·lent!

  • Precisa...[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 16-01-2012

    i angoixant narració, treballada amb el teu sobri estil, personal i propi. Molt bon relat Sergi.

    Ferran