La nena alpinista.

Un relat de: Jere Soler G

Des de ben petita, clavava els ulls al cim i deia al seu pare que ella algun dia pujaria a les muntanyes més altes. I el rostre se li il·luminava amb els reflexos d'una neu verge i llunyana a l'abast de pocs. I se sentia a dir "nap-buf" pels grans de l'escola, i "doneta que a casa estàs bé" pels mascles de sempre, i "petitona meva" per les àvies que de vegades ens estimen d'aquella manera que, segons com i si no vigilem, ens arrabassa una llibertat per a la qual tots hem nascut.
Però la nena alpinista ho era des del ventre matern.
Començà a ser-ne conscient la primera vegada que el seu pare, essent ella encara un marrec, la pujà prop del Montcau i li ensenyà els cimalls dels Pirineus nevats de cap a cap. La nena sentí que pertanyia a la muntanya, i els ulls se li negaren.
I cada vegada que les llenques de boira baixaven fins al poble i cegaven els carrers, el cor li anhelava un més enllà clapat d'avets foscos talús amunt, i freturava l'udol del llop, i la fressa dels caps dels arbres dansant amb el vent, i una solitud plena que no sabia descriure. I quan queien els flocs de neu i engruixien el coixí blanc que ho abraça tot, ella enfonsava els peus dins del tou pàl·lid, fins a l'alçada del genoll, i fruïa d'aquell xerric suau de la gelor premsada a cada pas que ella donava cap a les muntanyes.
La dèria dels cims li adobà la pell dels somnis; i aprengué aviat que sense esforç no s'arriba enlloc; i que aquell qui estima un cim, l'ha de suar; i que qui espera que l'entenguin abans de decidir-se a començar a grimpar, no fa mai res; i que l'aparent seguretat del qui lluita enfurisma sovint els envejosos, els febles, els acomplexats... Però, alhora, descobrí també que els envejosos, els febles i els acomplexats, són persones... i que davant dels seus lladrucs d'histèria cal oferir-los comprensió, tendresa, pietat... Aquell qui sap on va no tremola davant els esgarips dels qui no suporten el goig dels altres. I ella sabia molt bé on anava. Cada vegada que aconseguia de fer un cim, tot quedava al seu dessota, petit i llunyà... adquiria la dimensió adequada, i només comptava aquell cel diàfan, el mar de boires, l'oreig pur que empenyia desbocat els núvols envers una carrera sublim, el seu cos esgotat i agraït, la fita aconseguida que durant tant de temps havia aparegut com un somni impossible, i tantes d'altres realitats impossibles de descriure... N'hi havia hagut prou amb creure en el somni per tal que esdevingués real. Sí; havia esta suficient creure en el somni, suar-lo, estimar-lo, ignorar les rialles dels cecs, agrair l'amor protector dels qui de debò l'estimaven, aixecar-se una vegada, i dues, i tres... sabent que malgrat que sempre s'aixecava... sempre tornaria a caure... però que sempre, també, es tornaria aixecar...
Creure en un somni, ja era començar a caminar cap a ell, cap a la seva realització... Per això, el dia que va relliscar i que va estimbar-se per un espadat arribant ben bé fins a les portes de la mort, no va perdre pas el coratge. De seguida que va recobrar la consciència, va creure fermament que tornaria a caminar cap als cims. Fins i tot, un mes després, quan el metge li confessà que dubtava de la seva recuperació, ella alçà la veu, i amb educació, però sense vacil·lacions, li va deixar anar que pitjor per ell si dubtava... que ella tornaria a pujar a la muntanya... que no importava quant de temps passés, que ella continuaria coronant pics i enlairant-se per damunt de la Terra.
I així fou. Cinc anys després, i més lentament, la noia, ja convertida en una dona jove i bonica, tornava a besar un dels cims més alts del país.
Dues dècades més tard es convertí en la dona amb més vuit mils al seu currículum; i en una entrevista a la televisió nord-americana, explicà que sense aquesta absoluta convicció en les seves possibilitats, sense el desig encès i constructiu d'anar sempre més enllà, no hauria arribat enlloc... Recordà els moments de fracàs i de dubte que tots tenim alguna vegada i que ella també havia sofert: les temptacions de llençar la tovallola, les ganes d'acabar amb tot en els moments més foscos... Explicà que en aquestes situacions d'elecció, li venien a la ment les riallades dels qui quan era joveneta havien pretès enfonsar-la... i que en tornar-les a sentir dins la seva ment, pensava que ells de cap manera no havien de guanyar... que els seus renecs i menyspreus no havien de tenir mai raó... que ella pujaria sempre a un nou cim... i que ells quedarien sempre enrere i a baix, com sempre queden enrere i a baix el feixisme, la intolerància, l'odi, i l'estupidesa... Ella era l'única responsable d'ella.... Ella decidiria la victòria final...
Gràcies a aquesta fe i a aquesta voluntat, havia aconseguit arribar fins a on havia arribat...

Comentaris

  • l' Esperit de sacrifici[Ofensiu]
    Avet_blau | 26-01-2008 | Valoració: 10

    Esperit de sacrifici,
    i la voluntat de superar-se,
    porten al cim.

    Malgrat els entrebancs de la vida,
    físics i psíquics,
    malgrat tempestes i vents,
    glaç i barrancs,
    el cim s'assoleix.
    (que no es conquesta).

    Sense aquest esperit
    tan la vida com el cim,
    esdevindrien quimeres inassolibles.

    Avet

  • gypsy | 26-01-2008

    mira, jo opino com la Laura, ets algú excepcional, no en tinc cap dubte, com a escriptor i com a persona.

    T'admiro profundament.

  • * enlairant-se per damunt de la Terra *[Ofensiu]
    kispar fidu | 19-02-2007

    Ahir vaig anar a parar al teu raconet d'RC i les fotos em van encisar... Després, les frases d'una de les meves pel·lículs preferides (El Club dels poetes morts), que tot i haver-la vist sempre en castellà, puc reconèixer-les fàcilment... La primera és preciosa: Fui a los bosques porqué quería vivir a conciencia... y extraer todo el meollo a la vida... És tan plena de llibertat...!

    I em vaig quedar amb les ganes de llegir algun dels teus relats! M'ho vaig deixar pendent! I ara que encara no hem reiniciat les classes "durament" hi dedico un temps;

    Sobre aquest relat, dedicat a la Laura, m'agrada el rerefons de lluitar tot i que t'apareguin obstacles. El no donar-se per vençut, el voler seguir avançant i lluitar per a poder fer-ho!

    Sense esforç no s'arriba enlloc.
    Aquell qui estima un cim, l'ha de suar.


    La idea dels cims queda encertada. Arribar a un cim i culminar el punt més alt d'aquella muntanya...!

    Potser alguna part del relat se m'ha fet un xic carregosa... o densa... però el seu missatge m'agrada.

    ens seguim veient entre lletres!
    Gemm@

  • m'ha encantat [Ofensiu]
    Yáiza | 29-01-2007

    aquest relat, plenament metafòric. Com sempre, la teva prosa delicada però ferma, que em fa apreciar la bellesa de les paraules, un cop més.

    I les idees que transmets, el valor de l'esforç i la lluita constants, dia rere dia, per aconseguir allò que desitgem. Que l'experiència ens ensenya que valorem molt més les coses aconseguides amb esforç que aquelles que ens han estat regalades.

    Una abraçada!!

    Yáiza

  • hi ha regals que no tenen preu[Ofensiu]
    gypsy | 29-01-2007 | Valoració: 10

    Esperonar per aquesta paraula tan bella i tan plena de contingut: esforç i lluita.
    Un cant a l'optimisme, a la voluntat d'esdevenir el somni que tan sols és pensament i desig.

    Lluitar i vèncer la pròpia vida.

    Ajudar als altres és ésser els altres.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Jere Soler G

Jere Soler G

188 Relats

825 Comentaris

262069 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Aquests últims anys m'he allunyat una mica d'aquest web en el qual he passat moments fascinants. Hi vaig arribar al 2005. Potser sigui el moment de tornar-m'hi a acostar, tot i que ara no escric tant, faig més cinema que altra cosa; i estic una mica més diversificat, i una mica espatllat, només una mica.

Tinc un canal de YouTube de cançons:

... CANÇONS

També tinc un blog que està a punt de fer setze anys:

...:-))) : NUESA LITERÀRIA