LA FRUSTRADA MODERNA CONQUESTA CATALANA DE MALLORCA ( En somni)

Un relat de: Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal
Amics i no tan amics, Vus hu tenc que contar. Sí ho tenc a contar. L'altre dia de pagés vaig tenir un somni. I quin somni, Doncs sí un somni .
Però no el vaig en català sino en mallorqui que és una llengua més antigua que la mateixa Torre de Babel i res té ella a veure amb la llengua catalana segons els il-lustres catedratics en filologia de darrera hora de la Univeritat del Circulo Baleà.Bonu jo vos ho contaré de manera de que els qui habitau a Barcelona o a València, i no enteneu el mallorquí, me pugueu entendre. No diuen que és de maleducats parlar amb qualcu amb un idioma que no enten? Em perdonareu les "u". Servidor és d'una vall nomenada Sóller on s'hi fan les millors taronges del món i on la lletra "u" està molt present quan un sulleric o un furnalutxenc parlen.
I ara anem per feines . Resulta, segons el somni en questió que Don Artur Mas president de la Generalitat de Catalunya finalment assoli el seu ubjetiu de separar Catalunya d' Espanya .Però no contentu amb això decidi invadir el que ell nomena "les Illes" i que són ni més ni menys que les "Illes Balears" i en particular la ruqueta mallorquina.
Aixì que encomenàa la tasca d'invadir.nos al Capità Junqueres.
Gràcies a Déu, nusaltres, aqui, a Mallorca, teniem a Don Cosé Ramón Bauzá que es puticari. O sigui un home entés en donar i sobretot en vendre remeis.
Don Cosé - que va neixer a Madrid, la capital d'Espanya i parla també furester o sigui espanyol - va dir: " Hasta aqui podíamos llegar". "Hay que rechazar a los invasores como hicieron los mallorquine en 1936 cuando Companys envió al Capitán Bayo".
Don Cosé Ramon Bauzá posà fil a l'agulla i a organitzar la resistència s'ha dit. La valuosa col.laboració tecnica i estratègica dels Generals Delgado i Gomez no podia mancar. Ells , per suposat, amb el seu coratge i valentia. feren que es recordàs la gesta del General García Ruiz en Portu Cristu.
I és que no podia ser d'una altra manera. Els invasors amb el Capità Junqueres van ser derrutats i haguéren de turnar a Catalunya amb un dit a l'orella i l'altra al .....
Aqui a Mallorca hi hagué sarau per tot arreu. Es va fer una festa de pinuol vermell. Una festassa! .Sí ,una gran festa amb cartells que deien en mallorqui i no en català per celebrar-hu : " Noltrus som mallurquins i no catalans" " Mallorca és d'Españya i may serà des catalans".
Com ja podeu imaginar i creure Madrid va recompensar aquests actes de patriotisme balear, mallorqui i espanyol tan sans i evidents com ho mereixien .
El Rei i el President Gros de Madrid enviaren a Don Cose Ramón i als heroics generals Delgado i Gomez una paga extraordinaria i vitalicia de la " saliva de jull" i els atorgà a tots ells la Gran Creu de l' Ordre de l' "Ungento d' estar aqui ".
(Una mena de vesalina molt popular a Mallorca per estar-se quiet i tranquil. Aquell que tengui ocasió de visitar Mallorca pot entrar a qualsevol farmacia i preguntar per aquest uguent .Segur que serà atés de seguida) .
Crits de goig pel carrer. Vivas i Vives. De cop i volta sent repicar "En Figuera", la campana grossa de la Catedral de Palma de Mallorca.
Jo, almenys això creia . Però no. Era el despertador. Havia somniat. Quin somni Déu meu.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Joan  Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

222 Relats

334 Comentaris

198868 Lectures

Valoració de l'autor: 9.01

Biografia:
Vaig neixer a França on els meus pares havien emigrat i quan tenia tretze anys venguérem a Mallorca d'on procedeix tota la meva nissaga.
A l'hora d'ara ja he passat la setentena d'anys. Per sang, adopció i sobretot convicció em consider mallorqui de socarrel i pet tant de llengua i cultura catalana i ho defensaré sempre. Ho he defensat al setmanari "Sóller" on ja col-laborava de petit visquent el seu fundador JOAN MARQUÉS ARBONA !Pinoi" - d'això han passat ja cinquanta anys. (Ho recordo per si acàs hi ha qui no ho sap o intencionadament ho hagués oblidat) També aquesta ha sigut la meva positura a la "VEU DE SÓLLER) i ja no diguem al quinzenal "L'ESTEL DE MALLORCA" que dirigeix i edita un entusiaste patriota del catalanisme que fuma en pipa com el santjoaner i ex-conserje de nit de l'hotel " Bahía Grande" nomenat Mateu Joan i Florit.
Ah que quedi clar que no sóc ni anti francés ni anti espanyol però sí anti centralista i anti jacobi.