LA GERIATRIA, AVUI I DEMÀ

Un relat de: ANNA MALLART VALLMAJÓ

Que no et freni la por a envellir" - això diu Frank Schirrmacher en el seu llibre "El Complot de Matusalén" on proposa la necessitat d'acabar de definir el concepte de vellesa i aprendre a viure amb ella traient-li el màxim partit. Entre d'altres, una data important a recordar és l'1 d'Octubre, dia Internacional de la Gent Gran, dia de la vellesa invisible.
Avui, a Catalunya, els majors de 60 anys són més del 20% del global de la població.
La geriatria està de moda? Cada vegada se'n parla més. Són les veus de la gent gran que representen una part important de la societat.
L'atenció a la gent gran és un camp on calen cada vegada més professionals, i no en un futur, sinó ara, però per atendre a les persones d'aquesta edat cal ser pacient, saber tractar-les i ser tolerant. La gent gran han de saber que comptem amb ells i amb la seva experiència, tant pel present com per projectar el futur.
Actualment, es viuen bastants més anys i la població de persones que pertanyen a la Tercera Edat augmenta cada any. Com també la gent que necessita ajuda... cal augmentar, doncs, els serveis i les instal·lacions.
Com s'ha d'atendre a tots els avis que necessiten assistència? S'ofereixen residències, que a més de ser un lloc per la persona gran ha de ser dins una atmòsfera casolana, centres socio-sanitaris, centres o hospitals de dia, assistència domiciliària en serveis públics i privats, i els anomenats "pisos tutelats" amb servei d'auxiliar de geriatria o teleassistència.
Atenció domiciliària o centre geriàtric? Es parla molt de l'assistència a domicili per la importància que hi ha que la persona gran expressi el seu desig de quedar-se a casa inclòs quan comencen a necessitar l'ajuda d'un altre per les activitats quotidianes. Però perquè l'avi pugui estar-se a casa, és important posar a la seva disposició les ajudes tècniques possibles: alarma, caminador..., que facilitin el manteniment a l'entorn, que és el desig de les persones grans i dels seus familiars i així donem vida als anys i vetllem pel seu benestar.
Vivim més anys, però la salut no sempre ens acompanya tant de temps. Les residències són una bona opció sempre que la família no se'n desentengui. Cal que les famílies s'impliquin més en l'atenció dels seus avis.
No podem oblidar aquests col·lectius de persones de més de 60 anys perquè ells ens ajudaran a "repensar" la projecció en aquest futur que ens demanen els nous temps.
Podríem parlar també de la 4ª Edat; és a dir, aquelles persones que no es poden valdre per si mateixes i necessiten les atencions geriàtriques primàries com rentar-los, alimentar-los, vestir-los, etc. La mitjana d'edat oscil·la a partir dels 75 anys. Envellir no és una enfermetat, és una conseqüència d'haver viscut.
En l'atenció a la vellesa, més enllà hi ha un altre llenguatge més entenedor i més necessari: el de la solidaritat, el dels sentiments, el de l'acció, per convertir les paraules en fets, en realitats. Perquè la nostra gent gran pugui gaudir d'una vellesa tranquil·la i en pau.



Anna Mallart Vallmajo
40363137-T

Comentaris

  • HA SIGUT...[Ofensiu]
    AVERROIS | 26-11-2005 | Valoració: 10

    Sempre aixì. Des de el fons dels temps la vellesa tan sols ha sigut una càrrega. Hi han hagut alguns pobles que se'n han adonat que la vellesa també es sabiduria, però que pocs han sigut. L'home ha crescut en inteligencia, potser sí, però ha crescut amb humanitat? Jo crec que no. Esperem que persones com tú i altres moltes pugin fer que l'home se'n adoni de que també s'ha de fer vell i savi.
    Benvinguda a relats.
    Una abraçada.

l´Autor

Foto de perfil de ANNA MALLART VALLMAJÓ

ANNA MALLART VALLMAJÓ

6 Relats

4 Comentaris

2860 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00