La meua dona gran

Un relat de: Dolça Parvati

.




Era petita. No exactament de curta estatura sinó reduïda, amb una petitesa que feia pensar en una reproducció a escala de la dona original, que es trobaria en algun altre lloc...
Desitjaria haver sabut inventar jo aquesta comparança. He desat el llibre al seient del costat per deixar-me endur pel relleu mòbil dels pins fugissers, que semblen ara arrencar-se del fons de llenç marí. De tant en tant, un túnel m'inunda, sobtadament, els ulls amb núvols de foscor. La consciència no, que en no conéixer la llum no pot saber què és el seu oposat. Arribada a aquest punt del viatge, m'adone que sempre solc divagar, com si la ment estiguera avesada a repetir certs hàbits estèrils.
Tindré jo, com aquell personatge femení, una rèplica de més grandària en algun lloc d'aquest món o d'algun altre? On habitarà la part de dona gran que sóc? Serà ella més feliç? Més poderosa? Plorarà també de soledat?
Em ve llavors el record d'una invenció que vaig escriure temps enrere: una noia mirava tristament cap al balcó de la casa on un capvespre havia fet l'amor mentre la blanca lluna li somreia muntanyes enllà. Hi retornava enmig d'un diluvi. Monologava el seu abandó. I mentre, un home igualment trist la veia des de dins de la casa, convençut que estava imaginant-la rere la cortina d'aigua.
Ara sóc jo la dona que regressa a la recerca del seu balcó. Hi va haver un temps que jo ho veia tot des de dins, des de dalt del balcó, i les nits, quan visitava aquella casa, eren sempre nits de cel ras, estiuenc, sense pluges. Venia com vinc avui, amb aquest tren, i com avui llegia i divagava. Només té que en arribar, la casa i el balcó eren oberts per a mi. I quan hi feia l'amor no em calia veure aguaitar cap lluna. Retorne amb la certesa que el balcó, la porta, la casa, romandran tancats. I tanmateix, em cal fer-ho amb urgència. És més gran la necessitat del retorn que el retorn mateix?
Quan arribe, quan inútilment espere palplantada al carrer, quan em cerciore que sóc fora i no dins i que això no canviarà, potser seguiré demanant-me on és la meua rèplica a escala. La meua dona gran.


Comentaris

  • De nou aquí, en un relat que m'encisa...[Ofensiu]
    deòmises | 11-01-2009

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

    d.

  • Trens a la fosca[Ofensiu]
    franz appa | 23-12-2008

    Parteixes d'una idea aliena per apropiar-te-la amb saviesa i estil, i et cites a tu mateixa per enfrontar-nos a la imatge central -i final- del relat, la imatge desoladora del temps clausurat, la felicitat viscuda i, sembla, irrecuperable.
    Recordo bé la teva autocita, no conec en canvi la del text inicial, però es mou ràpida, fugissera, a la perfecció emmarcada en la fugacitat d'imatges que s'escolen rera els vidres d'un tren. Viatge de retorn sense objecte, o a un objecte cec,
    Balcons: una altra imatge poderosa. L'altre dia pescava una cita, fugissera també, d'aquelles que se'ns perden entre pàgines de diaris llegides de pressa, de dones i amants passavolants, i balcons que s'ensorren enduts ells mateixos per una gelosia impròpia de la seva no-vida mineral.
    Aquí el balcó, no personificat, transparenta tanmateix, el significat últim del relat. No per trist menys bell.
    I viatge de la imaginació cap a un món que potser seria la nostra rèplica en unes dimensions multiplicades. Dona gran és una expressió ambigua, ja la mesura pot remetre també a la de l'edat. Tots recorrem un camí en el temps, com un tren enmig de la fosca d'un túnel, i tots tenim una estació final, però mentrestant peuem moltes altres estacions i baixadors on ens espera el desànim, o la joia, l'amor, o el desamor. Però mai podem tornar enrera. No hi ha tren de tornada.
    Un petó,
    franz

  • no calen comentaris[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 13-12-2008 | Valoració: 10

    un relat, un diàleg interior, de quan ens veiem més petits, o veem més grans als altres, imatges irreals que crea el nostre incoscient. Sóm com sóm, petitesses i grandesses a part, i tu ens fiques dins del cos d'aquesta dona que està pasant un moment baix. Vindran moments millors, i oblidarà el passat, que és tant sols un trescar per la Terra mare, cosa de la qual les dones en teniu tant de domini. Jo no la deixaria aturar-se devant la casa, un cop ja ha vist que no por tornar a entrar, miraria el mar, no llunyà i ercararia nous horitzons.

    Molt bo el relat i la manera com descrius aquests sentiments.
    Poesa narrativa, saps Dolça? Ets de les que fan literatura a Relats, i no son tants qui la practiquen. Un deu ben merescut.

    Una abraçada.

    Ferran

  • El meu comentari al Repte Clàssic CCCLXI[Ofensiu]
    deòmises | 10-12-2008 | Valoració: 10

    On és aquesta cita? M'has deixat amb la pregunta, amb el dubte de si és una recurrència inventada o existeix aquest llibre. Rosabel, saps que la teva manera d'escriure i de narrar les coses fins al punt de poder imaginar tot allò que ens descrius m'encanta. I en el teu relat ho he fet. He vist fins i tot la tristesa d'aquesta dona del teu relat. La seva expressió, el seu cos petit.

    L'única pena ha estat que no concursés, perquè era el meu favorit. L'has bastit des de la cita, des d'unes frases soltes d'un llibre (real o inventat) i has extret tot l'interior d'una dona que retorna sola i melangiosa davant de la casa on abans veia el carrer des de dins. Quina imatge més trista, Rosabel! D'una tristesa fonda, palpable, com la tristesa que desprèn Antony And The Johnsons... Gràcies pel teu relat

    d.