LA MENT DOMINADA

Un relat de: Sebastià Climent

Me l’havien recomanat ferventment, però jo tenia els meus dubtes sobre aquell llibre. Per quin motiu? Perquè l’opinió literària dels qui el recomanaven no era habitualment coincident amb la meva. Però vaja, malgrat tot, em vaig decidir a llegir-lo. Ara que l’he acabat, reconec que tenien raó. Em quedo molt curt si només dic que el llibre m’ha seduït plenament. També m’ha abduït durant el temps que ha durat la lectura. La meva ment ha fet una immersió tan profunda en l’historia relatada, que ha estat una protagonista més entre els que vivien enmig de les frases i les pàgines del llibre. Un protagonisme virtual, és clar, la presència del qual, però, havia estat prevista per l’autor des del mateix moment que va concebre i escriure l’obra. Quan algú escriu per a ser llegit, a diferència dels que ho fan exclusivament per a la pròpia intimitat, la seva pretensió és que hi hagi lectors innominats i imaginaris que siguin propensos a deixar-se seduir pel pensament que l’autor reflecteix en les paraules escrites i que restin presoners d’aquestes paraules mentre dura la lectura.

Quan ens enganxem a una història i mentre l’estem llegint, la nostra ment és absorbida per les paraules i el pensament de qui les ha escrit. L’autor, en aquest temps, ens està dominant totalment i fa que anem per on ell ja va decidir que havíem d’anar. Durant una estona el nostre pensament no és lliure, no és el nostre. És el seu pensament, el de l’autor. Només quan acabem de llegir unes paraules escrites, el nostre pensament tornarà a ser el nostre, novament lliure, sense condicionants. Quan deixem la lectura ens alliberem de la connexió inconscient amb l’autor, tot i que la seva influència pugui perdurar per les sensacions, positives o negatives, tant se val, que hagi estat capaç de transmetre’ns.

Però mentre llegim les paraules escrites en un llibre i el nostre pensament està concentrat i absort en l’historia que s’hi relata, no tinguem cap dubte de que, en aquells moments, no som nosaltres els que dominem la nostra ment, sinó que és l’autor qui ens la domina...

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Sebastià Climent

Sebastià Climent

173 Relats

313 Comentaris

140865 Lectures

Valoració de l'autor: 9.82

Biografia:
Nascut a Castellbell i el Vilar, comarca del Bages, però fa anys que resideixo a Lleida.


sebastiacliment@gmail.com