La nit a l'hostal dels malalts

Un relat de: aurora marco arbonés
LA NIT A L’HOSTAL DELS MALALTS

La nit s’arrapa als llits,
a l’hotel dels malalts.
Va cantant la tonada
amb la veu que estossega,
amb xiulet de pulmons,
amb gemecs de dolor,
amb mots a cau d’orella,
amb cadència de passes,
amb xiuxiueig de dol.

La nit s’arrapa als llits
de vides tremoloses,
de cossos desmembrats,
de cors absents de ritme,
d’extremitats badades
i d’ossos esberlats.

La lluna, compadida,
fa guàrdia en la foscúria
i s’entela en els vidres
de l’hostal dels malalts.

Comentaris

  • Recordo[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 20-04-2012 | Valoració: 10

    haver-lo llegit i no entenc com no l'havia comentat, perquè el trobo d'una qualitat enorme. Tant per les paraules emprades com pels sentiments que inspira.
    Els quatre versos últims són un fermall magnífic .
    Una forta abraçada , Aurora.

  • Lluitar fins al final...[Ofensiu]
    Gemma Matas Gustems | 18-03-2012 | Valoració: 10


    Veus el teu ser estimat al costat patint, intentant ven-se l’afany de la Dama Negra que se’l vol emportar sí o sí. Veus el seu esforç per no deixar-se atrapar, sents el seu sofriment, pateixes amb ell, vius la seva agonia...

    Et veus a tu reflexada a la llum que deixa la lluna i entela els vidres, veus la teva cara plena de dolor i et compadeixes pensant en la solitud que t’espera, el veus a ell i el compadeixes pensant en el viatge imminent que està apunt d’emprendre.

    Mires directament a la lluna i li dius: perquè tant sofriment, perquè tant dolor, que injusta és la vida, que injusta és la mort, el tornes a mirar i dius, ves-te’n, no pateixis més, jo ploraré, ploraré molt perquè has marxat, però tu ja t’hauràs alliberat d’aquest mal són...

    Una abraçada, som humans i no podem superar el dolor sinó és plorant i patint.

    Gemma

  • aquesta imatge[Ofensiu]
    Xunxi | 13-03-2012 | Valoració: 10

    Fa un any vaig fer companyia al meu fill (que no tenia res important), però va estar una nit al hospital, el seu company d’ habitació era un home gran que estava malaltíssim pobret, i que va passar la nit del lloro, tot sol.
    Quan vaig marxar a l’endemà , l’home parlava amb la filla que el va anar a visitar i li explicava.

    Pero a mi em trencava el cor pensar que en unes hores, les llums s’ apagarien, la seva filla marxaria , i tornaria a començar...
    Només volia dir-te que el teu poema es bonic, dibuixa aquets moments que no sé com, però no hauríem de passar en solitud.
    Una abraçada per la teva sensibilitat

  • El costat menys amable de la vida[Ofensiu]
    Unaquimera | 12-03-2012 | Valoració: 10

    Ja sé, estimada Aurora, i tu saps que em consta, que ets una clarivident coneixedora del costat menys amable de la vida, de les fatigues i patiments que comporta, de les pèrdues, les penes, els trencaments i dolors, les misèries, urgències i crueltats, evidentment les malalties i la major pèrdua que l’amenaça: la mort.
    I sé, també, que ets capaç de parlar de tot això amb la mateixa delicadesa que parles de la bellesa i l’amor.
    Per si algú ho dubtava, aquí té una mostra!

    Et veig en aquest hostal ple de malalts, contemplant en mig de la fosca la lluna nocturna a través dels vidres. I t'acompanyo.

    T’envio una abraçada ben viva,
    Unaquimera

  • Dolç àngel de la mort[Ofensiu]
    rautortor | 10-03-2012

    ... si has de venir, més val que vinguis ara”. Màrius Torres ens va marcar el camí per entendre el punt àlgid de la desesperació que rondeja per tots i cadascun dels hostals dels malalts. Ell va saber trobar la sortida menys traumàtica, l’acceptació. La meva mare, que s’esborronava només sentir parlar de la mort, quan s’hi va trobar, veient que el final es feia massa llarg, em va dir simplement, “Fill, si que costa morir-se”. O el meu pare, que se li il•luminava el rostre cada vegada que sentia les urpes del dolor i es deia a si mateix “Ara, ara!”. El teu hostal dels malalts m’ha dut a la ment una realitat punyent, però autèntica i tangible. Ens fas veure que el dolor i la desesperació existeixen malgrat els esforços de la nostra societat en amagar-ho.

    Un poema a l’entorn de sofriment i obert a la compassió. Sentiments tots ells dignes d’un bell poema com el teu.

    Raül

  • Aurora...[Ofensiu]
    Núria Niubó | 09-03-2012 | Valoració: 10


    He llegit i rellegit el teu poema, tan dur, tan punyent, tan cert. I no per això deixa de ser bonic i melòdic, però fa mal al cor, i és que la poesia també pot ser crua realitat i ser magnífica.

    És un poema preciós!

    Una abraçada estimada amiga
    Núria

  • SEMPRE D'ACTUALITAT[Ofensiu]
    Jaumedelleida | 08-03-2012 | Valoració: 10

    Malauradament el tema que toques sempre pot estar d'actualitat i més en aquesta època d'hivern tan atípic de sec i rar.

    Per altra part m'alegro que coincidim tants amics relataries de Lleida i propers a m,i si fa no fa en les mateixes dates. Sembla com si la web fos nostra només....

    Una abraçada Aurora.

  • L'hostal dels malalts[Ofensiu]
    allan lee | 08-03-2012

    és dissortat...el dolor físic venç al dolor mental, crec...però també conviuen l'un amb l'altre...un ball de màscares negres per vetllar el darrer vol...em fa estremir. Jo vaig escriure una cosa que es diu l'Hopital des incurables ( el nom existeix, a França, no sé a quin indret) i diu en prosa el què tu dius en poema...m'ha agradat molt, i també m'agrada veure't per RC, Aurora, un petó

    a

  • Delicat.[Ofensiu]
    Carles Ferran | 08-03-2012

    Estic d’acord amb l’Aleix, la imatge és més de sanatori que d’hospital. La primera estrofa, la dels estossecs i els xiulets m’acosta a Puig d’Olena i la poesia de Màrius Torres, el seu simbolisme, aquell intimisme màgic i serè, on la teva lluna seria tan benvinguda. L’aparició d’ossos esberlats m’allunya - que no em treu - d’aquesta fantasia. Versos delicats i suggeridors.

  • L'hostal i la lluna[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 08-03-2012 | Valoració: 10

    Preciós Aurora. Dur, però preciós poema de realisme i màgia alhora. El dolor, els estossecs, els ossos esberlats, però al seu costat, la lluna. Un toc d'il·lusió en un món trist. No sé perquè però m'imagino un hospital dels anys quaranta. Una forta abraçada.

    Aleix

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de aurora marco arbonés

aurora marco arbonés

215 Relats

1941 Comentaris

251624 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Diuen que tinc sentit de l'humor. No cal que m'ho diguin, ho sé. I no és pas una qüestió de genètica, ans al contrari, ja de bon principi vaig mamar l'unamunià sentiment tràgic de la vida. Però vaig desenvolupar el sentit de l'humor com a mecanisme de defensa. És el meu as guardat dins de la màniga. He passat la major part de la meva vida en les aules bregant amb adolescents, i no he pogut practicar massa aquesta qualitat, tot i que n'he practicat d'altres, tant o més importants.
Un mal dia vaig caure a l'infern i m'hi vaig passar una temporadeta però no em va agradar gens ni mica i no penso tornar-hi ni de visita.
Les meves millors amigues són les paraules, elles i jo ens ho passem força bé, riem, deixem caure unes llagrimetes si cal i ens sentim agermanades per un interès comú: explicar històries, en prosa o en vers.