LA POR

Un relat de: Guiomar
Cada matí surt de casa i recorre un bon tros fins el grup d’edificis més nou prop dels quals para l’autobús que la portarà a l’escola del centre de la ciutat. El barri és trist i fosc. És un barri marginal i sense recursos, fruit de la immigració dels anys 50. Barris construïts en les rieres, habitatges sense fonaments amb materials poc sòlids. Carrers sense asfalt i plens de fang quan plou i també quan no plou.
Mentre camina pensa en les nit en què, d’amagat dels seus pares, s’acosta a la petita finestra de la porta del carrer per veure passar el Manuel. Ell no ho ha de saber i per això se sent protegida darrera el petit forat de la porta que li obre una escletxa al carrer fosc i trist. És el primer amor, i als seus catorze anys és un amor platònic i no confessat. El Manuel deu tenir uns vint-i-cinc anys, i cada nit passa per davant de casa seva quan torna del bar on segurament ha fet la partida de cartes i s’ha pres més d’una cervesa. Costums d’altres indrets que ella no entenc. El seu pare mai va al bar, prou feina té a portar dos jornals a casa! Quan sent les passes que s’acosten en la foscor el cor se li encongeix, no sap si d’amor o de por a ser descoberta.
Puja a l’autobús i les seves cabòries d’adolescent enamoradissa desapareixen de cop quan veu les seves sabates plenes de fang. Les sabates tacades són com l’estrella de David cosida a la roba dels jueus, pensa amoïnada. És la marca de qui ve dels barris i parla en castellà. Una por indescriptible a ser reconeguda per l’estigma marró que la pluja deixa als carrers sense asfalt. Papers de diari amagats a la maleta escolar. Por a les petjades que el fang sec deixa als passadissos lluents del convent de monges. No hi ha terror comparable a la por a la diferència.
Espera amb impaciència la nit. Una altra nit en què se li encongirà el cor quan senti les passes en la foscor. I es continuarà preguntant si és per amor, per por a ser descoberta o potser pel terror a la diferència.

Comentaris

  • Invitació "El cicle de la vida"[Ofensiu]


    Benvolgut autor/a,

    Com a finalista del V Concurs ARC a la Ràdio 2014-2015
    l'Associació de Relataires en Català (ARC)
    es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
    i a la presentació del llibre
    "El cicle de la vida"

    T'esperem el dissabte 31 d'octubre de 2015, a les 11 del matí,
    a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)




  • Molt i molt bé!![Ofensiu]

    Me n'alegro moltíssim, Guiomar!! Enhorabona, campiona!

  • Visca![Ofensiu]

    Enhorabona, Guiomar! Esperem tastar nous relats .

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “El cicle de la vida” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’avançar feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com, el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ EL CICLE DE LA VIDA - ADOLESCÈNCIA, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “El cicle de la vida” que s’editarà a finals de 2015 mitjançant una plataforma digital de publicació.

    on vull constar amb el nom d'autor/a de ...............................................................

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Por a la indiferència[Ofensiu]
    Materile | 19-01-2015 | Valoració: 10

    Molt bo!, Guiomar. Ens has fet veure el seu recorregut per uns carrers hinòspits, de la seva ciutat i, també, del seu despertar als somnis de l'amor que guarda dins seu.
    Hem patit la seva por i vergonya, la por que les seves sabates, brutes per un terra sense asfaltar, delatessin la seva procedencia... Ens has explicat moltes coses en poques paraules. Molt ben estructurat.

    Materile

  • Moltes gràcies[Ofensiu]
    Guiomar | 18-01-2015

    Gràcies pels comentaris Josep Casas. Un bon comentari de text per situar el relat!

  • Com l'estrella de David[Ofensiu]
    SenyorTu | 18-01-2015

    En el primer paràgraf ens presentes la protagonista del relat alhora que la situes geogràfica i socialment. En el segon ens mostres els seus fantasmes i deixes el final necessariament obert que comporten tant els dubtes com l’edat de la noia adolescent. “No hi ha por comparable a la por a la diferència” Jo crec que és un molt bon relat. Ben plantejat, redactat amb un llenguatge directe i clar, intencionat.

  • Al bon lloc[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 17-01-2015

    Penso que ara tens el relat a bon lloc. Repeteixo el comentari inicial:
    "M'agrada molt Guiomar, sobre tot la descripció que fas del barri, dels carrers enfangats viscuts com un estigma."

l´Autor

Foto de perfil de Guiomar

Guiomar

43 Relats

242 Comentaris

34980 Lectures

Valoració de l'autor: 9.92

Biografia:
Recuperar el plaer de l'escriptura m'ha salvat!