La Joana

Un relat de: mar - montse assens


Ens vam conèixer esperant l'autobús a les dues de la matinada, un dissabte càlid de primavera. Faltava una hora perquè arribés, ja què acabàvem de perdre’n un. Sentírem aquella necessitat de xerrar i xerrar com si ens coneguéssim de feia molt temps. Jo li doblava dos cops l’edat. La Joana (així em va dir que es deia quan ens vam acomiadar) m’explicà que als setze anys va marxar de casa i que des d’aleshores la seva vida havia estat intensa, tant, que no es veuria en cor d’escriure-ho tot en un sol llibre. Ara sortia de treballar en un restaurant on les hores se li feien eternes preparant entrepans dins una cuina petita i fosca sense finestres. Tan se val, deia, perquè estava decidida a preparar-se com cal per poder obrir el seu propi negoci. Cuinava des dels set anys perquè era la gran de cinc germans. La feina no li feia por, ja hi estava avesada a treballar. Era forta i espavilada i vaig pensar que no era just per una noia passar-se la joventut sense gaudir-la, i tot i que em va donar la sensació de que se'n sortiria prou bé, em va fer compassió. Només s'és jove una vegada a la vida.

Fa pocs dies, després d'una d'aquestes jornades llargues de treball que teníem a la fundació, vam acabar sopant en un restaurant d'aquests que venen a la guia d'oci de Barcelona. Tenia molts bons comentaris de la gent i una valoració alta dels clients que n'estaven contents. L'ambient ens va semblar magnífic i el menjar excel·lent. La mestressa, una dona jove i riallera, conversava amb els clients. Se la veia feliç. Era una d'aquelles persones que donava la confiança i la sensació com si la coneguessis de tota la vida.
Llavors vaig recordar que ens vam conèixer esperant l'autobús a les dues de la matinada, un dissabte càlid de primavera.




Relat per a participar al Concurs ARC de Microrelats ARC A LA RÀDIO 2014-2015 "El cicle de la vida" i que al febrer el tema és: "Joventut"

Comentaris

  • Invitació "El cicle de la vida"[Ofensiu]


    Benvolgut autor/a,

    Com a finalista del V Concurs ARC a la Ràdio 2014-2015
    l'Associació de Relataires en Català (ARC)
    es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
    i a la presentació del llibre
    "El cicle de la vida"

    T'esperem el dissabte 31 d'octubre de 2015, a les 11 del matí,
    a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)




  • Enhorabona![Ofensiu]

    Enhorabona! És un gran relat!

  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “El cicle de la vida” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’avançar feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ EL CICLE DE LA VIDA - JOVENTUT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “El cicle de la vida” que s’editarà a finals de 2015 mitjançant una plataforma digital de publicació.

    on vull constar amb el nom d'autor/a de ...............................................................

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • Impecable[Ofensiu]
    SenyorTu | 22-02-2015

    Sí, és curiós com s’estableixen complicitats en les esperes. És difícil que passat un temps te’n recordis, però a vegades hi ha persones que et deixen petjada i la vida dóna toms i ... amb aquesta senzilla trama has construït un relat complet i impecable; i no és fàcil, no.

  • mar - montse assens | 21-02-2015

    Moltes gràcies pels vostres comentaris!
    Aleix, la primera part és real, d'ara fa 10 anys. La segona part, el meu desig és que ho sigui. Aquella noia s'ho mereix.
    Una abraçada ben gran!!!

  • Evolució[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 21-02-2015 | Valoració: 10

    L'evolució de les persones, lligada a l'evolució personal. Aquesta noia apuntava ja des de petita i no m'extranya que ara tingui un restaurant tan ben valorat. És un cas real? Podria ben bé ser. Una abraçada, Montse.

    Aleix

  • Bona feina[Ofensiu]
    Gemma Matas | 20-02-2015


    M'agrada Montse, el trobo ben escrit i ben lligat!

  • Molt bonic![Ofensiu]

    Escrit de forma senzilla, però que transmet molt bé l'essència del relat. Molt ben aconseguit aquest salt temporal que fa imaginar al lector sobre el què ha passat entremig. Felicitats montse!
    Edgar

  • precios[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 20-02-2015 | Valoració: 10

    Un relat molt realista i molt ben escrit. M' agrada
    Montse